News

Arde pădurea amazoniană! Norul de fum negru este vizibil din spațiu

22.08.2019 | 17:48
Arde padurea amazoniana Norul de fum negru este vizibil din spatiu

Arde pădurea amazoniană! Sunt deja săptămâni întregi de la debutul incendiului și situația devine una alarmantă. Totul se întâmplă din cauza defrișărilor masive. Între timp, NASA a publicat imagini din satelit în care se pot vedea focul și fumul negru din Brazilia. Din păcate, pădurea tropicală din această zonă s-a confruntat cu un număr record de incendii în acest an. Distrugerile sunt deja atât de mari, încât incendiile au început să fie vizibile tocmai din spațiu.

Arde pădurea amazoniană!

Ca o curiozitate, NASA a anunțat că, în ultima săptămână, au fost identificate cu ajutorul imaginilor de pe satelit 9.507 de noi incendii în Bazinul Amazonului, unul care adăpostește cea mai mare suprafaţă de păduri tropicale din lume. E o nimica toată în comparație cu cifra totală, una care reprezintă un record greu imaginabil. Practic, în acest an, s-au produs în Amazon nu mai puțin de 72.843 de incendii.

“Una dintre preocupările cu privire la incendiile la această scară din Amazon este impactul asupra nivelului de carbon și dacă transformă acele regiuni ale Amazonului într-o sursă de CO2 din cauza pierderii pădurii tropicale și a schimbării în vegetație”, a declarat Mark Parrington, cercetător la Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS).

Arde pădurea amazoniană! Incendiu
Oamenii îl acuză pe prședintele Braziliei pentru lentoarea arătată în lupta autorităților cu focul. Sursa foto – facebook

Norul de fum negru este vizibil din spațiu

De remarcat că vântul puternic a purtat fumul la peste 2.700 de kilometri distanță, locuitorii din Sao Paulo postând imagini pe rețelele de socializare cu norul gros de fum care a acoperit cerul orașului. De altfel, pe Twitter au apărut peste 150.000 de mesaje cu hashtag-ul #prayforamazonia, prin care oamenii își exprimă îngrijorarea față de acest fenomen. Incendiile au crescut îngrijorarea legată de politica dusă de președintele Braziliei în privința pădurii amazoniene.

„Vom acţiona eficient în lupta împotriva defrişărilor ilegale”, spunea Bolsonaro, însă acesta este încă departe de adevăr. Mai mult, contestatarii săi, spun că în ianuarie, când a preluat mandatul, preşedintele promitea de zor că va dezvolta regiunea Amazonului prin creșterea agriculturii, ceea ce însemna obligatoriu o defrișare a pădurii.