News

Armele de care are nevoie Ucraina pentru a înfrânge armata Rusiei. Care sunt pierderile militare suferite de Kiev

Reușind să domine complet războiul informațional, Ucraina a reușit să-și ascundă eficient pierderile militare suferite, însă analiștii atrag atenția că armele furnizate de statele NATO au devenit esențiale pentru Kiev.
21.03.2022 | 17:29
Armele de care are nevoie Ucraina pentru a infrange armata Rusiei Care sunt pierderile militare suferite de Kiev
Armamentul NATO, esențial pentru capacitatea armatei ucrainene de a continua lupta. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Dominând complet războiul informațional, Ucraina a reușit în mod eficient să-și ascundă pierderile militare suferite în aceste aproape patru săptămâni de război, însă analiștii atrag atenția că în noul război de uzură ce se configurează, rezistența armatei ucrainene depinde în totalitate de ajutorul oferit de către statele NATO.

Pierderile suferite de armata ucraineană

În dorința de a putea exercita un control central asupra informațiilor de pe front, oficialii ruși au ordonat confiscarea tuturor telefoanelor mobile ale militarilor trimiși să lupte în Ucraina. A fost una din lecțiile învățate după anexarea Crimeii în 2014, atunci când înregistrările postate pe rețelele de socializare de către trupele ruse au contrazis narativul prezentat de Moscova. Acum însă, această decizie prin care s-a dorit limitarea imaginilor care ajung la publicul rus, informat doar cu privire la „o operațiune specială”, a avut efectul de a permite controlul total al războiului informațional de către Kiev.

ADVERTISEMENT

Rețelele de socializare au fost inundate în aceste săptămâni, aproape în exclusivitate, cu imagini ale blindatelor sau convoaielor de aprovizionare rusești distruse de către trupele ucrainene. În acest context, Kievul a reușit să-și ascundă eficient informațiile cu privire la propriile pierderi suferite, informații pe care nici capitalele occidentale nu s-au oferit să le facă publice. Dacă zilele trecute, Ministerul Apărării britanic susținea că raportul pierderilor suferite de către Rusia este de 3:1, adică pentru fiecare trei blindate rusești, armata ucraineană a pierdut unul, analiștii militari susțin că cel mai probabil acest raport este mai degrabă de 1 la 1.

Cum, după estimările oficiale ale Pentagonului, Rusia a pierdut în această campanie circa 7.000 de militari, cu un număr al răniților de două sau chiar trei ori mai mare, un astfel de raport al pierderilor ar indica că armata ucraineană e posibil să fi pierdut până la 10% din efectivele sale.

ADVERTISEMENT

În contextul în care armata rusă pare să nu mai fie capabilă să-și reia ofensiva pe niciunul din cele trei fronturi, cel puțin în perioada imediat următoare, tot mai mulți analiști sunt de părere că acest război va intra într-o perioadă de uzură. Adică una în care niciuna din cele două tabere nu va putea face progrese strategice importante, conflictul urmând a se rezuma la o serie de bătălii pe linii fixe cu pierderi importante de ambele părți. Un conflict comparat acum cu războiul purtat de Rusia împotriva Finlandei în 1940, unde Rusia a reușit să obține, în ciuda pierderilor uriașe, condiții de pace favorabile.

„Războiul cu Finlanda reprezintă o analogie interesantă. Armata rusă a suferit pierderi uriașe dar, prin capacitatea de a escalada acel conflict și de a menține o luptă de uzură, Moscova a reușit să obține termeni extrem de favorabili în acordul de pace. Trebuie să nu uităm că și în actualul conflict armata ucraineană are de înfruntat obstacole semnificative”, a declarat pentru Financial Times Sidharth Kaushal, expert militar la Royal United Services Institute.

ADVERTISEMENT

În plus, nu doar că Rusia nu dă semne că s-ar pregăti pentru încetarea ostilităților în Ucraina, dar recentele bombardamente ce au vizat industria de armament a Ucrainei dar și liniile de aprovizionare din Occident, par să indice o pregătire a Moscovei pentru acest conflict de uzură. În acest context, ajutorul militar pentru armata ucraineană va deveni critic pentru menținerea capacității acesteia de a lupta în continuare.

„Pot să vă spun că ajutorul militar din partea Occidentului pentru Ucraina a devenit critic în acest punct. Fără acesta cred că am fi într-un cu totul al punct al conflictului, fără să vreau să minimalizez eroismul și curajul ucrainenilor”, a declarat pentru Financial Times un oficial NATO care a subliniat faptul că și armata ucraineană a pierdut sute de tancuri și alte vehicule militare.

ADVERTISEMENT

„Oficialii ucraineni mi-au spus că transporturile de armament anti-tanc și anti-aerian s-au diminuat extraordinar de mult, iar rezervele noastre au scăzut semnificativ. Acest lucru trebuie să se schimbe cât mai repede posibil, altfel soldații ucraineni nu vor avea cu ce lupta împotriva tancurilor rusești”, a precizat pentru Financial Times, Paul Grod, președintele ONG-ului ucrainean World Congress.

Armele de care are nevoie Ucraina

Luni, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Uniunea Europeană va oferi un ajutor militar Ucrainei în valoare de un miliard  de euro. „Astăzi vom lua decizia politică de a spori în continuare asistența militară, vom oferi ajutor militar de 1 miliard de euro pentru a demonstra că suntem din toată inima alături de Ucraina, că vrem să protejăm populația civilă”, a spus oficialul german.

