Potrivit reprezentanților MApN, în unitățile militare din întreaga țară sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi.
„Cetăţenii interesaţi se pot informa la centrele militare despre etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii, precum şi despre avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar”, a transmis MApN printr-un comunicat de presă.
Românii care nu au pregătire militară, dar vor să se înroleze voluntar în armată vor fi îndrumați la centrele de recurtare în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor.
Orientarea candidaților se va face către funcțiile ”pentru care aceștia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.”
De asemenea, candidații trebuie să știe că atunci când se prezintă la centrul militar, ei vor completa o cerere de înscriere şi se vor prezenta următoarele documente:
– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
În România, pot fi rezerviști militari bărbații și femeile care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Pregătirea lor durează patru luni, timp în care vor beneficia gratuit de cazare, echipament și hrană, precum și asistență medicală și medicamente, dar și de o indemnizație lunară.
În cele patru luni de pregătire aceștia vor primi lunar între 2.800 de lei și 3.200 de lei, urmând ca la finalul stagiului să primească un ”stimulent” de trei salarii brute.