News

Argentina a asigurat „dreptul la adio” pentru bolnavii de COVID-19! Care este procedura

28.08.2020 | 12:31
Argentina a asigurat dreptul la adio pentru bolnavii de COVID19 Care este procedura
ADVERTISEMENT

Argentina a asigurat „dreptul la adio” pentru bolnavii de COVID-19! Anunțul a fost făcut chiar de municipalitatea din Buenos Aires.

Mai exact, primăria a adoptat o lege care asigură acest drept pentru persoanele atinse de forme grave de COVID-19, persoane care mor adeseori în singurătate din cauza temerilor legate de contagiere.

ADVERTISEMENT

Trebuie stiți că discutăm despre un protocol care va intra în vigoare în sistemul de sănătate din regiunea capitalei argentiniene.

„Dreptul la adio” pentru bolnavii de COVID-19!

Acesta permite practic unei rude cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să însoţească în spital bolnavul de COVID-19, pacient aflat în fază terminală.

ADVERTISEMENT

“În mare parte a lumii, coronavirusul a fost definit ca o boală a singurătăţii. Există numeroase cazuri în care familiile simt că rudele lor au murit pentru că s-au simţit prea singure în spital”, a declarat deputatul Facundo del Gaiso, iniţiatorul acestui proiect de lege.

“Medicii şi infirmierele pot să îi acompanieze pe bolnavi. Ei fac acest lucru în mod efectiv, ei le transmit afecţiune. Dar nu persoanele cu care bolnavii şi-au împărţit întreaga viaţă sunt cele care sunt alături de pacienţii în fază terminală”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva condiții care trebuie îndeplinite! Astfel, însoţitorul nu trebuie să aibă boli preexistente, care l-ar include într-un grup de risc, şi nu trebuie să fie o femeie însărcinată.

Unităţile medicale trebuie să ofere însoţitorului un echipament de biosecuritate identic celui folosit de medici atunci când se află în proximitatea pacienţilor. În plus, tot unităţile medicale trebuie să le asigure consiliere psihologică.

ADVERTISEMENT

“Vrem să îi aducem mai aproape pe pacienţi de cei care le sunt dragi şi să asigurăm mijloacele necesare pentru un rămas bun demn, fără să punem în pericol viaţa persoanei însoţitoare”, a declarat în timpul sesiunii legislative deputata Maria Luisa Gonzalez Estevarena.

Trebuie specificat că până la această procedură doar un spital şi o clinică privată din Buenos Aires permiteau accesul unui însoţitor în rezerva unui bolnav de COVID-19 aflat în fază terminală.

„Dar noi suntem de părere că în acest stadiu al pandemiei trebuie să oferim tot sprijinul posibil pentru protocoalele ce permit o moarte demnă, care este o moarte fără durere, în compania unui apropiat, o moarte umană”, a declarat Santiago Levin, preşedintele Asociaţiei psihiatrilor argentinieni

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: