News

Arme gonflabile pentru Ucraina. Strategia „maskirovka” se întoarce împotriva lui Vladimir Putin

Arme gonflabile: momeli tactice la sol pentru a păcăli armata rusă. Tancuri, rachete și avioane care se umflă în cinci minute.
05.06.2023 | 13:32
Arme gonflabile pentru Ucraina Strategia maskirovka se intoarce impotriva lui Vladimir Putin
În ciuda aspectului de jucării uriașe, „armele” gonflabile sunt clasificate ca material militar / Foto: Facebook, Inflatech
ADVERTISEMENT

În Cehia, o fabrică produce arme gonflabile pentru a păcăli armata rusă. Compania Inflatech produce imitații, de la tancuri la lansatoare de rachete, dintr-un material textil. Aceste momeli sunt extrem de utile pentru forțele expuse la bombardamente. Această strategie militară de „camuflare” sau „înșelăciune” nu este deloc nouă, fiind cunoscută și sub numele de „maskirovka”. În timpul conflictelor armate, comandamentele – în căutarea obținerii victoriei – trebuie să se folosească de viclenie și înșelăciune. Odată cu noile tehnologii și cu dominația forțelor aeriene, camuflajul tradițional nu mai pare să răspundă nevoilor actuale.

Arme gonflabile, în panoplia strategiei dezinformării

Drept urmare, companiile se poziționează pe piața de camuflare prin utilizarea simulării prin intermediul momelilor tactice la sol. Aceste tehnologii gonflabile câștigă teren în unele teatre de război și în contextul invaziei teritoriului ucrainean de către armata rusă. În scopul de a înșela inamicul, armata ucraineană s-a dotat cu aceste momeli tehnologice multifuncționale, care reprezintă un avantaj considerabil în războiul informațional. Aceste imitații de material militar și arme permit Kievului să simuleze o forță de lovire mai mare, atrăgând atenția serviciilor de informații rusești către un loc nepotrivit și făcându-le să piardă timp prețios atunci când efectuează misiuni de recunoaștere înainte de acțiune.

ADVERTISEMENT

Această artă a dezinformării, preluată direct din cultura strategică chineză dezvoltată de generalul și strategul chinez Sun Tzu și cunoscută în prezent în întreaga lume, pare să fie o caracteristică permanentă a strategiilor guvernamentale. Momelile militare gonflabile, printre care lansatoare de rachete Himars și tancuri Abrams, au făcut ca producția acestei companii cehe să explodeze, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, anul trecut, au declarat  oficiali ai companiei.

30 de tipuri de arme gonflabile

Compania Inflatech, cu sediul în orașul Decin, în nordul Republicii Cehe, a fost înființată în urmă cu opt ani și produce deja peste 30 de tipuri de arme gonflabile fictive folosite pentru a păcăli inamicul. Oficialii săi refuză să confirme în mod explicit că vând aceste arme Ucrainei, invocând secretul militar, dar au recunoscut că producția a crescut cu 100% în ultimele 12 luni. „Vindem multor guverne din întreaga lume, nu doar în Europa, ci și în alte țări, în alte regiuni”, a declarat Poven Kumaresan, directorul de vânzări și marketing al Inflatech.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că treizeci de angajați ai companiei sale produc între 30 și 40 de momeli pe lună. Momelile, care includ tancuri, vehicule blindate și chiar avioane de luptă, sunt realizate din mătase sintetică și umflate cu ajutorul unor pompe. Acestea cântăresc între 25 și 90 de kilograme și este nevoie de două până la patru persoane pentru a le manipula. Potrivit lui Kumaresan, compania are nevoie de 72 de ore pentru a proiecta un model, dacă are planurile exacte ale originalului, și de două săptămâni dacă lucrează ”de la zero”.

Compania a avut nevoie de 60 de zile pentru a expedia o replică a unui sistem Himars, din momentul în care clientul său a plasat comanda. Inflatech a desfășurat până acum „zeci” de lansatoare de rachete Himars false. Totuși, deși produsele companiei nu sunt arme, bineînțeles, ele sunt însă clasificate ca echipamente militare și trebuie să fie aprobate de autoritățile guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Păcălirea sistemelor de detectare

Vojtech Fresser, directorul general al Inflatech, este satisfăcut că aspectul produselor sale este fidel celui original. „Dacă nu am un binoclu și mă aflu la o distanță de 150-200 de metri, nu-mi pot da seama dacă este o armă adevărată sau o momeală”, spune el. Motorul folosit pentru a umfla aceste arme gonflabile degajă, de asemenea, căldură prin conductele de evacuare și componentele radio reflectorizante. Acest lucru le permite să simuleze echipamente militare reale și să păcălească sistemele de detectare ale inamicului.  Potrivit acestuia, momelile gonflabile costă între 10.000 și 100.000 de dolari, mult mai puțin decât rachetele folosite pentru a le distruge.

