Life

Arheologii au găsit un tunel care ar putea ascunde mormântul Cleopatrei: ”Ar fi cea mai importantă descoperire a secolului 21”

Misterul mormântului Cleopatrei ar putea fi deslușit. Ce tunel au găsit descoperit arheologii: ”Ar fi cea mai importantă descoperire a secolului 21”, spun ei.
09.11.2022 | 17:37
De două milenii arheologii caută mormântul Cleopatrei. Sursa foto: Stirile Protv, Ministerul egiptean de Turism al Antichității, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Arheologii au dat peste un tunel despre care cred că ar putea duce la mormântul Cleopatrei, ultimul conducător al Regatului Ptolemeic din Egipt. ”Ar fi cea mai importantă descoperire a secolului 21”, afirmă ei.

Misterul mormântului Cleopatrei ar putea fi deslușit. Ce tunel au au descoperit arheologii

Tunelul a fost găsit sub un templu egiptean, intitulat ”Tapozeries Magna”, în timpul unor săpături. În urma cercetărilor, s-a constatat că are un kilometru și jumătate lungime.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință sunt uimiți de ceea ce li s-a ivit în cale și au denumit tunelul drept un ”miracol geometric”, relatează Daily Mail. Totul face parte dintr-o misiune arheologică, organizată de Universitatea din San Domingo, condusă de dr. Kathleen Martinez.

În urmă cu o săptămână, Ministerul egiptean de Turism al Antichității a anunțat că operațiunea de cercetare a fost una de succes, datorită lui Kathleen Martinez și echipei sale.

ADVERTISEMENT

”Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei. Dacă există și 1% șanse ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată aici, atunci este datoria mea să o caut.

Dacă descoperim mormântul…va fi cea mai importantă descoperire a secolului 21. Dacă nu descoperim mormântul…am făcut totuși descoperiri majore aici, în interiorul templului, dar și în afara lui”, a transmis coordonatoarea echipei de arheologi de la Universitatea din San Domingo.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Cleopatra. De două milenii mormântul său este căutat

Cleopatra a fost ultima regină și faraoan al Egiptului, vreme de 3 decenii fiind la conducerea țării. Ea s-a născut în anul 69 î.Hr și a murit în anul 30 î.Hr.

După moartea sa, Egiptul a fost anexat de romani, iar Imperiul Egiptean Antic, vechi de 3.000 de ani, a dispărut. Este cunoscut faptul că faraoanii au construit mereu morminte uriașe, (piramidele de astăzi-n.r) unde să fie îngropați, dar în cazul Cleopatrei se speculează că trupul ei a fost ascuns într-un loc auster, fiind prizonieră a Romei la momentul decesului.

ADVERTISEMENT

Unii cercetători sunt de părere că mormântul Cleopatrei ar fi în Alexandria, locul natal, iar alții consideră că trupul ei s-ar afla în Taposiris Magna.

ADVERTISEMENT