News

Arme și muniție aduse în România prin curier! Percheziții în 36 de județe

Polițiștii efectuează percheziții în 36 de județe și în Capitală, joi dimineață. E vizat un dosar privind contrabanda cu arme și muniție. Peste 300 de angajați IGPR sunt implicați în acțiunea de verificare.
09.12.2021 | 09:19
Arme si munitie aduse in Romania prin curier Perchezitii in 36 de judete
Percheziții în București și 36 de județe. Arme și muniție introduse în țară prin curier, fără să fie declarate. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Percheziții de amploare efectuate joi dimineața de Poliția Română în București și în alte 36 de județe din țară.

Angajații Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din IGPR, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, efectuează 103 de verificări domiciliare, într-un dosar de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.

ADVERTISEMENT

Percheziții în București și 36 de județe. Arme și muniție introduse în țară prin curier, fără să fie declarate

Conform comunicatului Poliției Române, încă din perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria.

S-a constatat că, prin intermediul unui site web, gruparea ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor.

ADVERTISEMENT

Membrii grupării ar fi plasat comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat.

Acestea din urmă introduceau bunurile în țară fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Apoi, după ce armele și muniția ajungea pe teritoriul României, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid.

Peste 300 de polițiști angrenați în această intervenție

Conform IGPR, în activitățile demarate joi de autorități sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.

ADVERTISEMENT

Verificările se desfășoară în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Poliția Română efectuează 9 percheziții și la persoane bănuite de fapte de înșelăciune

Tot joi, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș efectuează 9 percheziții domiciliare, în localitățile Pitești, Mioveni, Costești și Albota, la sediul unor societăți comerciale și locuințele unor persoane bănuite de săvârşirea unor infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și uz de fals.

”Din cercetări s-a stabilit că, în perioada august-noiembrie 2021, două femei, de 43, respectiv 29 de ani, din Mioveni, cu complicitatea a patru persoane, din Pitești și Mioveni, ar fi întocmit, în fals, și folosit 249 de adeverințe de salariat pe numele unor persoane, în calitate de beneficiari sau giranți, prin care atestau faptul că acestea au calitatea de salariați în cadrul a cinci firme din municipiul Pitești, obținând, astfel, 85 de împrumuturi de la o Casă de Ajutor Reciproc.

Prejudiciul cauzat este de 1.700.000 de lei. 16 persoane vor fi conduse la sediul poliției pentru audieri.

La acțiune participă aproape 50 de polițiști specializați în investigarea și combaterea infracționalității economice, criminaliști și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, se arată pe site-ul Poliției Române.

ADVERTISEMENT