News

Rusia lui Putin, învinsă în Ucraina? Luptele decisive pentru preluarea inițiativei pe câmpul de luptă

Cu armata Rusiei blocată pe toate fronturile și incapabilă să execute noi misiuni ofensive, tot mai mulți analiști susțin că există indicii puternice ce arată o victorie a Ucrainei.
22.03.2022 | 16:14
Rusia lui Putin invinsa in Ucraina Luptele decisive pentru preluarea initiativei pe campul de lupta
Armata Rusiei, tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Tot mai mulți analiști militari sunt de părere că impasul în care se găsește acum armata rusă în Ucraina, incapabilă să mai execute misiuni ofensive în ultima săptămână și nevoită să cedeze unele teritorii în fața contra-atacurilor armatei ucrainene, indică faptul că Rusia este aproape să piardă războiul declanșat în 24 februarie.

Semnele înfrângerii armatei Rusiei

În analiza zilnică a situației de pe frontul din Ucraina, analiștii militari de la Institute for the Study of War (ISW) notează din nou marți că armata rusă nu a executat nicio misiune ofensivă în ultimele 24 de ore, situație ce se menține constantă în cel puțin ultima săptămână a războiului. Tot ceea ce a reușit să întreprindă armata rusă în ultimele 24 de ore a fost să continue bombardamentul asupra Kievului și asupra Mariupolului, și să lanseze o serie de atacuri fără succes în regiunile Luhansk și Donețk, atacuri în care a pierdut 12 tancuri, 9 blindate de infanterie, două avioane și 170 de militari, potrivit Ministerului Apărării ucrainean.

ADVERTISEMENT

Încă de săptămâna trecută forțele ucrainene au reușit să conducă primele contra-atacuri împotriva forțelor ruse care asediau orașul Nikolaev, iar marți, Ministerul Apărării ucrainean a anunțat că forțele sale au reușit să recucerească orașul Makariv, situat la 45 de kilometri vest de Kiev.

Marți dimineața, un raport al Ministerului Apărării ucrainean susținea că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile. „Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile”, arată sursa citată care notează că situația stă similar și în ceea ce privește rezervele de combustibil.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ultimele zile, foarte mulți ucraineni au subliniat în mesajele postate pe rețelele de socializare că soldații ruși se apropie de civili și le cer mâncare. Luni, Reuters a scris că în regiunile de la granița cu Ucraina, oficialii ruși le-au cerut cetățenilor să doneze alimente, medicamente și alte bunuri, șosete, hârtie igienică, pentru soldații ruși aflați pe front.

În ceea ce privește numărul soldaților ruși morți sau răniți pe front, deși estimările occidentale cifrau aceste cifre în jurul a 7.000 de militari uciși, luni, publicaţia pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda a publicat un articol în care susține, citând Ministerul Apărării de la Moscova, că pierderile reale sunt de 9.861 de militari uciși și alți 16.153 răniți. Articolul a fost însă șters imediat de pe site, iar editorul publicației a susținut că știrea publicată a fost rezultatul unui atac al hackerilor.

ADVERTISEMENT

La pierderile de personal ale armatei ruse se adaugă și faptul că, cel puțin potrivit informațiilor oficialilor ucraineni, nu mai puțin de șase generali au fost uciși de la începutul confruntărilor, un fapt ce denotă încă o dată proasta organizare și lipsa de comunicare a unităților armatei. Mai mult, potrivit CNN, oficialii Pentagonului nu au putut determina dacă există un singur comandant al întregii operațiuni militare din Ucraina, ceea ce ar reprezenta încă un factor pentru lipsa de coordonare strategică a forțelor Rusiei. „Unul dintre principiile războiului este „unitatea de comandă”, a declarat pentru CNN analistul militar, locotenentul general Mark Hertling, fost comandant al armatei americane în Europa. „Asta înseamnă că cineva trebuie să fie responsabilul general – adică să coordoneze liniile de atac, să direcționeze logistica, să angajeze forțele de rezervă, să măsoare succesul (și eșecul) diferitelor „aripi” ale operațiunii și să ajusteze acțiunile în funcție de aceasta.”

Potrivit publicației Oryxspioenkop, care documentează pierderile suferite de ambele armate pe frontul de luptă, însă doar pe baza fotografiilor sau a înregistrărilor video, în aproape patru săptămâni de conflict, armata rusă a pierdut 1.663 de vehicule de luptă (263 dintre acestea fiind tancuri), 800 dintre acestea fiind distruse iar 611 capturate. De cealaltă parte, pierderile armatei ucrainene se ridică la 500 de vehicule de luptă, 71 dintre acestea fiind tancuri.

ADVERTISEMENT

„Ucraina a câștigat războiul”

Într-un articol publicat în The Atlantic, Eliot A Cohen, fost consilier la Departamentul american de Stat și profesor la Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, susține că dovezile că Ucraina a câștigat deja războiul sunt evidente, doar că mulți analiști occidentali sunt reticenți în a recunoaște acest lucru.

