News

Arderi necontrolate de anvelope, cabluri şi deşeuri din plastic în zone de lângă București. Garda de Mediu a intervenit

Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit duminică în mai multe localități din județul Ilfov, acolo unde cantități mari de deșeuri și anvelope ardeau necontrolat.
15.11.2021 | 18:37
Arderi necontrolate de anvelope cabluri si deseuri din plastic in zone de langa Bucuresti Garda de Mediu a intervenit
ADVERTISEMENT

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au depistat duminică arderi necontrolate de anvelope, cabluri şi deşeuri din plastic în localităţile Glina, Manolache, Bălăceanca, din judeţul Ilfov, focarele fiind stinse în totalitate.

”Din păcate, în condiţiile în care ceaţa şi lipsa vântului favorizează acumularea de suspensii în atmosferă, în câteva zone din jurul Bucureştiului, au avut loc, din nou, incendieri de deşeuri.

ADVERTISEMENT

Echipele GNM au depistat arderi necontrolate de anvelope, cabluri şi deşeuri din plastic pe raza localităţilor Glina, Manolache, Bălăceanca”, au transmis pe Facebook reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

Focarele au fost stinse, acțiunile continuă

”Focarele au fost stinse, iar acțiunile continuă, în cadrul procedural, pentru sancționarea contravenienților”, și-au încheiat comunicatul comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

ADVERTISEMENT

Tot astăzi și tot în județul Ilfov, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au mai avut o intervenție necesară pe raza localităților Sintești, Vidra și Popești Leordeni, acolo unde s-a încercat prevenirea arderii necontrolate a deșeurilor.

”În data de 14.11.2021, echipe din cadrul Comisariatului General şi Comisariatul Municipiului, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Locale, au efectuat acțiuni de inspecție și control pe raza județului Ilfov, respectiv în localitățile Sinteşti, Vidra şi Popeşti Leordeni, în vederea prevenirii arderilor necontrolate a deșeurilor.

ADVERTISEMENT

”Măsuri urgente de salubrizare a terenurilor afectate”

Au fost identificate locuri unde erau depozitate deșeuri menajere, anvelope, dee-uri, etc. Unitățile Administrativ Teritoriale vor fi informate și se vor lua măsuri urgente de salubrizare a terenurilor afectate. Până la încheierea controalelor nu s-au semnalat incidente privind incendierea deșeurilor de către localnici”, anunțau comisarii Gărzii de Mediu.

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, considera recent că poluarea atmosferică a Capitalei este determinată în mare parte și de incendiile provocate periodic pe raza județului Ilfov.

ADVERTISEMENT

”Deşeurile, cablurile rezultate şi materialul rezultat din arderile deşeurilor este dus spre colectori luni şi marţi, miercuri, joi si vineri se face aprovizionarea cu aceste cabluri, iar vineri după-amiază, în general, se ard cablurile şi deşeurile, caciucurile, anvelopele”, a explicat Berceanu, pentru G4Media, ”procesul tehnologic” infracţional al căutătorilor de fier de la Sinteşti sau alte localităţi de la marginea Capitalei.

În România mor anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării

Potrivit estimărilor Agenţiei Europene pentru Mediu, în România mor prematur anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării. Costul social este cel mai mare din Europa, 1.800 de euro pe cap de locuitor pe an, în Bucureşti fiind de 3004 euro pe cap de locuitor pe an.

Costul social înseamnă toate costurile asociate problemelor ce ţin de poluare, plecând de la cheltuieli cu sănătatrea, asigurări, mortalitate prematură, etc.

ADVERTISEMENT