News

Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare și poate schimba soarta unui război

Armata extrem de puternică din Europa care va beneficia în curând de o armă de top. Specialiștii o consideră un ”game changer” pe câmpul de luptă.
16.05.2024 | 23:24
Armata puternica din Europa care va beneficia de o arma de top Poate fi folosita pe uscat in aer si pe mare si poate schimba soarta unui razboi
Armata din Marea Britanie va beneficia de o armă de top. RFDEW poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare. Sursa foto: X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În contextul amenințărilor venite din estul Europei, Armata din Marea Britanie va beneficia în viitorul apropiat de o armă de top. Având posibilități de utilizare nemărginite, aceasta va băga spaima în inamici.

Armata din Marea Britanie va beneficia de o armă de top. RFDEW poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare

Regatul Unit al Marii Britanii anunță public că a început dezvoltarea unei arme ”de top” cu Energie Direcționată prin Radiofrecvență (RFDEW) capabilă să neutralizeze grupuri de drone.

ADVERTISEMENT

Noul sistem de arme emite unde radio pentru a ”perturba sau deteriora” echipamentele electronice ale vehiculelor inamice ”făcându-le să se oprească sau să cadă în timp ce se află pe cer”, potrivit unei declarații de miercuri a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Noua armă, considerată de specialiști un ”game changer” (care schimbă jocul pe front) poate fi folosită pe uscat, aer şi mare. Ea are o rază de acţiune de până la un kilometru, care ar putea fi extinsă în viitor, notează Breaking Defense.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de dispozitivele clasice de luptă, armele cu energie direcționată precum cea testată în Marea Britanie oferă capacități de țintire precise. Ele sunt relativ ușor de utilizat, deoarece o mare parte din tehnologie este automatizată.

La doar 0,10 lire/undă radio, RFDEW este o alternativă semnificativă din punct de vedere al costurilor la sistemele tradiționale de apărare aeriană bazate pe rachete, capabile să doboare grupuri periculoase de drone cu efect instantaneu”, a menționat Ministerul Apărării. ”Nivelul ridicat de automatizare înseamnă, de asemenea, că sistemul în sine poate fi operat de o singură persoană”, mai spun oficialii de la Londra.

ADVERTISEMENT

UK crește cheltuielile pentru apărare

Publicarea informațiilor despre noua armă de către cabinetul de la Londra vine în contextul în care premierul britanic Rishi Sunak a dat asigurări că va creşte cheltuielile pentru apărare ale Regatului Unit la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2030.

Acest nou sistem de arme va fi supus unor teste extinse în vara acestui an. Vor fi exerciții pe teren ale soldaților britanici, înainte de intrarea armei în serviciu în ”anii următori”.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina ne-a arătat importanţa desfăşurării sistemelor de luptă fără echipaj, dar trebuie să ne putem apăra şi împotriva lor. Pe măsură ce ne creştem cheltuielile de apărare în următorii ani, strategia noastră de apărare împotriva dronelor ne va asigura că suntem în fruntea acestor evoluţii în ceea ce priveşte metodele de luptă”, a declarat James Cartlidge, ministrul de stat britanic responsabil pentru achizițiile în domeniul Apărării.

ADVERTISEMENT