În viitor, momeli mobile

„Dacă îl forțez pe inamic să îmi distrugă produsul cu ceva care costă de cel puțin patru ori mai mult – dar în practică este chiar și de 20 de ori mai mult – câștig din punct de vedere economic”, subliniază Fresser.  Poven Kumaresan spune că firma sa continuă să își dezvolte produsele și ia în considerare, în viitor, arme gonflabile mobile.  Compania Inflatech, care inițial a fabricat momelile în scopuri de antrenament, a realizat în trecut și jucării sau modele personalizate în funcție de dorințele clienților, scrie Le Point.

ADVERTISEMENT

„Noi producem în funcție de nevoile specifice ale clientului. Nu suntem un magazin online de unde poți alege”, explică Fresser. Nu există „nicio limită” în ceea ce privește producția sau gama de produse, iar compania se așteaptă să înregistreze creșteri rapide în următorii trei ani, adaugă el. „Bineînțeles, aș prefera să produc jucării pentru copii. Dar, înainte de toate, trebuie să asigurăm o lume sigură pentru ei”, insistă el.

„Rusoaicele”, gonflabile în cinci minute

Evident, și armata rusă are arme gonflabile. În 2010, armate a cumpărat câteva de la Rusbal, o companie care produce baloane cu aer cald. De asemenea, această companie produce sau producea tancuri, avioane de luptă și rachete – gonflabile în 5 minute – pentru armata rusă. Momeli care reproduc temperatura și căldura tancurilor și avioanelor reale, deci amprenta lor termică. Maskirovka, acest concept rusesc, care poate fi tradus prin „deghizare”, „camuflaj” sau, mai precis, „dezinformare”, se referă la o strategie militară care are ca scop menținerea inamicului în incertitudine.

Ar putea fi definită ca „înșelăciune strategică cu scopul de a modifica percepția inamicului asupra realității”. A fost o tehnică predată în școlile militare rusești de la începutul secolului XX, de la modele de camuflaj pe uniformele soldaților până la operațiuni de dezinformare. Această idee de înșelăciune pentru a modifica percepția realității se regăsește la fel de bine în utilizarea tancurilor gonflabile ca și în știrile false, în fermele de troli rusești care au fost lansate tot la începutul anilor 2010.

„Omuleții verzi” și masarea trupelor la graniță

Pentru Vladimir Putin, există două motivații pentru a folosi maskirovka. Prima a fost aceea de a proteja vasta întindere care este Rusia, iar a doua a fost moștenirea sovietică de a lupta împotriva valorilor occidentale, împotriva cărora era justificat să se folosească toate mijloacele posibile. Deja, în timpul invaziei Crimeei din 2014, o astfel de strategie fusese pusă în aplicare. Au fost trimiși soldați misterioși în uniforme verzi, faimoșii „omuleți verzi”, dar acțiunile lor nu au fost recunoscute de Moscova. Abia la cinci săptămâni după anexarea peninsulei, Vladimir Putin a recunoscut efectiv că aceste trupe erau rusești.

Înainte de invadarea Ucrainei, strategia s-a reflectat în negarea de către Rusia a faptului că pregătește o invazie prin adunarea de soldați la granița sa vestică, deși imaginile din satelit au arătat contrariul. În mod similar, în mai multe rânduri, Statele Unite avertizaseră că Rusia ar putea organiza atacuri false ca pretext pentru invazie. Oricum ar fi, maskirovka a fost recunoscută oficial de către Ministerul rus al Apărării. Strategia nu este nouă și se crede că a fost pusă în aplicare de partea rusă încă din perioada interbelică. Acum, folosind maskirovka împotriva creatorului ei, combatanții ucraineni își pot redistribui și muta rapid forțele, crescând astfel rata de menținere a propriilor echipamentelor reale.

 

ADVERTISEMENT
Tags: