News

Arhiepiscopia Tomisului reacționează după acuzațiile privind doctoratele plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului, explicații în legătură cu doctoratele plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie
25.05.2021 | 19:17
Arhiepiscopia Tomisului reactioneaza dupa acuzatiile privind doctoratele plagiate sub indrumarea IPS Teodosie
ADVERTISEMENT

Nu există doctorate plagiate sub îndrumarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

După acuzaţiile aduse Şcolii Doctorale de Teologie din cadrul Universităţii Ovidius, Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat marţi.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat de presă se precizează că tezele de doctorat invalidate de către CNATDCU nu toate au decizii definitive, conform News.ro.

Arhiepiscopia Tomisului: Nu există doctorate plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie

“Conducătorii de doctorat nu au studenţi-doctoranzi peste limita legală. Conform articolului 19 din Regulamentul instituţional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universităţii «Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi».

ADVERTISEMENT

Actualmente, ÎPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalţi profesori nu depăşesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 şi până în prezent, ÎPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv.

ADVERTISEMENT

În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv şi doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate şi doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător, a explicat Arhiepiscopia Tomisului.

În comunicat se precizează că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea ÎPS Teodosie.

“Softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menţionează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză.

ADVERTISEMENT

În cazul tezelor coordonate de către ÎPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depăşit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăşi eronat s-a afirmat public”, a mai transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Consiliul de Administraţie al Universităţii Ovidius din Constanţa a hotărât înfiinţarea unei comisii de analiză pentru verificarea activităţii Şcolii Doctorale de Teologie după ce au fost semnalate nereguli precum teze plagiate sau teze conduse de profesori care nu aveau legătură cu disciplina pe care o predau.

ADVERTISEMENT