News

Armata face angajări din sursă externă. MApN: Numărul demisiilor s-a cvadruplat în numai doi ani

Ministerul Apărării susține că se confruntă cu un val de demisii al militarilor profesioniști, motiv pentru care se impun noi modalități de recrutare a cadrelor.
12.12.2022 | 15:00
Armata face angajari din sursa externa MApN Numarul demisiilor sa cvadruplat in numai doi ani
Armata se confruntă cu o criză majoră de cadre/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru a compensa deficitul în creștere de subofițeri și maiștri militari, Ministerul Apărării Naționale vrea să recruteze personal din surse externe, adică absolvenți de liceu care nu și-au făcut studiile în liceele militare sau în școlile de maiștri militari. De asemenea, MApN vrea să angajeze și personal medical cu studii în unități civile de învățământ.

Armata pierde cadre în favoarea mediului privat

MApN a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se preconizează modificarea Statului cadrelor militare astfel încât să poată fi angajat și personal care nu a trecut prin școlile militare. Decizia este justificată prin criza majoră de personal cu care se confruntă armata română în ce privește subofițerii și maiștrii militar. Această criză se manifestă sub două forme: a scăzut numărul de tineri care vor să se înscrie într-o școală militară și s-a amplificat numărul demisiilor, aceste fenomene agravându-se sever din cauza războiului de la granițele României.

ADVERTISEMENT

Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Ministerul precizează că, deși standardele de exigență pentru testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate „în funcție de nevoi și posibilități”, între 25 și 35% dintre candidații din fiecare an nu îndeplinesc standardele minime pentru o activitate în mediul militar.

ADVERTISEMENT

Însă războiul din Ucraina doar a agravat criza de cadre cu care armata se confruntă de mai mulți ani, mulți militari preferând să iasă din sistem pentru salarii mai mari pe care le pot obține în mediul privat.

Oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare. Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale anului 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”, susține MApN.

ADVERTISEMENT

Recrutare fără studii militare

Din aceste motive, ministerul trebuie să vină cu soluții de remediere a deficitului de subofițeri, prin cooptarea acestora dintre soldații și gradații profesioniști care au absolvit cursurile unui liceu civil, cu bacalaureatul luat. Practic, soldații și gradații profesioniști au posibilitatea să avanseze în carieră ca subofițer sau maistru militar. Până acum, aceștia puteau ajunge subofițeri doar după ce absolveau un curs special de formare a subofițerilor.

De asemenea, se vor face angajări ca subofițeri și dintre absolvenții cursurilor postliceale sau de licență în specialitatea „asistent medical generalist”, în funcție de nevoile Ministerului Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Însă MApN va angaja și ofițeri, din rândurile absolvenților unităților de învățământ superior civile, din rândul specializărilor necesare pentru armată. Practic, vor obține grad de ofițer persoane care nu au trecut prin învățământul militar, dacă acestea dețin competențe necesare armatei. Toate aceste persoane recrutate din afara sistemului, vor trebui să încheie contracte cu durata de 8 ani. În ce privește maiștrii militari, pentru a-i menține în sistem, MApN vrea să reducă cu un an stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul următor în cazul maiștrilor clasa II și clasa I, la 6, respectiv 5 ani.

ADVERTISEMENT
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Cât costă o plăcintă tradiţională la Târgul de Crăciun din Capitală
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Un singur club din SuperLigă nu a publicat un mesaj de Ziua Națională
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea...
Gestul fostului soţ al Ronei Hartner pentru fiica lui, cu care nu ţinea legătura, în ziua în care Rona Hartner a fost îngropată!
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul...
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
FINAL politic pentru FIREA?! Pandele aruncă bomba: La sfârșitul lui decembrie...
FINAL politic pentru FIREA?! Pandele aruncă bomba: La sfârșitul lui decembrie...
Insula subestimată a Greciei, vizitată de Julia Roberts și Tom Hanks
Insula subestimată a Greciei, vizitată de Julia Roberts și Tom Hanks
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt...
Tudor Chirilă a răbufnit de 1 decembrie: „Defilarea e pentru hoți, ei sunt uniți”
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco...
Rona Hartner a fost înmormântată. Sora artistei, acuzații dure la adresa lui Rocco Sedano: „Scopul lui este să o îndepărteze de familie!”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!