News

Armele Apocalipsei. A fost dezvăluit arsenalul nuclear al celei mai puternice țări din lume. Acum se știe cu exactitate câte focoase are

În afară de SUA, arme nucleare se mai regăsesc în Rusia, China, Marea Britanie, Franța, India, Pakistan, Coreea de Nord şi, probabil, Israel.
23.07.2024 | 16:50
Armele Apocalipsei A fost dezvaluit arsenalul nuclear al celei mai puternice tari din lume Acum se stie cu exactitate cate focoase are
SUA şi-au dezvăluit potenţialul nuclear într-un context politic internaţional foarte tensionat Foto: Freepick
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Securitate Nucleară a Statelor Unite a anunțat pe 20 iulie că, în septembrie 2023, SUA aveau în depozite un total de 3.748 de focoase nucleare. Acestea sunt informații care au fost ţinute ascunse timp de ani de zile și care au fost solicitate cu insistență autorităților americane de către Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS), care până acum a fost singura care a furnizat estimări ale dimensiunii arsenalului nuclear al principalei puteri militare a lumii.

SUA au dezmembrat peste 12.000 de focoase nucleare în 20 de ani

În același timp, FAS a lăudat decizia SUA de a face publice aceste informații și a cerut celorlalte puteri nucleare ale lumii să dezvăluie dimensiunea arsenalului lor nuclear. Pe lângă SUA, ţările care deţin de asemenea arme nucleare sunt Rusia, China, Regatul Unit, Franța, India, Pakistan și Coreea de Nord. Este aproape sigur că le deţine şi Israelul, chiar dacă nu a confirmat-o niciodată oficial, iar Africa de Sud, Ucraina și Kazahstan au avut cândva arme nucleare, dar au renunțat voluntar la ele. Dintre ele, doar Africa de Sud și-a dezvoltat armele în mod independent, în timp ce Ucraina și Kazahstanul le-au moștenit după prăbușirea URSS.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește pe americani, ei nu au dezvăluit până acum dimensiunea inventarului lor de focoase nucleare, dar administrația Biden a decis să facă un pas către transparență care a fost stabilit încă din timpul mandatului lui Barack Obama.

În raportul său, FAS evidențiază şi alte câteva date interesante. În primul rând, aproximativ 2.000 de focoase nucleare din stocul american încă așteaptă să fie demontate (nu sunt incluse în această cifră de 3.748 de focoase operaționale sau potențial operaționale). Anul trecut, doar 69 au fost „demontate”, un număr extrem de mic dacă luăm în considerare că, din 1994 până în 2023, SUA au dezmembrat în total peste 12.000 de focoase nucleare.

ADVERTISEMENT

Referitor la acest stoc de 3.748 de focoase, acestea includ arme nucleare strategice și tactice active și inactive. Focoasele active sunt considerate operaționale și gata de utilizare, în timp ce cele inactive pot fi făcute operaționale doar la nevoie, deși acest proces ar dura ceva timp, după cum a scris Thomas Newdick într-un material pentru The War Zone.

În ceea ce privește modul de utilizare a focoaselor nucleare, SUA le pot trimite de pe uscat către ţinte, prin lansarea de rachete balistice intercontinentale, din submarine ori lansând sau aruncând rachete și bombe cu focoase nucleare din avioane. Este vorba despre așa-numita triadă nucleară, de care, pe lângă SUA, mai dispun Rusia, China și India. Se presupune că Pakistanul are o „triadă nucleară parțială”, în timp ce Israelul ar avea o triadă nucleară completă.

ADVERTISEMENT

Este interesant de observat că Statele Unite au avut pe vremuri un arsenal nuclear mult, mult mai mare. Astfel, se consideră că în 1967 existau 31.255 de focoase nucleare în inventarul Armatei SUA, iar în 1989, chiar la sfârșitul Războiului Rece, numărul era de 22.217. De atunci, majoritatea acestor focoase au fost demontate, iar în peste 90% din cazuri a fost vorba de așa-numitele arme nucleare tactice.

ADVERTISEMENT

China vrea să construiască în Arctica un „Drum al Mătăsii Polare”

Spre deosebire de SUA, nici Rusia şi nici China nu au arătat vreun interes să dezvăluie starea inventarului lor, iar acest lucru este valabil mai ales pentru Beijing, care se presupune că și-a crescut semnificativ potențialul nuclear în ultimii ani. La fel, democrațiile occidentale precum Franța și Marea Britanie nu sunt înclinate să dezvăluie numărul focoaselor nucleare și este destul de sigur că nici Israelul, care ține totul secret, nu o va face.

Dezvăluirile de mai sus vin într-un context internaţional extrem de tensionat şi nu mai departe de luni Pentagonul a anunţat că a detectat activități neobișnuite în Arctica, unde se pare că Rusia şi China cooperează în plan militar. Rusia a reactivat aici sute de baze militare din epoca sovietică, iar China, care s-a declarat o țară „aproape de Arctica”, are ambiții să construiască aici un „Drum al Mătăsii Polare”. Beijingul este atras de resursele minerale ale regiunii și consideră că retragerea gheții deschide noi rute comerciale, scrie Reuters.

„China și Rusia cooperează din ce în ce mai mult în regiunea arctică prin diferite instrumente de autoritate națională”, scrie Pentagonul în documentul în care îşi prezintă propria strategie pentru Arctica. „Deși rămân multe zone de dezacord între China și Rusia, alinierea crescândă a acestora în regiune este îngrijorătoare, așa că Departamentul Apărării continuă să monitorizeze această cooperare”, se mai adaugă în raport.

Căile maritime arctice sunt din ce în ce mai folosite pentru comerțul dintre marile economii din Oceanele Pacific și Atlantic, deoarece încălzirea globală a adus perioade mai lungi de dezgheț. China și Rusia dezvoltă împreună noi rute, deoarece Rusia dorește noi modalități de a livra energie Chinei, iar Beijingul caută o alternativă la Strâmtoarea Malacca.

Tags: