News

Arma ”furată” de la un soldat din Constanța, găsită după trei luni și jumătate. Lucian Bode: ”Vom lua măsuri dacă se impune”. Update

Arma furată de la un soldat la Constanța, în urmă cu trei luni și jumătate, a fost găsită aruncată chiar lângă unitatea militară. Anchetatorii cred că au de-a face cu o farsă de prost gust.
13.07.2022 | 22:02
Arma furata de la un soldat din Constanta gasita dupa trei luni si jumatate Lucian Bode Vom lua masuri daca se impune Update
Arma găsită în Constanâța la trei luni după ce fusese luată de la un soldat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-07-2022
11:58

Lucian Bode, nemulțumit de modul în care a fost căutată arma: ”Imaginile nu arată bine”

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, s-a întâlnit joi cu jurnaliștii și a confirmat că arma a fost găsită în apropierea unității militare din unitatea militară din Mamaia Sat.

De asemenea, acesta a subliniat că modul în care a fost organizată căutarea armei nu face cinste colegilor din MAI, fapt pentru care a decis organizarea unei anchete interne.

În funcție de rezultatele ei va decide ce fel de măsuri va lua. În plus, Lucian Bode a precizat că a fost găsită și muniția, nu doar arma. ”Din fericire, am reușit să găsim în proximitatea unității militare arma furată acum ceva timp.

Ce e foarte important e că am găsit întreaga cantitate de muniție declarată furată atunci. Sigur, pentru noi și cetățeni e un semnal de liniște, că nu era confortabil să știi că o armă e undeva, nu știm unde, cu muniția aferentă.

Urmează ca ancheta să-și urmeze cursul și Parchetul să anunțe rezultatul. De fapt, sunt două dosare, la Parchetul Tribunalului Constanța și la Parchetul Militar. Probabil în cel mai scurt timp vom avea și concluziile.

(…) Nu vreau să intru în detalii vizavi de cum s-au făcut căutările, nu vreau să comentez nici măcar faptul că santinela care a reclamat atacul asupra sa a găsit arma. Imaginile nu arată deloc bine.

Am trimis o echipă mixtă atât de la IGPR, cât și de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – pentru că acolo au fost și polițiști, dar și jandarmi – să realizeze o anchetă.

Sunt acolo de ieri. I-am rugat să verifice cum au planificat această acțiune, cum au organizat această acțiune și, mai mult, cum au condus această misiune.

Imediat ce vom avea rezultatul anchetei vom lua măsuri, dacă se impune să luăm măsuri, dacă misiunea nu a fost organizată corespunzător. Cum a arătat, a arătat rău pentru ei. Vom vedea dacă a fost subdimensionată echipa de acolo”, a declarat Lucian Bode.

Pistolul mitralieră, presupus furat de la soldatul aflat în post la unitatea militară din Mamaia Sat a fost găsit cu tot cele 30 de cartușe aferente.

Arma furată de la un soldat din Constanța a fost găsită

Arma dispăruse în 18 martie 2022 de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat, fiind luată cu forța de la soldatul aflat în post. Cu toate acestea, arma a fost găsită în 5 iulie aproape de unitatea militară, alături de cele 30 de cartușe din dotare.

ADVERTISEMENT

Potrivit Stirile Pro TV, ancheta continuă și este complicată, fiind cercetat de către procurori inclusiv ofițerul care trebuia să-l supravegheze cu atenție pe soldatul care a rămas fără pistolul mitralieră.

Oamenii legii au constatat, totodată, că unitatea nu avea camere de supraveghere, pe lângă alte nereguli. Mai mult, o ipoteză a anchetatorilor ia în calcul o glumă proastă din partea colegilor care și-ar fi propus să obțină demiterea colegului lor din Armată.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care militarul a dat patru declarații, toate contradictorii, despre evenimentele din seara zilei de 18 martie, anchetatorii iau serios în considerare acest scenariu neverosimil.

”Procurorii militari au constatat că soldatul s-a contrazis și a fost incoerent în declarații, astfel încât varianta unei glume proaste nu poate fi exclusă”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Dosarul a fost cercetat, inițial, de către Parchetul Militar însă a fost preluat de Parchetul Tribunalului Constanța.

Inițial, militarul declarase că nu a fost atent în timp ce păzea unitatea și urmărea o slujbă religioasă pe telefonul mobil. Polițiștii cred că agresorul îl cunoștea bine pe militar și cunoștea foarte bine și zona unde s-a petrecut incidentul.

ADVERTISEMENT

În aceste trei luni în care au căutat arma, anchetatorii au fost puși pe diferite piste greșite, inclusiv teoria conform căreia arma s-ar afla într-un lac din Iași.

În luna martie, scafandrii au căutat arma în lacul Ciric din Iași, având informația conform căreia arma ar fi fost aruncată în apă și ar fi ajuns pe fundul lacului. În condițiile în care arma era aruncată lângă unitatea militară din Constanța, scafandrii nu au găsit nimic în acel moment.

ADVERTISEMENT
Tags: