News

Are România capacitatea de a primi un nou val de refugiați? Ce spune Arafat

Ce vor face autoritățile române dacă din Ucraina va veni un nou val de refugiați? Răspunsul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
06.04.2022 | 21:46
Are Romania capacitatea de a primi un nou val de refugiati Ce spune Arafat
Mai poate primi România un nou val de refugiați ucraineni? Răspunsul lui Arafat. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situația din Ucraina este tot mai rea, de la o zi la alta. Războiul nu pare a se încheia prea curând, iar un nou val de refugiați ar putea sosi în România. Șeful DSU, Raed Arafat, a spus cum vor reacționa autoritățile locale într-un astfel de caz.

România, pregătită pentru un alt val de refugiați ucraineni

Raed Arafat a transmis că țara noastră este pregătită să primească alți ucraineni, dacă războiul va lua și mai multă amploare. Asta în condițiile în care, până în prezent, avem 600.000.

ADVERTISEMENT

”Din momentul în care agresiunea continuă, iar oamenii nu sunt în siguranţă, oricând poate să apară un val nou şi valul respectiv să fie al unor oameni mai vulnerabili, mai nevoiaşi, care sunt dependenţi mai mult de ce trebuie să oferim noi, aşa că noi mergem pe scenariul cel mai grav.

Scenariul cel mai rău este că este posibil să apară un nou val şi să fie un val important şi pentru asta continuăm să fim pregătiţi”, a declarat Raed Arafat, după ce a vizitat o tabără de refugiați de la Huși. Acolo, s-a văzut cu Raouf Mazou, Înaltul Comisar adjunct pentru operațiuni al Agenției Organizației Națiuni Unite pentru Refugiați (UNHCR).

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în MAI a precizat și că, în ultima perioadă, se fac eforturi, la nivel național, pentru creșterea capacității de cazare a refugiaților de la Kiev.

”Avem mai multe lucruri care s-au făcut în ultima perioadă, am crescut capacitatea noastră şi în continuare o creştem, inclusiv UNHCR a venit cu capacităţi de cazare suplimentare pe care le stochează în România şi la nevoie putem să le punem dacă este nevoie.

ADVERTISEMENT

Fiecare minister cu competenţe pe termen mediu şi lung pe domeniul refugiaţilor, deja au comisii coordonate de la nivelul Cancelariei premierului şi care rezolvă aspectele necesare pentru integrarea celor care rămân în România.

Din acest punct de vedere pot să spun că până acum România prin Guvern, autorităţi locale, societate civilă, cetăţeni, autorităţi centrale, toţi împreună au lucrat într-o singură direcţie, pentru a sprijini refugiaţii care intră în România”, a mai transmis Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Câți ucraineni și-au părăsit țara de la invazia Rusiei

Date recente ale ONU arată că din Ucraina au fugit până acum, de la invazia Rusiei (24 februarie-n.r), peste 4 milioane de cetățeni.

Totodată, datele de la Poliţia de Frontieră arată că până pe 30 martie la noi au intrat 587.000 de ucraineni, iar cu cei de până miercuri, 6 aprilie, se fac în total în jur de 600.000. Dintre aceștia, 4.322 au solicitat azil în România.

ADVERTISEMENT