Aceste locuri de muncă vor fi disponibile în mai multe centre universitare din țară, mai exact în București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova și Târgu Mureș. Conform anunțului oficial, Armata Română caută specialiști din domeniul medical, astfel că 162 de locuri de muncă sunt pentru medici ofițeri și 123 pentru asistenți subofițeri.
Conform Știrile PRO TV, persoanele care doresc să aplice vor fi supuse unor probe eliminatorii, inclusiv teste fizice, evaluări psihologice și examinări medicale. Totodată, candidații vor urma un program de pregătire specializat, iar studiile pentru medicii militari vor dura șase ani.
Pentru asistenții medicali vor dura patru ani. Mai mult, pe lângă cursurile tradiționale de medicină, studenții vor beneficia și de training specializat în cadrul Institutului Medico-Militar, subordonat Ministerului Apărării Naționale (MApN). Cerințele sunt ridicate în condițiile în care țara noastră este membru NATO.
”România fiind membră NATO, și pentru că se pun probleme deosebite privind participarea noastră la această structură, suntem nevoiți să asigurăm categoria de personal specializat pentru a putea interveni în situații de necesitate”, a declarat colonelul Mihail Tudosie, comandantul Institutului Medico-Militar București.
”E ceva mult mai diferit și în caz de Doamne ferește război, putem interveni să salvăm patria”, a declarat Ștefan Bandalac, elev la Colegiul Mihai Eminescu Iaşi. Sublocotenentul medic Andra Cristea, rezident la Spitalul Militar din Iași, le spune tinerilor care vor să aplice la ce să se aștepte de la această viață de medic militar.
”Îi sfătuiesc pe tinerii candidați să fie gata să accepte anumite restricții necesare unui stil de viață militar”, a declarat femeia pentru sursa citată. Mai trebuie menționat că acei candidați care nu vor fi acceptați pe locurile special destinate armatei pot continua studiile în cadrul facultăților de medicină civilă.
”Există și în sistemul medico-militar un deficit de personal a cărui compensare trebuie și reprezintă o prioritate”, a explicat și colonelul Bogdan Zamfir, comandant al Spitalului Militar Iași. De altfel, reprezentanții MApN spun că nu vor duce lipsă de candidați, condițiile oferite fiind atractive.
”În primul rând, cred că există cerere pe piața muncii selecția va fi făcută într-o primă etapă de Ministerul Apărării Naționale, aici incluzând și anumite probe fizice și după aceea candidații vor da același examen că și candidații la medicină”, a declarat și Anca Buzoianu, rector al UMF Cluj.
Potrivit datelor oficiale, începând cu 2023 salariul de bază pentru un medic militar începător, cu gradul de locotenent, e de 4.500 de lei. Salariile pot ajunge la peste 10.000 de lei lunar după avansarea în carieră și obținerea unui grad superior. Așadar, cel mai probabil o meserie atractivă pentru tinerii care au răbdare și sunt dispuși să crească.