News

Armata SUA admite responsabilitatea pentru uciderea a 10 civili afgani, printre care șapte copii

Armata americană a recunoscut că a ucis dintr-o eroare 10 civili afgani într-un atac cu dronă pentru că i-a confundat cu militanți ai ISIS-K.
19.09.2021 | 17:22
Armata SUA admite responsabilitatea pentru uciderea a 10 civili afgani, printre care șapte copii
Locul în care mașina afganilor a fost lovită de dronă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un atac cu dronă al forțelor aeriene americane la sfârșitul lunii august s-a soldat cu moartea a zece civili afgani, în apropierea aeroportului din Kabul.

Afganii se aflau într-o mașină și se îndreptau spre casă când racheta lansată de dronă a lovit autovehiculul în care se aflau. Pentagonul suspecta că mașina era folosită de militanții ISIS-K pentru a comite un atac terorist asupra aeroportului în timpul operațiunilor de evacuare.

Familia de afgani aștepta să fie chemată la aeroport pentru a fi evacuată din Kabul întrucât capul familiei activase ca translator pentru armata SUA, scrie Digi24.ro citând BBC și CNN.

ADVERTISEMENT

Au confundat bidoanele cu apă cu explozibili

CIA a avertizat armata că s-a comis o eroare, însă informația a fost trimisă cu numai câteva secunde înainte ca racheta să lovească automobilul Toyota Corolla în care se aflau civilii astfel că tragedia nu a mai putut fi împiedicată.

A fost o greşeală”, a admis generalul Frank McKenzie, şeful Central Command, structura Pentagonului care gestionează operaţiunile militare din Orientul Mijlociu şi Asia. Rudele celor uciși au relatat că victimele ceruseră anterior să fie evacuați din Afganistan și așteptau să fie chemați la aeroport.

ADVERTISEMENT

Atacurile cu dronă sunt realizate de către Pentagon, iar în multe ocazii, acestea au loc pe baza informațiilor furnizate de către agenții CIA. Rămâne neclar dacă Pentagonul a informat agenția de spionaj americană asupra atacului cu drona.

Eroarea gravă comisă ridică semne de întrebare asupra capacității administrației Biden de a se ține de promisiunea de a întreprinde atacuri aeriene asupra unor ținte din Afganistan, dacă talibanii nu vor fi capabili să stopeze activitatea unor organizații teroriste precum Al-Qaeda sau ISIS-K.

ADVERTISEMENT

Unii analiști militari, consultați de către CNN, susțin că va fi dificil să recurgi la atacuri aeriene fără trupe la sol. În absența acestora, identificarea corectă a țintei este mai greu de realizat, iar erori tragice precum cea de la Kabul s-ar putea repeta.

Tragedia din 29 august a fost provocată de suspiciuni legate de Zemari Ahamdi, fost colaborator al SUA, care era suspectat de legături cu gruparea ISIS-K întrucât acesta s-a aflat o vreme într-o casă despre care americanii bănuiau că este o casă conspirativă a Statului Islamic.

ADVERTISEMENT

Ahmadi a fost văzut când încărca bidoane cu apă în portbagajul mașinii, iar americanii au crezut că acestea conțin substanțe explozive, suspiciune alimentată de atacul terorist de la aeroport care avusese loc cu două zile înainte.

După ce racheta lansată de pe dronă a lovit mașina lui Ahmadi, a explodat și o canistră de benzină, iar Pentagonul a intrepretat acest lucru ca o confirmare a existenței explozibililor în mașină.

ADVERTISEMENT

În următoarele săptămâni, oficialii americani au susținut că atacul a fost justificat însă ulterior a devenit evident că s-a comis o eroare.

Acum ştim că nu a existat nicio legătură între Ahmadi şi ISIS, iar acţiunile pe care civilul afgan le-a făcut în acea zi au fost cu totul benigne şi nu au reprezentat vreo ameninţare directă. Ahmadi a fost doar o victimă inocentă, la fel ca şi ceilalţi care au fost ucişi”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri