News

Armamentul capturat de la ruși, inutil pentru ucraineni. De ce Kievul are nevoie de ajutor din Vest

Surse independente indică faptul că Ucraina a capturat cantități uriașe de echipament militar rusesc, peste pierderile suferite, însă numai o parte a acestui armament poate fi utilizată de armata ucraineană.
20.04.2022 | 15:31
Armamentul capturat de la rusi inutil pentru ucraineni De ce Kievul are nevoie de ajutor din Vest
Război în Ucraina, ziua 71. Rușii au intrat în Azovstal. UE anunță valul 6 de sancțiuni, Ungaria se opune embargoului petrolier
ADVERTISEMENT

Ucraina se poate lăuda că a capturat un vast arsenal rusesc, însă intrarea acestuia în dotarea armatei ucrainene este un proces dificil, astfel încât pierderile suferite de către Kiev nu pot fi compensate doar cu prada obținută pe câmpul de luptă.

Armata ucraineană a reușit nu doar să provoace pierderi mari invadatorilor ruși, ci și să captureze echipament militar în cantități mari, echipament ce poate fi folosit împotriva foștilor proprietari. Incapacitatea logistică a armatei ruse de a asigura aprovizionarea cu combustibil și muniție a vehiculelor de la sol a făcut ca multe dintre acestea să fie abandonate și ulterior capturate de ucraineni, în nu puține cazuri de civili neînarmați.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a ajuns în situația stranie în care Ucraina are mai multe tancuri decât avea înainte de invazie. Asta însă numai la nivel teoretic.

De ce Ucraina cere ajutor militar de la țările din Vest

Par surprinzătoare apelurile Ucrainei către Occident de a-i furniza armament, în special armament greu, din moment ce echipamentul capturat ar fi suficient, cel puțin pentru trupele de uscat. O mare parte din vehiculele militare ale Rusiei sunt de producție sovietică, lucrurile stând la fel și în cazul armatei ucrainene. Asta înseamnă că soldații Ucrainei sunt deja familizarizați cu acest echipament și ar putea să-l folosească imediat, mai ales în cazul celui cu un grad mai redus de complexitate, cum ar fi tunurile sau TAB-urile.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este neclar în ce măsură vehiculele capturate pot fi utilizate imediat. De obicei, este vorba de vehicule abandonate de ruși, dar motivele nu sunt legate doar de lipsa combustibilului, ci și de diverse avarii, iar remedierea acestora de către ucraineni cere timp. Chiar și în cazul în care un tanc este capturat intact, este nevoie de schimbări în dotarea sa, cum ar fi cazul echipamentelor de comunicații.

În al doilea rând, industria de armament a Ucrainei a fost o țintă predilectă a atacurilor aeriene ale Rusiei, fapt ce pune sub semnul îndoielii capacitatea Kievului de a pune în funcțiune echipamentul capturat, chiar dacă este vorba de avarii minore.

ADVERTISEMENT

Fabricile ucrainene, ținta predilectă a rachetelor rusești

Ukroboronprom, compania de stat care gestionează industria de armament, are un număr mare de fabrici în Kiev și Harkiv, două orașe în zona cărora s-au dus lupte grele, iar instalațiile industriale au fost intens bombardate de ruși. În momentul de față, principala sursă internă de înzestrare  a armatei ucrainene se află în orașul Lviv, din vestul țării, unde trupele rusești nu au ajuns. Însă Rusia a bombardat și fabricile din acest oraș. Pe 18 martie, rachetele rusești au distrus o fabrică în care erau reparate avioane, iar pe 16 aprilie a fost lovită o alta, în care sunt fabricate și reparate tancuri.

Fără o capacitate industrială adecvată, utilizarea armamentului  capturat rămâne parțială, chiar dacă și evaluările indepedente indică o cantitate enormă de echipament „confiscat”, mai ales după retragerea dezorganizată a armatei ruse din zona limitrofă Kievului.

