News

Arma secretă a lui Joe Biden în lupta cu Donald Trump. Cine l-a votat pentru preşedinţie

04.11.2020 | 17:00
Arma secreta a lui Joe Biden in lupta cu Donald Trump Cine la votat pentru presedintie
ADVERTISEMENT

Un factor care ar putea cântări greu în favoarea lui Joe Biden este numărul mare de voturi exprimate înainte de ziua alegerilor prezidențiale din SUA, cel puțin 97 de milioane. Acest lucru a condus la un nivel mare al prezenței generale la vot, iar acest lucru ar putea avantaja Partidul Democrat, se arată într-o analiză The Guardian.

De exemplu, în Texas numărul voturilor exprimate anticipat sau prin corespondență reprezintă 108% din voturile totale exprimate la alegerile prezidențiale din 2016.

ADVERTISEMENT

Votul anticipat oferă indicii mai mari legate de intenția de vot pentru că, în aceste cazuri, alegătorii se înregistrează ca votanți ai anume partid, iar majoritatea au indicat Partidul Democrat ca formațiune politică susținută.

Votul anticipat, preferat de electoratul democraților

În cele 20 de state în care sunt disponibile informații legate de simpatiile politice ale alegătorilor care au votat înainte de 3 noiembrie, circa 45% s-au înregistrat ca simpatizanți ai democraților, în timp ce 31% și-au declarat afilierea la republicani. Procentajul este similar alegerilor anterioare, democrații fiind mai înclinați să voteze anticipat.

ADVERTISEMENT

Însă epidemia de coronavirus și îngrijorările legate de prezența la urne în ziua alegerilor i-au determinat pe mult mai mulți americani să voteze anticipat, iar mulți dintre ei sunt dintre cei care nu au votat în 2016, circa 24 de milioane, iar alte opt milioane de americani au votat pentru prima dată.

Asta înseamnă că numărul absenteiștilor s-a redus apreciabil, iar cei care nu și-au exprimat opțiunea acum 4 ani, când s-au înfruntat Donald Trump și Hillary Clinton, pot acum să decisă învingătorul. În plus, din cauza coronavirusului Trump are probleme să mobilizeze la vot două categorii care îi erau favorabile: pensionarii și femeile care locuiesc în suburbiile orașelor.

ADVERTISEMENT

În 2016, 41% dintre adulții cu drept de vot nu și-au exprimat opțiunile. Dacă aceștia ar fi reprezentat electoratul unui partid politic, acesta și-ar fi adjudecat electorii din întreaga țară, cu excepția a opt state și a Districtului Columbia.

Care sunt noii votanți ai democraților

Însă absenteiștii din urmă cu patru ani care s-au transformat în votanți au unele caracteristici demografice aparte. Potrivit datelor sintetizate de Pew Research Center cei care nu au votat în 2016 sunt persoane mai tinere, absolvenți de facultate într-o măsură mai mică decât votanții, cu venituri, în general, de sub 30.000 de dolari pe an, iar ponderea negrilor și hispanicilor este mai mare.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, absenteiștii sunt categoriile care ar avea cel mai mult de pierdut cu ocazia alegerilor din considerente de rasă, venit, educație și vârstă, pentru că depind într-o mai mare măsură de politicile guvernamentale. Însă în 2020, o mare parte din acești oameni au schimbat tabăra. Nu de la un  partid la altul, ci de la calitatea de absenteiști la cea de votanți.

Tinerii votanți sunt mai înclinați să se identifice ca democrați, astfel că Biden are motive să spere că prezența lor mai mare la urne îl va favoriza. Potrivit cercetărilor sociologice, circa două treimi dintre cei născuți în perioada 1981-1996 au simpatii democrate.

Democrații au motive să conteze și voturile americanilor de culoare care până acum nu au votat deoarece 84% dintre negrii din SUA și 63% dintre hispanici înclină către Partidul Democrat, față de 43% în cazul albilor.

Singurul indicator la care în avantaj pare a fi Donald Trump este cel legat de educație. O prezență mai mare a celor fără studii universitare ar putea fi o veste bună pentru republicani, care au un sprijin mai mare în acest grup, mai ales că multe dintre analizele succesului lui Trump din 2016 s-au axat pe falia educațională din rândul americanilor.

Per ansamblu însă, prezența la vot ar fi un semn bun pentru democrați. Pe de altă parte însă, succesul lui Joe Biden depinde și de alți factori: epidemia de coronavirus să nu fi ținut mulți democrați în case, fără să voteze, iar eficiența strategiilor de demobilizare a electoratului de către adversari să fie una redusă.

ADVERTISEMENT
Tags: