Sport

Arma secretă a Italiei pentru parcursul de la EURO 2020! Un fost secund al lui Dinamo, ajutor decisiv pentru Roberto Mancini

Italia a ajuns în semifinalele EURO 2020, unde se va duela cu Spania pentru un loc în marea finală. În spatele parcursului stă şi Gianni Vio, fost secund la Dinamo în mandatul lui Walter Zenga.
05.07.2021 | 18:59
Arma secreta a Italiei pentru parcursul de la EURO 2020 Un fost secund al lui Dinamo ajutor decisiv pentru Roberto Mancini
Arma secretă a Italiei pentru parcursul de la EURO 2020! Un fost secund al lui Dinamo, ajutor decisiv pentru Roberto Mancini
ADVERTISEMENT

Italia i-a impresionat pe toţi la EURO 2020, iar mulţi o văd drept principala favorită la câştigarea trofeului. Roberto Mancini a schimbat faţa naţionalei, care în trecut era cunoscută pentru stilul catenaccio, iar un mare ajutor l-a primit şi de la Gianni Vio.

Jocul Italiei a încântat, însă un aspect a ieşit cel mai mult în evidenţă. Fotbaliştii lui Roberto Mancini au abordat cu minuţiozitate toate fazele fixe, iar schemele sunt diverse, ceea ce le dă mari bătăi de cap adversarilor. Italienii au un dosar cu peste 4.000 de faze diferite, iar Gianni Vio, un fost bancher, este cel care a creionat strategiile.

ADVERTISEMENT

Gianni Vio, arma secretă a Italiei la EURO 2020. Cum a pornit totul

Fost bancher la o sucursală Unicredit din Veneţia, Gianni Vio s-a împărţit între munca din bancă şi fotbal. A mers la cursurile unei şcoli de antrenori, iar teza finală s-a bazat pe abordarea fazelor fixe. Lucrarea a ajuns subiect al cărţii “The Extra 30 Per Cent”, scrisă de el şi Alessandro Tettamanzi.

Pasiunea pentru fazele fixe şi-a dezvoltat-o în perioada când o antrena pe Il Quinto di Treviso, o formaţie din Serie D, şi unde avea printre elevi doi gemeni. Gianni Vio i-a convins ca la loviturile libere să meargă în faţa portarului şi să-l fixeze cu privirea. În plus, cum cei doi nu puteau fi deosebiţi, apărătorii adverşi aveau probleme să-i identifice la fazele fixe, la marcaj.

ADVERTISEMENT

Walter Zenga a fost impresionat de Gianni Vio după ce i-a citit cartea

În 2005, la scurt timp după ce a preluat-o pe Steaua Roşie Belgrad, Walter Zenga a citit cartea scrisă de Vio şi Tettamanzi şi a fost impresionat de abordarea fazelor fixe. Ajuns la Al Ain, antrenorul italian l-a chemat pentru 20 de zile în Emiratele Arabe Unite, iar jucătorii au primit lecţii importante despre fazele fixe, astfel că cei doi au început să colaboreze.

Walter Zenga a ajuns la Dinamo în 2007, iar Gianni Vio l-a acompaniat, de această dată fiind antrenor secund. Apoi, în 2008, cei doi au ajuns în Serie A, la Catania.

ADVERTISEMENT

“Doar un nebun ca mine i-ar fi spus cuiva care lucrase în bancă şi antrenase la amatori să vină lângă mine la prima mea experienţă în Serie A”, spunea Walter Zenga pentru The Athletic.

Parteneriatul a fost un succes, iar 17 dintre cele 41 de goluri marcate de Catania, în sezonul 2008-2009, au venit în urma fazelor fixe. Gianni Vio a devenit un nume important printre antrenori, iar de-a lungul timpului le-a ajutat pe Leeds United, Brentford sau AC Milan.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns în staff-ul lui Roberto Mancini

În toamna anului trecut, când Italia începea parcursul în al doilea sezon al Ligii Naţiunilor, Roberto Mancini l-a căutat pe Gianni Vio şi l-a convins să vină în staff-ul său de la echipa naţională.

“M-a contactat direct. Ne-am întâlnit în Bologna, am discutat puţin şi ne-am strâns mâna. Am început să lucrăm din septembrie anul trecut”, a declarat Gianni Vio.

După ce a intrat în staff-ul lui Mancini, Gianni Vio a început să schiţeze scheme pentru fazele fixe. 1, 2, 3 şi a ajuns la 4.830 de scheme. Multe sunt derivate, altele sunt create special în funcţie de fiecare adversar în parte. Toate sunt antrenate la şedinţele de pregătire şi acest lucru se vede cel mai bine în timpul meciurilor.

Italia va întâlni marţi, de la ora 22:00, Spania în semifinalele EURO 2020. Este ocazia perfectă ca munca lui Gianni Vio să fie din nou urmărită, de această dată pe “Wembley”, cel mai mare stadion al turneului final.

ADVERTISEMENT
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească "în natură": videochat sau munci manuale. Ţinea 26 de femei în casă
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1...
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1 i-a trimis un buldozer la hotel
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?”...
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?” » S-a întors în politică și îi face jocurile lui George Simion: imagini incredibile surprinse în week-end
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce...
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce a făcut după ce a rămas fără Bentley şi Ferrari
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
CHERECHEȘ A FOST LOVIT?! Este anunțul momentului despre fostul primar
CHERECHEȘ A FOST LOVIT?! Este anunțul momentului despre fostul primar
Exclusiv: Victima lui Guru Bivolaru, detalii despre coșmarul prin care a trecut
Exclusiv: Victima lui Guru Bivolaru, detalii despre coșmarul prin care a trecut
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport!...
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport! Ți se face pielea de găină!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
Mărturii oribile ale victimelor lui Bivolaru au ieșit la iveală: „Îndoctrinare, sechestrare, șantaj”
Mărturii oribile ale victimelor lui Bivolaru au ieșit la iveală: „Îndoctrinare, sechestrare, șantaj”
Val de critici pentru Irinel Columbeanu. A fost aspru taxat după ce a...
Val de critici pentru Irinel Columbeanu. A fost aspru taxat după ce a părăsit azilul: „Tu te postezi ca un șmecher cu bani”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!