News

74 de persoane au fost arestate de DNA în ultimele două luni din 2021. Judecători, primari, avocați sau polițiști printre inculpați

Direcția Națională Anticorupție (DNA) transmite că a făcut 74 arestări în noiembrie şi decembrie 2021. Printre cei inculpați se află persoane cu funcții importante precum: judecători, primari, avocați sau polițiști.
19.01.2022 | 21:42
74 de persoane au fost arestate de DNA in ultimele doua luni din 2021 Judecatori primari avocati sau politisti printre inculpati
ADVERTISEMENT

Cei 74 de inculpați din noiembrie și decembrie 2021 au primit condamnări definitive prin 43 de hotărâri judecătorești, mai precizează DNA.

De altfel, acuzațiile aduse celor arestați sunt de dare de mită, trafic de influență sau fraudarea fondurilor europene.

ADVERTISEMENT

Câți ani de închisoare au primit inculpații

”În lunile noiembrie şi decembrie, în dosarele de corupţie instrumentate de DNA au fost condamnaţi 74 de inculpaţi prin 43 hotărâri judecătoreşti definitive, pentru infracţiuni de dare de mită, trafic de influenţă, fraudarea fondurilor europene”, anunță DNA printr-un comunicat de presă.

Concret, toți cei condamnați sunt: ”un judecător, un primar de municipiu, doi directori din cadrul unei companii naționale, doi importanți oameni de afaceri, doi avocați, un ofițer de poliție, trei lucrători de poliție, patru persoane pentru fraudă de 1.6 milioane euro privind un teren situat într-un municipiu, alți inculpați pentru fraude cu fonduri europene”, a mai precizat DNA.

ADVERTISEMENT

În cazul acestora, s-au dat pedepse de 10 ani și 8 luni închisoare sau un an cu amânare.

Trimiteri în judecată de DNA

Tot în ultima perioadă din 2021, decembrie, procurorii DNA au făcut o trimitere importantă în judecată, anume cea a fostului deputat ”Mitralieră”, Cătălin Rădulescu.

Cătălin Rădulescu este acuzat că și-a obținut prin fals certificatul de revoluționar la Revoluția din 1989. Prin această calitate, fostul politician a încasat ilegal de la stat, lunar, suma de 2.020 lei, în intervalul 1 ianuarie 2015- octombrie 2021.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-au acumulat 165.640 lei în total, pe care Cătălin Rădulescu trebuie să-i restituie acum către Casa de Pensii Argeș.

”În cauza mediatizată prin comunicatul 890/VIII/3 din 16 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ADVERTISEMENT

RĂDULESCU CĂTĂLIN MARIAN, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, fals în declarații în formă continuată”, anunța DNA.

Mai exact, fostul deputat ”Mitralieră” și-a obținut fără drept certificatul de revoluționar, în condițiile în care a mințit că a luptat în Timișoara și în Capitală. Însă, doar în Pitești a luat parte la protestele din 1989.

”Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989.

Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București”, a mai precizat DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: