News

Armata Română începe recrutările. Câte posturi sunt disponibile și ce sume de bani se acordă după înrolare

Armata Română anunță că începe recrutările pentru mai multe posturi.
17.06.2021 | 16:38
Armata Romana incepe recrutarile Cate posturi sunt disponibile si ce sume de bani se acorda dupa inrolare
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vine cu vești excelente pentru cei care își doresc o carieră militară. Armata Română anunță recrutări pentru mai multe poziții, inclusiv pentru Forțele speciale, iar numărul posturilor vacante este destul de mare.

Armata Română recrutează soldați pentru mai multe posturi

În cursul lunii iunie, MApN anunță scoatere la concurs a 1.516 locuri, dintre care 32 pentru Forțele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de judeţe şi în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Ministerul a emis un comunicat în care anunță că termenul până la care pot susține probele psihologice si fizice de selecţie pentru funcţiile de soldat gradat profesionist vacantate de Armata Română în acest an este 25 iunie.

Toți candidații admiși în urma acestei probe de selecție vor trece la examinarea medicală, iar cei care vor să ajungă în unităţile FOS vor fi obligaţi să treacă, în intervalul 5-16 iulie, printr-o examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din Bucureşti sau Centrul de Medicină Navală din Constanţa, în funcţie de specialitatea pe care o aleg (FOS aeriene sau navale).

ADVERTISEMENT

Ulterior, cei care care vor trece de toate aceste teste vor putea finaliza întocmirea dosarelor de candidat până pe 23 iulie.

Iată calendarul admiterii în MApN

  • 25.06.2021 – termenul limită pentru susținerea probelor de selecție;
  • 30.06.2021 – termenul limită pentru efectuarea examinării medicale – participă doar candidații declarați „Admis” la probele de selecție;
  • 05.07.2021 – 16.07.2021 se efectuează examinarea medicală specifică la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din București și Centrul de Medicină Navală din Constanța – numai candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare care necesită o astfel de evaluare;
  • 23.07.2021 – termenul final de întocmire a dosarelor de candidat;
  • 09.08 – 10.08.2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea I;
  • 18.08.2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea a II-a;
  • 23.08.2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție – candidații care NU au stagiul militar satisfăcut – modulul I;
  • 27.09.2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție, candidații care au stagiul militar satisfăcut – modulul II.
ADVERTISEMENT

Potrivit MApN, cei care vor fi acceptați nu susțin concurs de admitere, dar vor fi repartizați pe posturi în funcție de punctajul pe care l-au obținut, calculat după anumite criterii profesionale şi administrative, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare.

Programul de instruire specific la care candidații au fost repartizați trebuie parcurs în cel mult cinci luni.

ADVERTISEMENT

Ce sumă de bani se acordă după înrolare

Soldele cadrelor militare profesioniste variază în funcţie de postul ocupat. Un soldat va primi în cont 2.770 de lei, un fruntaş – 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I).

Acestor venituri se adaugă cuantumul compensației băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, dar şi valoarea financiară anuală a normelor de echipare.

Pe lângă acestea, militarii gradaţi primesc din partea MApN o compensaţie lunară pentru achitarea chiriei în valoare de cel mult 50% din solda lunară. Mai mult, cei care primesc o astfel de compensaţie lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata în rate a unei locuinţe.

Militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valută de 120 de euro pe zi, iar personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi.

În situațiile de mai sus, pe perioada misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor încasa în cont şi o soldă în lei dublată, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: