News

Armata Română caută tineri care să urmeze o carieră militară. Câți bani vor încasa lunar

Ministerul Apărării dorește să atragă tineri către Armata Română. Cei dornici să îndeplinească acest serviciu sunt și recompensați lunar cu bani, atât în perioada de pregătire, cât și după.
03.02.2022 | 10:01
Armata Romana cauta tineri care sa urmeze o cariera militara Cati bani vor incasa lunar
MApN dorește atragerea tinerilor în Armată. Suma de bani primită lunar. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

Într-un context geo-strategic tot mai complicat în regiune, România caută să-și suplimenteze forțele armate prin recrutarea de tineri voluntari.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) dorește să atragă tineri cu vârste de peste 18 ani, care și-ar dori să fie antrenați militar și să urmeze o carieră de soldat profesionist sau rezervist voluntar.

ADVERTISEMENT

Autoritățile îi recompensează pe cetățenii care fac acest pas cu sume acordate atât în timpul pregătirilor, cât și după.

MApN dorește atragerea tinerilor în Armată. Suma de bani primită lunar

Astfel, cei care optează să ajungă rezerviști voluntari vor primi o soldă lunară, dar și alți bani pentru perioada de pregătire.

ADVERTISEMENT

Conform NewsWeek, pe toată durata perioadei de instrucție militară, tinerii vor primi suma de 2.700 de lei lunar, iar la finalizarea procesului de pregătire și încadrarea ca rezervist voluntar vor încasa suma lunară de 1.500 de lei.

Sursa citată mai notează că rezerviștii voluntari vor primi solda de 1.500 de lei, lunar, indiferent de locul de muncă pe care îl au și veniturile pe care le încasează.

ADVERTISEMENT

Cei care vor să facă pasul spre Armată trebuie să îndeplinească și o serie de condiții. Aceștia trebuie să fie cetățeni români, să aibă un domiciliu stabil, vârsta de peste 18 ani, să nu aibă cazier și să fie apți din punct de vedere medical.

Campania de recrutare a rezerviștilor voluntari continuă și în 2022

Încă din debutul anului, Ministerul Apărării Naționale a anunțat, pe site-ul oficial, că organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

ADVERTISEMENT

Acțiunea avea ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezerviști voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

”Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 4 februarie, se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, anunța instituția.

În România, până în 1997, bărbații cu vârste de la 20 la 50 de ani erau chemați pentru îndeplinirea serviciului militar obligatoriu.

Cei cu facultate făceau armata la termen redus: 9 luni înaintea primului an de studiu. În prezent, armata este profesionistă, iar soldatul angajat e o meserie ca oricare alta.

Din datele oficiale MApN, în România sunt peste 73.000 de militari activi și circa 80.000 de rezerviști. Numărul cetățenilor disponibili pentru serviciul militar depășește însă 5.500.000.

ADVERTISEMENT
Tags: