News

Armata ucraineană experimentează droguri psihedelice pentru militari. Ce este ibogaina, substanța cu care s-ar fi tratat și Hunter Biden

Droguri psihedelice pentru traumele militarilor ucraineni. Ce este ibogaina, care ar fi fost folosită și de Hunter Biden pentru tratarea propriilor dependențe
22.01.2024 | 08:33
Armata ucraineana experimenteaza droguri psihedelice pentru militari Ce este ibogaina substanta cu care sar fi tratat si Hunter Biden
Ucrainenii spun că ibogaina ajută în cazurile de traumatisme craniene și stres post-traumatic / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Armata ucraineană experimentează cu ibogaina, un drog psihedelic interzis în Statele Unite. În alte țări, acesta este folosit pentru a trata tulburările cauzate de consumul de opiacee și pentru a trata traumatismele craniene. În doze mici, elimină epuizarea pe câmpul de luptă. Ibogaina are numeroase efecte secundare, inclusiv un risc ridicat de atac de cord.

Hunter Biden s-ar fi tratat cu ibogaină

Potrivit unor informații, o celebritate care a luat acest drog a fost Hunter Biden, fiul președintelui SUA, Joe Biden, pentru a lupta împotriva propriei dependențe de droguri. Ibogaina a început să fie folosită în Ucraina pentru a crește pregătirea de luptă.

ADVERTISEMENT

În doze mari, aceasta provoacă halucinații generalizate. În doze mici, elimină epuizarea pe câmpul de luptă. Ibogaina are numeroase efecte secundare, inclusiv un risc ridicat de atac de cord.

Armata ucraineană experimentează ibogaina, un drog psihedelic interzis în SUA, dar adesea utilizat în alte părți pentru tratarea tulburărilor legate de opiacee, pentru a trata traumatismele craniene și pentru a spori pregătirea de luptă.

ADVERTISEMENT

Ajutor de la un activist pro-marijuana

Pentru aceste experimente, ucrainenii au primit ajutor de la unul din fondatorii mișcării Yippie, Irvin Dana Beal, un susținător de lungă durată al ibogainei. Beal a călătorit recent în Ucraina pentru a ajuta la lansarea proiectului. Oleksii Skyrtach, un psiholog militar ucrainean, i-a furnizat lui Beal o scrisoare adresată autorităților de imigrare pentru a-l ajuta să treacă vama cu acest drog halucinogen.

Cel mai faimos pacient american care a apelat la ibogaină ar fi Hunter Biden, care s-a luptat cu propria dependență de droguri , într-o clinică din Mexic, scrie The Intercept.

ADVERTISEMENT

În doze mici, Beal și cercetătorii din spatele proiectului cred că ibogaina poate avea efecte benefice asupra rănilor la cap, precum și pentru a ajuta la pregătirea pentru luptă. „Acești băieți au nevoie de ceva pentru a trata rănile la cap”, a spus Beal. „Dar nimeni, în afară de mine, se pare, nu este dispus să meargă într-o zonă de război cu ibogaină la el”.

Utilă pentru veteranii care se întorc acasă

Skyrtach a fost de acord. „Chiar avem nevoie de cât mai multă ibogaină posibil”, a spus el. „Chiar dacă războiul se termină acum, vom avea prea mulți combatanți care să se întoarcă de pe front. Aceasta va fi o problemă mult mai mare decât cea cu care s-au confruntat SUA atunci când mii de veterani s-au întors acasă din războiul din Vietnam”.

ADVERTISEMENT

Folosirea de către militari a diferitelor substanțe stimulative nu este o noutate, inclusiv în istoria modernă. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, armatele au administrat amfetamine soldaților, Germania nazistă bazându-se foarte mult pe această practică.

Rușii merg pe Captagon, „drogul jihadiștilor”

Se știe că soldații ruși din actualul război împotriva Ucrainei se bazează pe Captagon, un drog puternic produs în principal în Siria și de care se folosesc și teroriștii grupării ISIS.

Beneficiile amfetaminelor – capacitatea de a rămâne în alertă în timpul gărzii sau a diferitelor misiuni de luptă – sunt însoțite de riscuri semnificative pentru sănătatea mentală și fizică a soldaților, inclusiv dependența, paranoia, îmbătrânirea prematură și alte complicații.

Studii promițătoare

Un studiu recent privind ibogaina și traumatismele craniene suferite de veterani și publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine a găsit rezultate pozitive. Ibogaina, la fel ca și marijuana, este un drog din Anexa 1 în SUA, ceea ce înseamnă că guvernul federal o interzice în mod categoric și consideră că nu are nicio valoare terapeutică.

„Acesta este posibil să fie primul studiu care raportează dovezi pentru un singur tratament cu un medicament care poate îmbunătăți dizabilitatea cronică legată de leziuni cerebrale traumatice (TBI) repetate din cauza expunerii la lupte/explozii”, au scris autorii studiului din Nature Medicine. „După tratamen], participanții au prezentat o reducere remarcabilă a acestor simptome cu efecte semnificative iar beneficiile s-au menținut timp de o lună de observație”.

