Fotbal international

„Armada” lui Luis Enrique a bătut recordul stabilit cu el în teren. Topul celor mai categorice victorii la Mondiale

Spania a învins Costa Rica cu 7-0, cel mai categoric succes din istoria sa la Cupa Mondială, și intră în topul scorurilor fluviu la cea mai importantă competiție fotbalistică.
23.11.2022 | 23:15
Armada lui Luis Enrique a batut recordul stabilit cu el in teren Topul celor mai categorice victorii la Mondiale
Cu două reușite, Ferran Torres a pus umărul la noul record al Spaniei. Și a dedicat reușitele Sirei Martinez, iubita sa, nimeni alta decât fiica selecționerului Luis Enrique.
ADVERTISEMENT

Precum Anglia, împotriva Iranului, ori Franța, cu Australia, și Spania și-a respectat statutul de favorită la debutul la Cupa Mondială din Qatar. Ba mai mult, în acest 7-0, a stabilit noi repere de eficacitate pentru istoria prezențelor sale la această competiție.

La Doha, elevii l-au întrecut pe profesorul Luis Enrique

În șase dintre cele opt meciuri din preliminarii, Spania marcase fie în primele 15 minute, fie în ultimele 15. Și se impunea. Acum, cu Costa Rica, la debutul la această Cupă Mondială, a făcut-o și-și.

ADVERTISEMENT

Primul gol, cel cu numărul 100 în istoria participărilor ibericilor la Mondiale, a venit în minutul 11. Iar în final de meci au înscris de două ori.

A fost și o incredibilă demonstrație de eficacitate. Pentru că La Roja a șutat de numai 8 ori către poartă. Și de fiecare dată când mingea a prins spațiul acesteia a fost gol.

ADVERTISEMENT

Pentru un nou record al spaniolilor în istoria participărilor la Mondiale. Și o performanță care intră direct în topul celor mai mari diferențe consemnate de-a lungul timpului.

Este pentru prima datî de la succesul Portugaliei, în 2010, contra Coreei de Nord, când se înregistrează o diferență de șapte goluri. Și întâia dată când o echipă marchează de șapte ori după celebrul 7-1 al Germaniei contra Braziliei, în 2014.

ADVERTISEMENT

Diferențe de scor record

  • 10-1: Ungaria – El Salvador (1982)
  • 9-0: Ungaria – Coreea de Sud (1954), Iugoslavia – Congo (1974)
  • 8-0: Suedia – Cuba 8-0 (1938), Uruguay – Bolivia (1950), Germania – Arabia Saudită (2002)
  • 7-0: Uruguay – Scoția, Turcia – Coreea de Sud (1954), Polonia – Haiti (1974), Portugalia – Coreea de Nord (2010), Spania – Costa Rica (2022).

Fiori pentru selecționer?

Spania a dominat fotbalul european și mondial în perioada 2008 – 2012, perioadă în care a obținut trei trofee majore consecutive. Însă nu acea echipă a ibericilor izbutise precedenta performanță reper.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost realizată la Cupa Mondială din Franța. La chiar meciul de debut. Cu Luis Enrique titular și autor al unui gol, Spania învingea Bulgaria cu 6-1.

Un reper care, însă, ar putea să-i dea și fiori lui Enrique. Pentru că atunci, echipa din care făcea parte nu a reușit să iasă din grupa din care mai făceau parte Nigeria și Paraguay.

Altfel, cea mai categorică victorie din istoria naționalei iberice este un 13-0 cu Bulgaria, într-un amical disputat pe 21 mai 1933. Iar în ultimul deceniu, diferența cea mai mare este acel 10-0 cu Tahiti, consemnat pe 20 iunie 2013, la Cupa Confederațiilor.

ADVERTISEMENT