„Absența oricărui progres rusesc pe linia frontului este doar jumătate din imagine, deși este acoperită de hărți care arată pete roșii mari, care reflectă nu ceea ce controlează rușii, ci zonele prin care armata lor doar a trecut. Eșecul aproape al tuturor atacurilor aeriene ale Rusiei, incapacitatea acesteia de a distruge forțele aeriene ucrainene și sistemul de apărare anti-aeriană și paralizia de câteva săptămâni a coloanei de aprovizionare de 40 de mile la nord de Kiev sunt sugestive pentru o înfrângere a rușilor.

Pierderile armatei ruse sunt uluitoare – între 7.000 și 14.000 de soldați morți, ceea ce implică (folosind o regulă generală de bază despre proporțiile acestor lucruri) un minim de aproape 30.000 de soldați luați de pe câmpul de luptă prin răni, capturare sau dispariție. Un astfel de total ar reprezenta cel puțin 15 la sută din întreaga forță invadatoare, suficient pentru a face majoritatea unităților de luptă ineficientă. Și nu există niciun motiv să credem că rata pierderilor este în scădere – de fapt, agențiile de informații occidentale informează despre rate ne-sustenabile de victime ale Rusiei de o mie pe zi.

Adăugați la aceasta gafele tactice repetate vizibile pe videoclipuri chiar și pentru amatori: vehicule îngrămădite pe drumuri, fără infanterie care să acopere flancurile, fără foc de artilerie strâns coordonat, fără sprijin aerian de la elicoptere și reacții de panică la ambuscade. Raportul de 1 la 1 dintre vehiculele distruse și cele capturate sau abandonate indică o armată care nu este dispusă să lupte. Incapacitatea Rusiei de a-și concentra forțele pe una sau două axe de atac sau de a captura un singur oraș important este izbitoare. La fel sunt și problemele sale masive în logistică și întreținere.

În plus, armata rusă și-a angajat deja mai mult de jumătate din forțele sale de luptă în război, iar în spatele acestor forțe stă foarte puțin. Rezervele ruse nu au pregătirea necesară pentru a lua parte la un astfel de conflict, iar Putin a promis că următorul val de recruți nu va fi trimis pe front. Forțele auxiliare cecene au fost deja lovite serios și, în orice caz, nu sunt capabile să participe la operațiuni militare complexe”, a scris profesorul Eliot A Cohen.

Lipsește încă o imagine generală a situației de pe front

Alți analiști militari sunt de părere însă că lipsește încă o imagine generală, susținută de dovezi, a situației de pe front.

„Actuala imagine pe care o avem este prea incompletă pentru a putea susține o asemenea concluzie”, susține analistul militar Franz-Stefan Gady, într-un răspuns la articolul profesorului Cohen. „Poate să fie adevărat că Ucraina „a câștigat” faza inițială a acestui război prin faptul că pur și simplu a reușit să nu piardă. Cu toate acestea, aș vrea să am o imagine mult mai clară a pierderilor suferite de armata ucraineană, a capacității țărilor occidentale a trimite resurse militare Ucrainei, a impactului pe termen lung a războiului de uzură pe care îl duce Rusia acum, etc., pentru a putea ajunge la o astfel de concluzie”, a completat acesta.

Pe de altă parte însă, Phillips OBrien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews din Scoția, este de părere că analiza profesorului Cohen arată o supraestimare a capacității de luptă a armatei Rusiei din partea analiștilor militari occidentali. În opinia sa, Moscova continuă să facă greșeli majore din punct de vedere strategic. Spre exemplu, acesta subliniază că, potrivit analizelor prezentate de către Pentagon și Ministerul Apărării britanic Kievul rămâne încă principala țintă a armatei ruse. „Dacă într-adevăr încearcă să cucerească Kievul, atunci avem încă o dovadă că erorile strategice ale Moscovei nu au fost corectate. Nu văd cum ar putea cuceri orașul cu forțele pe care le au acum desfășurate în Ucraina. În plus, oficialii occidentali susțin că nu există dovezi privind trimiterea de noi întăriri din Rusia pe front”, a scris acesta, subliniind că ultimele declarații ale președintelui Zelenski privind negocierile cu Rusia arată că Ucraina nu resimte presiunea campaniei militare a Moscovei.

În aceeași logică, generalul-maior (r) Mick Ryan susține că bombardamentul acerb la care a fost supus Mariupolul arată disperarea Moscovei de a se lăuda cel puțin cu o victorie în această campanie, în condițiile în care nu mai este capabilă să avanseze pe niciun alt front.

„Ca și pe restul războiului din Ucraina, bătălia pentru Mariupol a devenit o luptă de uzură, în care multe vieți sunt pierdute pentru câștiguri foarte mici pe teren. Ce ne spune asta? Demonstrează cât de disperat este Putin pentru un triumf militar pe care să-l arate poporului său. De săptămâni întregi, rușii au aruncat asupra orașului unitate militară după unitate militară și tot fără succes. Cum Putin pare a dori să captureze acest oraș cu orice preț, Mariupolul nu mai este un obiectiv militar, cât unul politic. 

