Sporturi

ARCA și BRAT, solicitare către Guvernul României pentru sprijinirea presei: „Facem un apel comun pentru a compensa acest fenomen prin măsuri de ordin financiar”

23.03.2020 | 18:36
ARCA si BRAT solicitare catre Guvernul Romaniei pentru sprijinirea presei Facem un apel comun pentru a compensa acest fenomen prin masuri de ordin financiar
ADVERTISEMENT

Asociația Română de Comunicații și Audiovizual și Biroul Român de Audit Transmedia au formulat o solicitare către Guvern pentru sprijinirea, financiară și administrativă, a presei în această perioadă, când toate sectoarele sociale din România traversează o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus.

ARCA și BRAT, solicitare către Guvern

Cele mai importante organizații din presă și audiovizual, ARCA și BRAT, au transmis o solicitare către Guvern prin care au cerut măsuri de ajutorare a presei, în perioada de criză cauzată de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Printre măsurile cerute se numără scutirea instituțiilor de presă de la taxe și impozite, sau amânarea acestora, și sprijin financiar.

BRAT, asociația profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă și online din România, care împreuna editează peste 350 de site-uri, ziare și reviste, a transmis Secretariatului General al Guvernului o propunere care cuprinde măsuri care să limiteze efectele negative ale instituirii Stării de Urgență și pandemiei COVID19 asupra instituțiilor de presă.

ADVERTISEMENT

Solicitarea a fost transmisă prin semnarea, împreună cu ARCA – Asociația Română de Comunicații Audiovizuale, a unui apel comun către Guvern, în care starea presei, indiferent de modul ei de a ajunge la public (online, radio, TV, publicații), este adusă în atenția autorităților.

Aceste măsuri cuprind includerea companiilor care editează site-uri, ziare sau reviste pe lista celor ce pot beneficia de exceptări de la plata sau amânări ale plăților taxelor și impozitelor, sprijin de stat, utilizarea siteurilor și ziarelor în realizarea comunicărilor oficiale ale autorităților, includerea activităților realizate de editori în sprijinul informării publicului în categoria serviciilor esențiale.

ADVERTISEMENT

Recomandăm autorităților direcționarea unui eventual sprijin către acele companii care editează produse media online sau tipărite și care respectă standardele profesionale ale industriei, făcând eforturi în sensul profesionalizării și transparentizării activității proprii”, se arată în comunicatul emis de BRAT.

„Buna funcționarea a mass-media, de importanță majoră”

În comunicatul emis de ARCA se evidențiază rolul important pe care îl are mass-media în această perioadă delicată, în care transmiterea informațiilor reale și relevante este crucială.

ADVERTISEMENT

În contextul situației de criză din România generate de pandemia COVID19 și al instituirii Stării de Urgență, considerăm că este de importanță majoră asigurarea bunei funcționări a mass-media, aceasta contribuind, prin rolul său de informare, la aplicarea măsurilor de stopare a răspândirii coronavirusului.

Dat fiind că, la nivelul populației, principala soluție de combatere a pandemiei este rămânerea cetățenilor la domiciliu, rolul mediului online, al televiziunii, al radioului și al publicațiilor devine extrem de important pentru depășirea crizei”, a transmis ARCA printr-un comunicat.

ADVERTISEMENT