Ucraina susține că armata rusă a folosit în Ucraina un compus chimic interzis după Primul Război Mondial, atunci când a mai fost folosit ca gaz otrăvitor.
Informația apare într-o postare pe contul de Telegram al Forțelor Navale Ucrainene, care au și o fotografie cu o grenadă cu aerosoli K-51, care ar fi fost găsită după un atac al rușilor.
„Statul terorist folosește arme chimice interzise – grenade cu aerosoli K-51. Ocupanții aruncă grenade cu cloropicrină din drone asupra apărătorilor noștri din est.
Pentru a se proteja de efectul iritant puternic al muniției interzise, pușcașii marini și-au menținut pozițiile cu ajutorul echipamentului de apărare chimică”, se arată în mesajul postat pe Telegram, potrivit ziare.com.
Cloropicrina este un compus chimic folosit ca gaz otrăvitor în cele două războaie mondiale. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele aliate au fost atacate cu acest compus în timpul unei lupte pe teritoriul Italiei.
Unii dintre soldați au povestit că au văzut un gaz alb ieșind din măștile lor de protecție, explicația fiind că derivații Cloropicrinei au capacitatea de a distruge echipamentele de protecție de generație mai veche.
În prezent, Cloropicrina este folosit în agricultură, fiind un bun insecticid și având calități antifungice și antimicrobiene. În Statele Unite, Cloropicrina este folosită în mod restrictiv, primind un statut special din partea Agenției de Protecție a Mediului.
Datorită toxicității mari, compusul poate fi utilizat doar de profesioniști care au fost autorizați de această instituție.
Războiul din Ucraina trece printr-o perioadă de ușoară acalmie, cu doar câteva puncte ”fierbinți” pe harta conflictului. Cele mai intense lupte se dau în jurul orașului Bakhmut din regiunea Donețk, acolo unde trupele ruse încearcă să forțeze străpungerea apărării atât prin nord cât și prin sud.
Alte patru localități din raionul Nikopol au fost lovite, sâmbătă noapte, de la distanță, prin utilizarea lansatoarelor de rachete și a artileriei grea. Mai multe reședințe și linii de înaltă tensiune au fost avariate, însă nu s-au înregistrat victime în rândul civililor.