News

Armata israeliană a început invazia în Rafah, tancurile sunt la 200 de metri de granița cu Egipt. Reacție dură din partea ONU

La 24 de ore după ce a început bombardarea orașului Rafah și evacuarea unor civili, Armata Israeliană (IDF) a atacat terestru Rafah,.
07.05.2024 | 11:05
Armata israeliana a inceput invazia in Rafah tancurile sunt la 200 de metri de granita cu Egipt Reactie dura din partea ONU
Armata israeliană a început invazia în Rafah, tancurile sunt la 200 de metri de granița cu Egipt. Reacție dură din partea ONU. Foto: X
ADVERTISEMENT

Ca de obicei, ONU a avut o reacție ”dură” și a condamnat Israelul pentru decizie. Invazia terestră vine la 12 ore după ce palestinienii au fost rugați să evacueze două cartiere din oraș. Egiptul ar fi fost deja informat despre aceste atacuri care vizează locații ale Hamas. Premierul Netanyahu și-ar dori ca Hamas să elibereze ostaticii, însă în replică teroriștii au lansat rachete din Gaza spre sudul Israelului.

Armata israeliană a început invazia în Rafah, tancurile sunt la 200 de metri de granița cu Egipt

Conform surselor militare, tancurile israeliene sunt la 200 de metri de Egipt, în timp ce soldații ar fi capturat punctului de trecere a frontierei de la Rafah, pe unde intră ajutoarele pentru populația din Gaza. Majoritatea locuitorilor din Gaza sunt în Rafah, după ce au fugit de ofensiva israeliană din nordul teritoriului.

ADVERTISEMENT

Între timp, o delegație din Qatar încearcă să obțină un armistițiu. “Delegaţia Qatarului va merge în Egipt marţi dimineaţă pentru a relansa negocierile indirecte între cele două părţi cu speranţa de a ajunge la un acord pentru o încetare imediată şi permanentă a focului în Fâşia Gaza în schimbul prizonierilor şi ostaticilor“, a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al MAE din Qatar, Majed al-Ansari.

Cât despre liderul ONU, Antonio Guterres, acesta a numit invazia din Rafah drept ”intolerabilă”. “Am lansat astăzi un apel foarte ferm guvernul israelian şi liderilor Hamas să depună un efort suplimentar pentru a concretiza un acord vital”, a declarat Guterres. ONU și-a pierdut din credibilitate în ultimii ani, după ce a avut poziții bizare în cazul războiului din Ucraina, dar și al atacului terorist comis de Hamas pe 7 octombrie. De altfel, Israelul nu s-a ferit să acuze ONU că este ”o organizație anti-israeliană”.

ADVERTISEMENT

”Invadarea terestră a oraşului Rafah ar fi intolerabilă din cauza consecinţelor sale umanitare devastatoare şi a impactului său destabilizator în regiune”, a completat liderul ONU. Mișcarea teroristă Hamas ar fi acceptat o propunere de armistițiu, însă aceasta ar fi ”departe de cerințele israeliene”. Aproximativ 600.000 de copii s-ar afla în Rafah și ar putea fi victime colaterale.

Israelul a început să bombardeze Rafahul în urmă cu 24 de ore

În urmă cu 24 de ore, Israelul începea bombardarea orașului Rafah, în timp ce armata israeliană evacua civilii din oraș. În ciuda protestelor din diverse țări și a criticilor venite din partea ONU, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că nu se va opri până nu va spulbera Hamas. În acest context, la mai bine de jumătate de an de la război, Israelul a anunțat că în Rafah se află mii de luptători islamiști palestinieni, care sunt un pericol pentru toată lumea cât timp trăiesc.

ADVERTISEMENT

Așadar, israelienii au stabilit data de 8 mai drept data invaziei în Rafah, care a început de fapt cu 24 de ore mai devreme. Armata israeliană (IDF) a făcut apel la palestinieni să se mute într-o ”zonă umanitară” din apropiere, înainte de furtună. Civilii sunt resemnați, deși se tem în continuare pentru viața lor.

”Am aşteptat cu îngrijorare să vină această zi, iar acum trebuie să caut un loc unde să-mi pot duce familia”, a declarat Abu Raed. Orașul Rafah este considerat a fi ultima redută majoră a Hamas, iar după această victorie finală Israelul ar trebui să anihileze gruparea teroristă. Hamas ar mai avea șase batalioane în Fâșia Gaza, patru dintre ele fiind în Rafah. Ar mai exista alte două batalioane de teroriști în Nuseirat și Deir al-Balah.

ADVERTISEMENT

Între timp, un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, spunea că ordinul de evacuare dat de Israel este ”o escaladare periculoasă care va avea consecințe dezastruoase. Administrația SUA, alături de forțele de ocupație, poartă responsabilitatea pentru acest terorism”. În Rafah se află în acest moment peste 1 milion de palestinieni.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
Toți românii sunt obligați. 27 mai este ultima
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi