News

Arhiepiscopul Teodosie, încă un denunț al restricțiilor din pandemie: „Suntem cutremurați cum putut pierde libertatea prin frică”

În mesajul de Crăciun al arhiepiscopului Teodosie al Tomisului sunt denunțate încă o dată restricțiile din timpul pandemiei, despre care spune că au suprimat libertatea prin frică.
22.12.2022 | 13:56
Arhiepiscopul Teodosie inca un denunt al restrictiilor din pandemie Suntem cutremurati cum putut pierde libertatea prin frica
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Teodosie s-a referit pe larg, în mesajul de Crăciun adresat credincioșilor, la restricțiile din perioada pandemiei, precum și la războiul ruso-ucrainean din apropierea granițelor României.

„Dumnezeu ne-a izbăvit de restricțiile exagerate și isterice”

Naşterea lui Dumnezeu din sânul pururea fecioresc al preacuratei Maici este planul din veşnicie al Preasfintei Treimi, este proiectul de desăvârşire a universului creat prin unirea Celui necreat cu omul, este gândul de taină al Sfintei Treimi. E desfăşurarea cerească a planului lui Dumnezeu, îndrăgostit pentru veşnicie de om. Dumnezeu vine la noi în smerenie ca să sufere în locul nostru, ca să pătrundă în iadul pe care cu sârg l-am strâns în inimile cătrănite şi să ne smulgă din abisul iluziilor care duc la moarte şi la iad şi să învieze din morţi împreună cu noi”, se arată în mesajul arhiepiscopului.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, Teodosie Snagoveanul mulțumește divinității că i-a izbăvit pe credincioși de „restricțiile exagerate și isterice” din perioada pandemiei. „Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a izbăvit de frica morţii şi de restricţiile exagerate şi isterice ale anilor trecuţi. La teroarea viruşilor, noi creştinii, am răspuns cu bucuria Liturghiei. La ameninţarea morţii, noi am intensificat iubirea. La amenzile absurde, noi am pus genunchii la rugăciune”, susține arhiepiscopul Teodosie.

El nu se oprește aici și îi asimilează pe cei care au impus restricțiile unor instrumente ale diavolului: „Nu putem uita groaza celor morţi de boală, de incendiile din spitale, de lipsă de medici şi de medicamente, de interdicţiile absurde. Suntem cutremuraţi cum am putut pierde libertatea prin frică. Dar Dumnezeiasca Liturghie a sfărâmat ororile celui viclean şi ale slugilor lui.

ADVERTISEMENT

Apoi înaltul prelat s-a referit la „durerea fără de leac a războiului”. „E decăderea supremă a umanităţii, care l-a dat afară pe Dumnezeu din inimă şi din lume. Războiul e iadul instaurat pe pământ. Ne rugăm la Dumnezeu, Pruncul cel infinit de blând, să risipească gândurile de război ale stăpânilor vremelnici ai acestei lumi, să fulgere peste cei înverşunaţi în gânduri de ură şi de răzbunare”, susține arhiepiscopul Tomisului.

„Durerea orgiastică a plăcerii fără sens”

Tot în acest mesaj, ierarhul le aduce aminte credincioșilor că sărbătoarea Crăciunului nu este un doar un  prilej de ospăț, ci unirea  creștinului cu Dumnezeu prin împărtășanie și nașterea lui Hristos în inimile fiecăruia.

ADVERTISEMENT

Întruparea Domnului a omorât domnia plăcerii. Într-o lume cutremurată de durerea orgiastică a plăcerii fără sens, Hristos vine şi ne învaţă puterea fecioriei, fineţea înmiresmată a fidelităţii, valoarea familiei monogame, înflorirea umanităţii prin prunci, asceza ca poartă a vederii de Dumnezeu: ‘Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia, vor vedea pe Dumnezeu’. Întruparea Domnului a omorât împărăţia brutalităţii. Într-o lume a barbariei genetice, a sălbăticiei legilor inspirate de diavol, a violenţei fără sens, Hristos vine ca un Prunc, infinit de gingaş. Dumnezeul cerurilor în braţele unei Fecioare ne învaţă să iubim, să fim blânzi şi smeriţi, să dăruim iubire şi să mângâiem. Ne învaţă că Dumnezeu e Împăratul Prunc, infinit de puternic în iubirea lui rănită de nimicnicia noastră”, se mai spune în mesajul arhiepiscopului Teodosie.

În timpul pandemiei, acesta a contestat fățiș restricțiile impuse de autorități, inclusiv printr-o scrisoare deschisă adresată premierului de atunci, Ludovic Orban. Teodosia l-a avertizat pe șeful Executivului că oamenii ar putea ieși în stradă „pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, înaltul prelat l-a acuzat pe Orban că credincioșilor le este încălcat în mod abuziv dreptul de a se ruga „de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Cupa Mondială 2034: țara care construiește
Cupa Mondială 2034: țara care construiește "cel mai nebun stadion din lume" și-a lansat candidatura. Și este singura!
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Naționaliștii maghiari, lovitură sub centură. Atac la istoria României
Naționaliștii maghiari, lovitură sub centură. Atac la istoria României
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România