Domeniile „de ameliorare după tratament” au inclus „viteza de procesare și funcția executivă, fără a se observa schimbări dăunătoare”. Riscurile cardiovasculare, inclusiv atacurile de cord, sunt un potențial efect secundar cunoscut al dozelor mari de ibogaină.

Fonduri pentru cercetarea ucraineană

Yrvin Dana Beal, cunoscut ca fiind fondatorul mișcării de legaliare a marijuanei, a fost și unul dintre fondatorii Youth International Party, cunoscut sub numele de Yippies. El a fost interesat de ibogaină ca tratament pentru dependența de opiacee încă din anii 1970, când l-a provocat pe candidatul democrat la președinție George McGovern, în direct, în legătură cu ceea ce era denunțat drept rolul CIA în traficul de droguri din Asia de Sud-Est.

Rick Doblin, șeful Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) a declarat că organizația a ajutat la strângerea de fonduri pentru a susține proiectul care aduce ibogaina de calitate medicală din Africa pentru cercetarea militară ucraineană.

Doblin a declarat că utilizarea MDMA, cunoscută uneori sub numele de ecstasy, este interzisă în Ucraina chiar și în scopuri de cercetare, ceea ce a lăsat ibogaina ca o alternativă interesantă. Dozele mari de ibogaină, de tipul celei folosite pentru tratamentul dependenței de opioide, îi pun pe utilizatori într-o stare de visare cu halucinații intense – deci nu este potrivită pentru luptă, ceea ce explică de ce proiectul lui Beal se bazează pe microdoze din această substanță psihotropă.

Programe pentru terapeuți în Polonia

MAPS derulează, de asemenea, un program educațional privind MDMA și tulburarea de stres post-traumatic, destinat terapeuților ucraineni care se află în prezent în Polonia ca refugiați, precum și terapeuților polonezi interesați. Scopul este de a trata ucrainenii din Polonia care suferă de sindromul post-traumatic, în vederea extinderii activității în Ucraina dacă și atunci când modificările legislative vor permite acest lucru.

Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente (Food and Drug Administration) are în vedere aprobarea MDMA pentru uz terapeutic și ar putea lua o decizie încă din această vară.

Un înlocuitor al amfetaminei

Skyrtach, în scrisoarea pe care i-a furnizat-o lui Beal, a spus că epuizarea pe câmpul de luptă și traumatismele craniene sunt domenii pe care armata spera să le trateze cu ibogaină.

„La inițiativa lui Rick Doblin de la Asociația Multidisciplinară pentru Studii Psihedelice, am încheiat un contract cu Irvin Dana Beal și compania IboGrow a lui Howard Lotsof, pentru a furniza spitalelor veteranilor din Ucraina și armatei ucrainene ibogaina de calitate farmaceutică atât pentru traumatisme craniene cât și pentru utilizarea experimentală a microdozelor pentru epuizarea pe câmpul de luptă și pentru îmbunătățirea performanțelor și a supraviețuirii”, a scris el în scrisoarea adresată autorităților ucrainene de imigrare.

Skyrtach a confirmat că scrisoarea este autentică. „Este urgent să găsim un supliment energetic pentru câmpul de luptă, altul decât amfetamina”. Ibogaina este o plantă ce crește în Africa, cu aparența falsă a unui arbust, ale cărei rădăcini conțin compusul psihoactiv puternic, ibogaina.

O versiune sintentică, în curs de studiu

Dar, adaugă scrisoarea, o versiune sintetică este în curs de studiu: „Mostrele pe care ni le aduce Yrvin Beal provin din Voacanga Africana, produsă în Accra, în Ghana; cu toate acestea, Beal este, de asemenea, în discuții cu o companie ucraineană pentru a oferi țăerii procesul de fabricare a ibogainei complet sintetice, ca parte a unui acord de partajare a producției cu filiala sa israeliană Ibogacine”.

Beal s-a îndreptat spre Ucraina după ce a avut probleme cu imigrația în Mexic în decembrie, când, spune el, i s-a interzis intrarea în țară la cererea Departamentului de Securitate Internă al SUA, invocând cazierul său legat de canabis. Beal, care a zburat în Mexic din Spania, a fost pus înapoi într-un avion spre Europa și s-a îndreptat spre Ucraina. După ce a pus la punct proiectul experimental, el a reușit să se întoarcă în Statele Unite – dar ar fi fost arestat pentru trafic de marijuana în Idaho.

„Ucraineni pe ibogaină vesus ruși pe metamfetamină”

Beal a remarcat utilizarea de către ruși a Captagonului și a susținut că ucrainenii ar fi în avantaj. „Credem că ceea ce vom face este ca echipa noastră să supraviețuiască și să trăiască mai mult”, a spus el. „Vor fi ucrainenii pe ibogaină versus rușii pe metamfetamină”.

Potrivit unor specialiști ca Alan Davis, psiholog clinician la Ohio State University, „va fi nevoie de ani de studii pentru a determina eficacitatea și siguranța ibogainei”.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani...
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani 3-2
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină....
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină. Femeia, prinsă la un concurs de aruncat brazi
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut...
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut să zică fostul premier de ea
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni