News

Armata Română a cumpărat ATV-uri la 10.000 de euro bucata. La ce îi folosește acest tip de vehicul

Ministerul Apărării Naționale a semnat un contract prin care s-au achiziționat 143 de ATV-uri ce sunt folosite de mai multe unități militare.
13.05.2023 | 17:30
Armata Romana a cumparat ATVuri la 10000 de euro bucata La ce ii foloseste acest tip de vehicul
Mai multe unități militare au fost dotate recent cu ATV-uri Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook MApN
ADVERTISEMENT

Armata Română nu se dotează doar cu avioane, sisteme de rachete antiaeriene sau drone de ultimă generație, ci și cu ATV-uri. Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02574 din București, a parafat un „Acord-cadru de furnizare autovehicul pentru teren variat (ATV)”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice.

Valoarea totală a contractului este de peste 1,4 milioane euro

Contractul în valoare de 6.999.993 lei (aproximativ 1,42 milioane euro) a fost parafat pe 7 octombrie 2022 cu furnizorul CMC MOTO CLASS COMPANY SRLD, potrivit informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK. Este vorba de 143 de ATV-uri, ceea ce înseamnă că o bucată a fost achiziționată cu 48.951 lei, adică aproximativ 10.000 euro.

ADVERTISEMENT

„Cantități estimative (cpl.): – acord-cadru: minimă = 11; maximă = 143; – pentru un singur contract-subsecvent: minimă = 2; maximă = 53. Valori estimative (lei fara TVA): – maximă acord-cadru: 7.293.000,00 lei; – cel mai mare contract subsecvent: 2.703.000,00 lei.”, se menționează în descrierea achiziției.

Ultimul contract subsecvent, în valoare de 2.790.207 lei, a fost semnat pe 22 martie 2023. „Unitatea Militară 02574 Bucureşti intenţionează să achiziţioneze autovehicule pentru teren variat. Autoritatea contractantă intenţionează să achiziţioneze produsele în vederea îndeplinirii unor misiuni specifice”, se scrie în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

“Autoritatea contractantă intenţionează încheierea unui acord-cadru în scopul creșterii capacității de mobilitate şi intervenție. Obiectul acordului-cadru îl reprezintă achiziţia, transportul şi livrarea la sediul unităţilor militare beneficiare a unor autovehicule pentru teren variat”, se mai menționează în document.

ATV-urile au ajuns la unități militare din București și din șase județe

În caietul de sarcini se specifică faptul că ATV-urile vor ajunge la unități militare din București, Bacău, Brașov, Buzău, Constanța, Mureș și Prahova. “Autovehiculul este destinat pentru transportul rapid și în siguranță a două persoane în teren accidentat. Vehicul cu motor, având 4 roți, care se propulsează prin mijloace proprii și care are o viteză constructivă mai mare de 40 km/oră”, se arată la capitolul “Specificații tehnice”.

ADVERTISEMENT

ATV-urile achiziționate de Armată folosesc benzină drept carburant și au o cilindree între 800 și 1.000 cm cubi. De asemenea, cutia de viteze este automată, sistemul de frânare este hidraulic, cu discuri față-spate, sistemul de direcție este servoasistat, roțile sunt echipate cu pneuri cu profil pentru aderență mărită în teren, iar sarcina utilă este de minimum 200 kilograme.

ATV-urile au două locuri și sunt dotate cu portbagaj față-spate, cârlig de remorcare, indicatoare de bord care afișează cel puțin următorii parametri: kilometrajul, cuplarea 4×4, nivelul de combustibil, nivelul temperaturii lichidului de răcire. În caietul de sarcini s-a mai menționat că ATV-urile trebuie să aibă o gardă la sol de minimum 280 mm.

ADVERTISEMENT

Armata va cumpăra autoturisme de oraș la peste 60.000 euro bucata

Pe 30 aprilie 2023, UM 02606 București a publicat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului “Furnizare autovehicule”. Valoarea totală estimată a contractului este, conform datelor consultate de FANATIK, de 924.369,74 lei (aproximativ 190.000 euro). Este vorba despre două autoutilitare de teren, două autoturisme de oraș și o autoutilitară de transport materiale.

Primul lot are o valoare de 504.201,68 lei, ceea ce înseamnă că o autoutilitară de teren va fi achiziționată cu 252.100,84 lei (aproximativ 50.000 de euro). Al doilea lot are o valoare de 210.084,03 lei, adică un autoturism de oraș va fi cumpărat de Armată cu 105.042 lei (aproximativ 21.500 euro). Autoutilitara de transport va costa tot 210.084,03 lei.

Tot pe 30 aprilie, UM 02630 București a publicat un anunț de participare pentru „Contract furnizare autovehicule”, în valoare de 638.655,46 lei (aproximativ 130.000 euro). Este vorba despre un autoturism de oraș de tip 3, estimat la 302.521.01 lei (61.500 euro) și au autoturism de oraș de tip 4, cu o valoare de 336.134,45 lei (68.000 euro).

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
De ce consideră experţii că ar fi
De ce consideră experţii că ar fi "o eroare strategică" să nu dăm Ucrainei un sistem Patriot
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”