ADVERTISEMENT

Cum țările implicate în conflict au tendința să-și subestimeze și să le supraestimeze pe cele ale adversarilor, din motive de propagandă, au apărut și site-uri independente care centralizează informații din mass-media și de pe rețelele sociale legate de pierderile fiecărei tabere. Unul dintre acestea este Oryx, care include în statisticile sale doar echipament militar scos din luptă, care este probat prin mijloace foto sau video.

Ucraina a capturat de două ori mai multe tancuri decât a pierdut

Potrivit Oryx, Rusia a pierdut până acum 519 tancuri, dintre care 263 au fost distruse, 10 avariate, 39 abandonate și 207 capturate. În schimb, Ucraina a pierdut 124 de tancuri, dintre care 49 distruse, unul avariat, 36 abandonate și 65 capturate. Statistica arată că ucrainenii au capturat un număr aproape dublu de tancuri decât numărul total al celor pierdute, iar pentru fiecare tanc pe care rușii l-au capturat, ucrainenii au capturat trei.

Lucrurile stau la fel în majoritatea categoriilor de armament. Ucraina a pierdut, sub formă sau alta, 47 de transportoare blindate, cunoscute la noi sub numele de TAB-uri, dar au capturat de la ruși 52, pe lângă cele pe care le-au distrus.

În ce privește mașinile de luptă pentru  infanterie, Rusia a pierdut 532, dintre care 181 au fost capturate, pe când pierderile ucrainene se ridică la numai 88, dintre care 34 au fost capturate. Situația este similară și pentru alte blindate de luptă decât tancurile: Rusia a capturat 44, iar Ucraina 128.

Ucraina a putut compensa pierderile în artilerie, ba chiar a ieșit pe plus, doar din ce a putut să obțină de la ruși: 37 de tunuri, 39 de piese de artilerie autopropulsată, 25 de lansatoare multiple de rachete, la care se adaugă și alte tipuri de armament, fără a mai menționa muniția și echipamentul militar individual, precum pistoalele-mitralieră, lansatoarele de rachetă anti-tanc etc.

Pierderile aviației și flotei, de neînlocuit

În schimb, situația este mai echilibrată în ce privește spațiul aerian: Rusia a pierdut 22 de avioane și 35 de elicoptere, iar Ucraina 18 avioane și 5 elicoptere. Numai că ucrainenii își permit cu greu aceste pierderi, ținând seama de superioritatea netă în aviație pe care o deține Rusia.

În ce privește navele, Rusia a distrus trei nave ucrainene și a capturat 15, iar Ucraina a distrus două și a avariat alte două. Ucrainenii au compensat prin faptul că flota lor oricum era alcătuită din nave de mici dimensiuni, cum ar fi cele de patrulare, dar au reușit să distrugă nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”. Totuși Rusia domină în continuare, fără drept de apel, apele teritoriale ucrainene.

Însă din vehiculele menționate mai sus este improbabil ca toate să fi ajuns măcar în stadiul în care să fie pregătite pentru o nouă utilizare, de data asta sub însemnele militare ucrainene.

De altfel, statutul incert al vehiculelor rămase pe câmpurile de bătălie este recunoscut și de către cei care gestionează site-ul Oryx: „Am făcut toate eforturile pentru a evita duplicarea mențiunilor și a deosebi între statul de echipament capturat și cel abandonat. Multe dintre cele listate ca „abandonat” vor sfârși probabil capturate sau distruse. De asemenea, o parte din echipamentul capturat ar putea fi distrus dacă nu poate fi recuperat.

Pe lângă dificultățile de ordin logistic, Ucraina nu dispune în momentul de față de o aviație care să conteste dominarea spațiului aerian de către ruși și care să-i permită lansarea unor contraofensive de amploare prin care să alunge invadatorii de pe teritoriul său.

ADVERTISEMENT