News

Arestări la vârf, în Moscova. Putin ar fi în relații tensionate cu FSB, anunță mai multe surse

Arestări la vârf, în Moscova. Vladimir Putin ar fi în relații tensionate cu serviciul secret al Federației Ruse, FSB, anunță mai multe surse. Războiul din Ucraina explodează la Kremlin
12.04.2022 | 00:21
Arestari la varf in Moscova Putin ar fi in relatii tensionate cu FSB anunta mai multe surse
ADVERTISEMENT

Un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, Vladislav Surkov, a fost plasat în arest la domiciliu, a anunțat fostul deputat rus Ilia Ponomariov. Iar generalul Sergei Beseda, fost șef al Serviciului V din FSB, este deținut la închisoarea la Lefortovo, potrivit The Moscow Times.

Arestări la vârf, în Moscova. Putin ar fi în relații tensionate cu FSB

Vladislav Surkov este în arest la domiciliu. Au loc anchete în privinţa jafurilor din Donbas în 2014”, a anunţat Ponomariov, citat de Adevărul. El a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

ADVERTISEMENT

Vladislav Surkov, cel despre care Ponomariov spune că este arestat acum, a fost considerat arhitectul crizei ruso-ucrainene, iar fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat de implicare în uciderea unor manifestanţi anti-ruşi la protestele desfăşurate la Kiev în 2013-2014, care au dus la îndeppărtarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Vladislav Surkov a fost inclus și pe listele de sancţiuni ale UE şi SUA pentru rolul său în anexarea Crimeei și a fost considerat „eminenţa cenuşie” a regimului Putin. El s-a implicat în promovarea unor concepte precum „democraţia suverană” şi „verticala puterii”, dar a fost îndepărtat de la Kremlin în 2020, după două decenii de activitate.

ADVERTISEMENT

Există ucrainitate. Adică o dereglare mintală specifică. Aceasta este o predilecţie pentru etnografie dusă la extremă. Este vorba despre o istorie locală sângeroasă. O confuzie în loc de stat. Există borş, Bandera, dar nu şi naţiune”, a spus despre Ucraina. După anii petrecuți la Kremlin, Vladislav Surkov a lăsat o moştenire de politici sinistre, considera jurnalista Anna Nemţova.

„Război între serviciile secrete de la Moscova”

Arestarea lui Surkov ar putea fi consecința unui război între serviciile secrete de la Moscova. Iar Bellingcat aunnța că circa 150 de ofiţeri FSB au fost recent concediaţi sau arestaţi. Printre aceștia se numără şi generalul-colonel Serghei Beseda, şef al departamentului extern – Serviciul V, singurul înființat de Putin.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kremlin ar fi dispus epurări în FSB, nemulțumit că a primit informaţii eronate în legătură cu Ucraina. Mai mult, Beseda era responsabil de cultivarea curentului pro-rus în Ucraina și de câștigarea susținerii pentru Kremlin și Putin printre ucraineni. Misiune pe care, cum s-a văzut de când a început invazia, FSB a ratat-o.

Dar arestarea generalului Serghei Beseda „este și un bun indicator al relației dintre Vladimir Putin și iubitul său serviciu secret, care s-a schimbat radical în cea de a doua lună” a războiului din Ucraina, consideră jurnalistul de investigații Andrei Soldatov, într-un material pentru The Moscow Times.

ADVERTISEMENT