News

Ce dotări are aviația militară a României! De ce cumpărăm F16 second-hand și cât de scumpe ar fi avioanele de ultimul tip

Ce dotări are armata României în aviație! De câte avioane F16 dispunem și câte vrem să achiziționăm în viitorul apropiat. Cât de scumpe ar fi F35, cele mai noi avioane de pe piață
13.12.2021 | 13:22
Ce dotari are aviatia militara a Romaniei De ce cumparam F16 secondhand si cat de scumpe ar fi avioanele de ultimul tip
Ce dotări are armata României în domeniul aviației! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Intrarea României în NATO a însemnat și o redefinire a armatei, una care s-a petrecut încet, dar sigur. Este adevărat că banii au stat mai mereu în calea militarilor români, soldați care au arătat nu o dată că pot asigura anumite zone și sunt mai mult decât capabili. Cu toate acestea, oamenii din armată s-au lovit de dotările slabe și au încercat să lucreze cu ce au avut.

La capitolul aviație, anul 2016 a propus schimbări masive. Astfel, după ce preț de doi ani de zile, românii au învățat și s-au pregătit la Baza Aeriană de la Monte Real din Portugalia, în septembrie au fost aduse în țară primele șase avioane F16.

ADVERTISEMENT

Ce dotări are armata României la capitolul aviație!

Trei ani mai târziu, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” a avut loc evenimentul oficial de începere a misiunilor de Poliție Aeriană executate de aeronava multirol F-16 Fighting Falcon. În același timp, România a mai bifat achiziția a alte cinci aeronave de acest gen.

În urmă cu aproape un an de zile, cea de-a 17-a aeronavă multirol F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 a ajuns în România. Era momentul în care Forțele Aeriene Române aveau în sfârșit în dotare o escadrilă de F-16 completă.

ADVERTISEMENT

Și autoritățile au înțeles logica NATO, dar și cerințele SUA, drept pentru care România a bifat una dintre cele mai spectaculoase creșteri ale bugetului apărării atingând un procent record estimat la 2,38% din PIB pentru cheltuielile militare.

De altfel, anul trecut țara noastră a ocupat locul al patrulea în rândul aliaților nord-atlantici, după SUA, Grecia și Marea Britanie într-un raport al NATO privind bugetele apărării din cele 30 de state aliate.

ADVERTISEMENT

Și fostul ministru al Apărării, actual premier, Nicolae Ciucă nu ezita și transmitea că România analiza încă de anul trecut, an în care amenințarea Rusiei nu părea atât de aproape, posibilitatea achiziționării a încă unei escadrile formată din avioane F16.

„Indiferent de unde vom lua aceste avioane, ele trebuie să fie interoperabile cu cele pe care le avem deja. Aceasta este intenția, de a lua tot avioane second hand, pentru că avem nevoie de interoperabilitate”, menționa Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

De ce cumpără România avioane la mâna a doua

În ciuda schimbărilor de pe scena politică internă, România și-a respectat pașii făcuți în NATO și a transmis că dorește în continuare să crească nivelul militar, unul despre care actualul ministru al Apărării, Vasile Dâncu, spunea că e încă departe de normalitate.

Oficialul a explicat de curând la Digi 24 că România nu stă foarte bine la dotare, dar că și-a asumat niște cerințe. Dâncu a mai transmis că ar fi fost necesar ca acum 10-15 ani să fi fost cumpărate mai multe avioane și nave, însă lucrul acesta nu s-a întâmplat.

Conform planurilor, România ar urma să cumpere nu mai puțin de 32 de avioane F-16 din Norvegia. Nordicii renunță la acest tip de aeronave militare și trec la mult mai modernele F35, vârful tehnologiei.

Nu va fi deloc ieftin pentru armata română care trebuie să plătească, atenție, 354 de milioane de euro. La un simplu calcul observăm că fiecare avion în parte costă peste 11 milioane de euro. Nu se termină aici pentru că toate cele 32 de aeronave vor intra apoi într-un amplu proces de modernizare.

O sută de milioane de euro vor fi investiți pentru ca avioanele să corespundă și să aibă echipamente și servicii logistice furnizate de americani.

Vasile Dâncu este nemulțumit de eticheta avioane second hand și spune că România nu își permite să cumpere F35 noi chiar dacă s-ar da mai mult din PIB pentru apărare.

Ce durată de viață au avioanele pe care le achiziționează România

Noul ministru al Apărării a mai zis că avioanele pentru care România va plăti peste 350 de milioane de euro vor putea fi folosite cel puțin încă 10 ani, ele fiind foarte bune, viabile și ancorate în nevoile țării noastre.

„Aceste avioane F-16 sunt avioane care au o resursă de zbor, de exemplu, în jur de 2.500 de ore pentru fiecare aparat. Asta înseamnă 10 ani de funcționalitate, plus că există și un proces de retehnologizare, de modernizare.

Am avut MIG-urile de care ne aducem aminte că în anii trecuți cădeau unul câte unul, pentru că erau foarte, foarte vechi, deci este absolut necesar în acest moment să avem avioane”, a subliniat Vasile Dîncu.

„Sunt total compatibile cu tehnica modernă aceste F-16, resursa de zbor poate fi îmbunătățită, avioanele nu sunt ca mașinile. Un avion nu este ca o mașină second-hand. La avion, resursa de zbor poate fi îmbunătățită oricând”, a mai zis ministrul care a recunoscut că România ar avea nevoie, totuși, de o flotă mult mai importantă, la nivelul pe care îl avem noi în NATO, la nivelul populației și la poziția strategică pe care o are țara în NATO.

Cât ar costa un avion F35 nou și de ce e scump chiar și pentru americani

A existat un adevărat scandal chiar și în Statele Unite ale Americii, acolo unde agenția principală de supraveghere a guvernului a avertizat că Pentagonul este pe cale să plătească alte câteva miliarde de dolari bonus pentru noul avion de luptă comun F-35.

Mai ales că F-35A, versiunea Air Force a avionului, una fără prea multe dotări, costă 78 de milioane de dolari. Doar că nu aici se trage linie și cheltuielile continuă. Potrivit unui raport al americanilor, toate cele trei versiuni ale F-35 costă 38.000 de dolari pe oră pentru a zbura.

Ar fi cu șase miliarde în plus față de cât au estimat și americanii pentru cele 2.443 de avioane pe care intenționează să le achiziționeze.

Pentagonul ar vrea ca F-35 să coste 25.000 de dolari pe oră, la fel ca F-16 aeronavă pe care o înlocuiește. Experții spun însă că nu există nicio șansă să se ajungă la un asemenea preț având în vedere dotările spectaculoase pe care le are F35 în plus, dotări care, în mod evident, costă serios.

De remarcat că până în acest moment avioane F35 există strict în armata Statelor Unite, a Marii Britanii, dar și a Italiei.

ADVERTISEMENT