Mormântul conține doi copii, un adolescent și un adult, toți fiind îngropați cu gulere de scoici, mortare și ceramică, care se odihneau pe o parte și cu fața spre munți. Conform Associated Press, arheologul Feren Castillo e de părere că direcția spre care au fost îngropați oamenii sugerează importanța munților pentru cei ce locuiau acolo acum 3800 de ani.
Descoperirea arheologică a fost prezentată presei din localitate la situl Queneto, în apropiere de orașul Trujillo din departamentul La Libertad din Peru. Cel care a făcut prezentarea este arheologul Feren Castillo, de la Universitatea Națională din Trujillo.
Arheologul a făcut apel către autorități să protejeze acest sit arheologic. Valea Viru, acolo unde se află acest sit, este renumită în Peru pentru numărul foarte mare de dovezi arheologice. Aceste descoperiri pot face lumină asupra civilizațiilor care au populat regiunea în acel moment.
O descoperire la fel de importantă era făcută de arheologii din Mexic, undeva în peninsula Yucatan. Aici, în adâncul junglei, între ruinele așezării Coba, arheologii au descoperit o dală uriașă care a făcut parte din podeaua unui bazin sacru.
Ce e cu adevărat fascinant la acest obiect ar fi cele 123 de glife gravate pe suprafața dalei. Astfel, reprezentanții Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic vorbesc despre o istorie necunoscută a civilizației maya.
Din cercetările preliminare, specialiștii IHAN au identificat orașul nedescoperit încă, Keh Witz Nal (sau Muntele Căprioarei), oraș care a fost fondat undeva acum 1500 de ani. A fost identificat, de asemenea, numele unui conducător mayaș necunoscut până acum, K’awiil Ch’ak Chéen, al cărui nume este un omagiu adus zeului fulgerelor K’awiil.
Au fost descifrate, totodată, numele a alte 14 căpetenii, dintre care trei femei. Alte glife vorbesc despre zeități și despre fondarea orașului. Pentru că traducerea inscripțiilor se află într-o etapă incipientă, arheologii cred că vor descoperi fragmente complet necunoscute din istoria mayașilor.
Cel mai important în acest moment e că dala de 11 metri pătrați să fie restaurată, precum și glifele care o acoperă. Reconstituirea 3D a acestora, la o rezoluție mare, a fost deja pusă la dispoziția cercetătorilor, astfel că situl arheologic nu mai trebuie să fie ”deranjat” de nimeni.
Orașul abandonat Coba este localizat în estul peninsulei Yucatan, fiind construit de mayași în anul 50, fiind locuit continuu de 1.500 de ani. Acest fapt este confirmat de cele mai recente clădiri construite, ridicate în perioada 1.200 – 1.500 după Hristos. În perioada de glorie, Coba avea 50.000 de locuitori și era unul dintre cele mai importante centre economice și culturale mayașe.