Armata rusă vrea să cucerească Mariupolul pentru a putea vinde lumii (și probabil propriilor soldați) ideea că armata rusă mai este capabilă să obțină victorii militare. Având în vedere gradul de distrugere provocat de către ruși, orașul are acum o utilitate militară minimă. Această luptă ne arată totodată cât de slabă este acum armata rusă”, a scris acesta pe Twitter.

O victorie în Mariupol ar putea relansa campania rusă

Pe de altă parte însă, alți analiști militari sunt de părere că o victorie în Mariupol, care să echivaleze cu capturarea orașului de pe țărmul Mării Azov, ar putea reprezenta o importantă victorie, nu doar politică, dar și militară pentru Rusia, care să-i permită să-și relanseze campania din estul Ucrainei. Generalul Richard Barrons, fostul şef al Comandamentului Forţelor Unite din Marea Britanie, este de părere că o victorie asupra Mariupolului ar elibera nu mai puțin de șase batalioane tactice ale armatei ruse, care, împreună cu trupele ce aveansează dinspre nord, pe axa orașului Harkov, ar putea încercui trupele ucrainene ce luptă pe frontul de est.

„Atunci când ruşii vor avea sentimentul că au încheiat cu succes acea bătălie, ei vor fi obţinut un pod terestru între Rusia şi Crimeea şi vor vedea în acest lucru un succes strategic major”, a declarat generalul britanic pentru BBC. Potrivit acestuia, dacă orașul Mariupol este capturat, atunci Rusia va deţine un control total asupra a peste 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră, putând astfel să îi stopeze comerţul maritim. În plus, subliniază ofițerul britanic, o victorie aici ar elibera nu mai puțin de 6.000 de militari, implicați în luptele pentru cucerirea orașului, care, în condițiile în care aceste trupe își păstrează capacitatea de luptă, ar putea fi folosiți pentru consolidarea altor fronturi.

„Aceste trupe ar putea fi trimise în nord-est, să se alăture luptelor pentru încercuirea și distrugerea trupelor ucrainene care se luptă cu trupele separatiste din regiunea Donbas, ar putea fi trimise în sud, pentru reluarea ofensivei către Odesa, sau către nord-vest în încercarea de a ataca orașul Dnipro”, scrie BBC, care subliniază că o victorie a rușilor asupra Mariupolului ar reprezenta un element psihologic important pentru moralul trupelor.

Michael Kofman, expert militar american, specialist în studiul armatei ruse, este de părere că în acest moment nu putem susține concluzia prematură cum că armata ucraineană a câștigat deja acest război. Nu doar că Rusia dispune încă de rezerve importante, chiar dacă cele mai bune unități ale sale au fost deja trimise în luptă, dar, în opinia sa nu există încă informații clare cu privire la starea și pierderile armatei ucrainene. Potrivit acestuia, un război de uzură, ca cel care se configurează în următoarea perioadă, va aduce pierderi și distrugeri uriașe Ucrainei.

„În acest moment armata rusă nu se află în poziția de a ataca și nici măcar de a încercui Kievul. Întreaga concentrare este acum asupra obținerii unui progres în estul Ucrainei, iar ceea ce va trebui să urmărim în următoarele săptămâni va fi încercarea trupelor ruse de a încercui armata ucraineană care luptă în regiunea Donbas. Avem un posibil atac spre sud de Harkov, și unul dinspre Melitopol, plus lupta pentru Mariupol. Dacă cuceresc acest oraș, atunci pot elibera mai multe forțe care să înainteze spre nord. Este singura zonă acum în care cred că trupele ucrainene s-ar putea confrunta cu dificultăți majore. 

Cred că acest război nu a intrat încă într-o fază de uzură, în special în acest front, unde armata rusă continuă să facă mici progrese, și unde, de asemenea, armata ucraineană poartă cu succes contr-atacuri. E clar că Rusia vrea să ocupe întreaga regiune Donbas, ce include și Mariupolul, și să-și consolideze controlul regiunilor pe care le-au ocupat deja pentru a avea un avantaj în negocierile pentru pace. După ce vor ocupa Donbas-ul vor avea posibilitatea să declare o victorie politică măcar și să susțină că toate invazia a fost doar pentru siguranța minorităților ruse din această regiune. 

Acest lucru presupune însă că înțelegerea lui Vladimir Putin privind realitatea de pe front este similară cu a noastră. Însă acest lucru nu este adevărat cu necesitate. Percepțiile lui sunt cele contează, și nu este clar că el înțelege complet care sunt șansele ca armata rusă să continue operațiunile ofensive. Nu e sigur că are tabloul complet privind starea și capacitatea armatei ruse de a continua lupta”, a declarat Michael Kofman pentru publicația War on the Rocks.

 

 

ADVERTISEMENT