Calinic Argeșeanul, al cărui nume de mirean este Calinic Argatu, a fost ales episcop al Argeșului și Muscelului la puțin timp după Revoluția din 1989, iar după aproape 20 de ani, în 2009, a fost numit în funcția de arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, pe care o ocupă și acum, la vârsta de 78 de ani. În legislatura 1990-1992, Calinic a fost deputat de Argeș după ce a candidat ca independent pe listele Frontului Salvării Naționale, formațiune ce a câștigat alegerile din mai 1990.
În ultimii ani, Calinic a devenit cunoscut nu doar datorită activităților bisericești, ci și stilului său neconvențional, presa locală relatând despre incursiunile arhiepiscopului cu ATV-ul propriu, pe care acesta le făcea în cătunele mai îndepărtate, pentru a-și vizita enoriașii. În februarie 2019, Arhiepiscopia pe care Calinic o conduce a demarat procedurile pentru construirea un așezământ filantropic în comuna Corbeni, localitate în care instituția religioasă deține un teren.
Acestea au fost anevoioase, astfel că lucrările vor demara de-abia în acest an. Pe 28 martie 2023, Compania Națională de Investiții a postat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului “Construire așezământ cultural filantropic Calinic Argeșeanul, sat Oeștii Pământeni, comuna Corbeni, județul Argeș”, conform informațiilor consultate de FANATIK pe e-licitatie.ro, platforma achizițiilor publice.
Proiectul face parte din subprogramul “Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor” și are o valoare totală estimată de 23.287.303,53 lei (aproximativ 4,75 milioane euro), banii provenind din fonduri bugetare. Temenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru data de 18 mai 2023. Cheltuielile pentru investiția de bază vor fi de 22.943.156,19 lei.
Din acestea, 20.113.579,14 lei vor fi pentru construcții și instalații, 191.001,94 lei pentru montaj utilaj tehnologic, 1.592.627,60 lei pentru utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj, 262.312,31 lei pentru utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care nu necesită montaj și echipamente de transport și 783.635,20 lei pentru dotări. Alte chetuieli sunt în valoare de 344.147,34 lei, din care organizarea de șantier este de 229.431,56 lei, iar cheltuielile conexe de 114.715,78 lei.
Conform proiectului, așezămîntul ce va purta numele lui Calinic Argeșeanul va cuprinde două corpuri. Corpul A va fi o biserică, în plan triconic, cu dimensiunile 6 metri X 15 metri (suprafață de 90 metri pătrați), iar corpul B va fi un auditoriu pentru pelerini și trapeză (sală de mese), cu parter și etaj și o suprafață de 1.080 metri pătrați. Pe terenul unde vor fi construite biserica și auditoriul se mai află o clădire de 148 metri pătrați ce va fi renovată.
Corpul B va avea la parter: hol, sală multifuncțională cu funcțiune dublă de auditoriu sau trapeză (capacitate aproximativă 600-700 persoane), garderobă, oficiu bucătărie, grupuri sanitare, depozitări, vestiare personal servire, iar la etaj vor fi: hol, spații cazare (4-5 camere cu băi), ateliere de restaurare pictură, bibliotecă, spațiu expozițional. Practic, în acest corp vor fi spații de cazare temporară și o cantină, ambele destinate nevoiașilor.
“Funcțiunea propusă este o continuare naturală a dezvoltării localității, fiind dedicată desfășurării activităților culturale, educative și de patrimoniu pentru tineri. În biserică se vor desfășura slujbe religioase, premergătoare oricărei activități cultural-religioase, iar în cadrul așezământului, grupurile de copii vor primi lecții de cateheză, în urma cărora vor învăța despre tradiții și obiceiuri”, se menționează la justificarea proiectului.
Conform PUZ-ului, terenul este în zona pentru instituții și servicii, fiind admise următoarele funcțiuni: unitate pentru alimentație publică, săli de conferință, bibliotecă, spații pentru expoziții, camere de cazare, accese carosabile și pietonale, parcaje, birouri, locuințe de serviciu pentru personalul care asigură permanența sau securitatea unităților.
Din proiectul consultat de FANATIK reiese că biserica din cadrul “Așezământului cultural filantropic Calinic Argeșeanul” va avea forma treflată, cu pridvor închis din care se intră direct în naos. “Sistemul în care va funcționa centrul va fi unul în sistem de catering, cu un oficiu de bucătărie, fiind necesar doar un spațiu pentru încălzirea preparatelor și pregătirea pentru servire, nefiind necesară depozitarea de durată a alimentelor sau de o bucătarie pentru prepararea alimentelor”, se mai specifică în proiect.
Calinic Argatu a fost implicat într-un episod controversat acum mai bine de 15 ani. În 2007, el a fost deconspirat drept colaborator al Securității, cunoscut sub numele de cod “Zamfir”, astfel că a primit un verdict de poliție politică din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Curtea de Apel București a decis, în 2008, că verdictul este eronat, considerând că relația lui Calinic cu Securitatea nu se încadrează la “poliție politică”.