News

Arhiepiscopia Tomisului, lămuriri privind veniturile lui ÎPS Teodosie: ”Arhiepiscopul este averea Bisericii”

10.03.2021 | 18:01
Arhiepiscopia Tomisului lamuriri privind veniturile lui IPS Teodosie Arhiepiscopul este averea Bisericii
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Tomisului a transmis, miercuri, un comunicat de presă, în care anunță că ÎPS Teodosie nu are averi, singurele venituri ale acestuia fiind cele prevăzute de lege.

Luarea de poziție a instituției religioase vine în contextul în care în presă au apărut informații potrivit cărora Arhiepiscopul Tomisului ar deține complexul hotelier Dorna Arini din Suceava.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Tomisului, lămuriri privind veniturile lui ÎPS Teodosie

Potrivit celor comunicate de Arhiepiscopia Tomisului, ÎPS Teodosie nu are averi, el reprezentând ”averea Bisericii”. Instituția mai informează că Teodosie este călugăr, care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.

Reacția vine în urma mai multor informații apărute în presă cu privire la averea arhiepiscopului Tomisului, considerate de reprezentanţii instituţiei de cult drept ”mincinoase şi tendenţioase”.

ADVERTISEMENT

”IPS Teodosie nu are averi. Arhiepiscopul este averea Bisericii. Arhiepiscopia Tomisului constată cu mâhnire și îngrijorare faptul că, de câteva zile, în anumite publicații au apărut informații despre presupusa „avere” a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ceea ce ne provoacă aceste reacții nu sunt informațiile publice, firești, despre veniturile Arhiepiscopului, cât minciunile și interpretările tendențioase”, se arată în debutul comunicatului Arhiepiscopiei.

ADVERTISEMENT

Precizări legate de cuantumul veniturilor lui ÎPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului mai precizează că valoarea veniturilor înaltului prelat sunt stabilite de Lege și nu de Presfinția Sa Teodosie.

”Pentru corecta informare a publicului, precizăm următoarele: Veniturile Arhiepiscopului Teodosie sunt cele prevăzute de Legea nr. 153/2017, care stabileşte veniturile reprezentaţilor tuturor cultelor din România (ierarhi, pastori, rabini, imami, etc.).

ADVERTISEMENT

Aşadar, cuantumul lor nu este stabilit de către ÎPS Teodosie, ci de către autorităţi, şi nu doar Arhiepiscopul Teodosie cumulează venituri salariale din funcţiile clericale şi universitare pe care le deţine.

Minciuna prin omisiune rămâne tot minciună. Iar comparaţia veniturilor unui arhiepiscop, mitropolit sau chiar Patriarhului României (cum s-a mai întâmplat) cu cele ale Preşedintelui Statului ne aduce aminte, cu regret, de vremurile în care bolşevicii agitau masele spre lupta de clasă” ,se mai arată în comunicat.

”Arhiepiscopul Teodosie nu deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia”

Instituția religioasă mai transmite, de asemenea, că Arhiepiscopul Teodosie nu deține complexul de la Dorna Arini, deși este ctitorul acestuia. Complexul este deținut de o fundație finanțată din surse private, în care IPS Teodosie este membru și președinte onorific.

”Arhiepiscopul Teodosie NU deţine complexul de la Dorna Arini, deşi este ctitorul acestuia. Complexul este deţinut de o Fundaţie, în care ÎPS Teodosie este doar membru şi Preşedinte Onorific, alături de alte 11 persoane.

În plus, complexul NU are 20 de hectare, cum fals măsoară ‘ştirea’, ci aproximativ 1 hectar, în care se includ mânăstirea şi anexele ei

Finanţarea complexului de la Dorna Arini este exclusiv privată, NU din fonduri ‘aproape în totalitate de la Guvern’ cum pretind mincinoşii numărători de bani ai Arhiepiscopului. Nici măcar mânăstirea sau personalul ei nu beneficiază de sprijin guvernamental, deşi ar îndeplini condiţiile legale, fiind canonic în jurisdicţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, mai transmite comunicatul.

În finalul comunicatului de presă, Arhiepiscopia Tomisului mai anunță că IPS Teodosie este monah care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți.

”IPS Teodosie este monah (călugăr), care a depus un vot al sărăciei, adică al lipsirii de bunăvoie de proprietăți. Ca atare, el nu poate deține averi personale, așa cum interzice Regulamentul monahal, art. 41:

„Nu este îngăduit starețului și nici unui monah să posede bunuri personale ca: mașini, case, apartamente, garsoniere, terenuri, s.a.”. Așadar, nu Biserica e averea Arhiepiscopului, ci Arhiepiscopul e averea Bisericii”, mai anunță instituția bisericească.

ADVERTISEMENT
Tags: