News

Armata americană a început retragerea de pe aeroportul din Kabul

Trupele americane se pregătesc să părăsească aeroportul din Kabul. Sâmbătă mai erau circa 4.000 de militari.
29.08.2021 | 18:47
Armata americana a inceput retragerea de pe aeroportul din Kabul
ADVERTISEMENT

Trupele americane şi-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a anunţat Pentagonul. Totodată, operaţiunea internaţională de evacuare din capitala Afganistanului este pe sfârşite, relatează Reuters.

Conform unui oficial american, sâmbătă, pe aeroportul din Kabul mai erau doar 4.000 de militari ai SUA.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat la o conferinţă de presă că retragerea soldaţilor americani de pe aeroport a început. Acesta a refuzat însă să precizeze efectivele trupelor care mai sunt acolo, conform Agerpres.

Pentagonul a anunțat retragerea armatei americane de pe aeroportul din Kabul. Au rămas mai puțin de 4.000 de militari

Foto: Hepta.ro

Talibanii au cucerit capitala Kabul pe 14 august. Soldaţii americani rămaşi în Afganistan după retragerea etapizată a trupelor internaţionale din această ţară au fost grupaţi pe aeroportul capitalei afgane.

ADVERTISEMENT

Rolul acestora a fost acela de a asigura desfăşurarea unui pod aerian de evacuare a străinilor şi afganilor care au colaborat cu trupele străine sau sunt consideraţi ”vulnerabili” în urma preluării puterii de către talibani.

Numărul celor evacuaţi de atunci a ajuns sâmbătă la circa 112.000, dintre care 5.400 sunt cetăţeni americani.

ADVERTISEMENT

Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora.

Există în continuare temeri cu privire la posibilitatea unui nou atac terorist în zona aeroportului.

ADVERTISEMENT

”Situaţia la faţa locului rămâne extrem de periculoasă şi ameninţarea unui atac terorist contra aeroportului este în continuare ridicată.

Comandanţii noştri m-au infiormat că un atac este foarte probabil în următoarele 24 până la 36 de ore. I-am instructat să ia orice măsură posibilă pentru a prioritiza protecţia forţelor americane”, a atenţionat Joe Biden.

Joi, 26 august, un atac revendicat de gruparea Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K) şi soldat conform surselor locale cu peste 170 de morţi, inclusiv 13 militari americani.

ADVERTISEMENT