Anunțul acesteia a venit după ce, săptămâna trecută, președintele Biden a anunțat și el că Statele Unite vor trimite Ucrainei echipamente militare în valoare de 800 de milioane de dolari, constând în rachete anti-tanc Javelin, rachete anti-aeriene Stinger dar și drone Switchblade 300, o armă de ultimă generație din dotarea armatei SUA.

Aceste anunțuri vin în contextul în care în ultimele două săptămâni a existat o dezbatere aprinsă cu privire la utilitatea și posibilitatea ca statele NATO să ofere Ucrainei până la 70 de avioane de vânătoare MiG-29, ajutor respins în cele de urmă de către Pentagon.

Experții militari susțin însă că aceste avioane ar avea un efect neglijabil asupra desfășurării conflictului din Ucraina și nu ar putea asigura protecția aeriană pe care și-o dorește Kievul, care a cerut în repetate rânduri impunerea unei zone de protecție aeriană (no-fly zone) de către NATO.

„Forțele aeriene ucrainene ar beneficia cu siguranță de o infuzie de avioane de luptă pentru a contesta superioritatea aeriană a Rusiei. Cu toate acestea, nu credem că avioanele de luptă sunt cel mai critic echipament de care armata ucraineană are nevoie în acest moment. Evaluarea noastră arată că mijloacele de apărare anti-aeriană de la sol, capacitățile de contra-foc și vehiculele aeriene fără pilot (UAV) ar avea un impact imediat și mult mai semnificativ asupra conflictului decât ar avea avioanele de vânătoare”, se arată într-o analiză a Forward Defense pentru Atlantic Council.

În opinia analiștilor militari de la Forward Defense, principalul motiv pentru care Rusia nu a reușit să obțină superioritatea aeriană se datorează sistemelor anti-aeriene de la sol, și în special a sistemelor de proveniență sovietică S-300 aflate în dotarea armatei ucrainene. „Sistemul mobil, cu rază lungă de acțiune, continuă să provoace pierderi Forțelor Aeriene Ruse la trei săptămâni de la începutul conflictului. Trei națiuni NATO – Bulgaria, Grecia și Slovacia – operează S-300. Transferul acestor sisteme, pe care forțele ucrainene le cunosc bine, ar completa MANPA-urile de joasă altitudine, cum ar fi rachetele Stinger, și ar oferi o capacitate antiaeriană puternică, care ar avea un efect mult mai semnificativ în prevenirea superiorității aeriene rusești decât MiG-29 suplimentare”, arată sursa citată.

ajutor militar ucraina
Statele NATO și ajutorul militar oferit Ucrainei

 

„Faptul că rușii nu au reușit să stabilească superioritatea aeriană este o consecință directă a eficacității apărării aeriene ucrainene. Din perspectivă ucraineană, lista de lucruri pe care le cer . . . sunt foarte specifice: au nevoie de muniție de apărare aeriană”, a spus un oficial înalt al serviciilor secrete NATO, citat de Financial Times.

De altfel, săptămâna trecută informațiile oferite de către oficialii occidentali indicau că se încearcă trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 din dotarea Slovaciei. De altfel, duminică, primele unități ale sistemului Patriot, aflat în dotarea armatei olandeze, au sosit în Slovacia pentru a suplini lipsa sistemelor S-300. Și Germania a anunțat că va furniza două sisteme Patriot Slovaciei pentru întărirea flancului estic al NATO.

Un alt element esențial pentru armata ucraineană în acest moment o reprezintă capacitățile de contra-foc cu care să poată răspundă eficient bombardamentului artileriei ruse. „Pagubele și victimele suferite acum de ucraineni se datorează în cea mai mare măsură artileriei cu rază lungă de acțiune a Rusiei. Cel mai bun mijloc de a reduce rata de foc și distrugerea din aceste sisteme este prin contrafoc împotriva armelor inamice.

Contrafocul se bazează pe capacitatea de a găsi un sistem de la sol care declanșează și apoi de a returna rapid focul precis pentru a dezactiva sau distruge acel sistem. Statele Unite au furnizat anterior Ucrainei radare de contra-foc (cunoscute sub numele de radare de contra-baterie), trimițând în Ucraina două radare avansate de contra-baterie AN/TPQ-30 în 2019. Mai multe dintre aceste radare, pe care Ucraina deja știe cum să le opereze , ar fi util în identificarea și localizarea sistemelor terestre ale Rusiei care fac ravagii în orașele ucrainene”, subliniază experții de la Forward Defense.

Un alt element care ar putea avea un efect imediat pe câmpul de luptă este reprezentat de vehiculele aeriene fără pilot (UAV). Experții militari susțin că NATO ar trebui să suplimenteze numărul de drone turcești Bayraktar BT2, ce și-au dovedit deja eficiența pe câmpul de luptă, și salută trimiterea de drone Switchblade 300, capabile să ofere un avantaj tactic imediat forțelor ucrainene.

Nu în ultimul rând, un alt element strategic ce ar ajuta imediat armata ucraineană îl reprezintă bateriile de coastă cu rachete anti-navă care ar putea stopa blocada navală la care este supusă Odesa.

„Rachetele NSM de producție norvegiană pot fi folosite pentru a perturba supremația navală a rușilor în Marea Neagră și pentru a anula avantajul pe care le-a oferit acestora pe axa lor de înaintare sudică. Marina poloneză are în prezent două divizii de rachete anti-navă de coastă, fiecare echipată cu douăsprezece NSM-uri terestre. Aceasta este varianta ideală a sistemului de folosit în apărarea Odesei. Dacă Polonia este dispusă să furnizeze mai multe NSM Ucrainei, armata poloneză ar putea antrena ucrainenii în Polonia înainte de a livra rachetele la Odesa”, scriu experții militari americani.

ADVERTISEMENT