News

Armele modificate din arsenalul Ucrainei. Ingeniozitatea inginerească a ucrainenilor, secretul unora dintre succesele armatei

Ucraina a obținut mari succese în războiul contra invaziei ruse prin folosirea armelor și echipamentelor în moduri neașteptate și prin adaptarea lor din mers, potrivit experților militari americani.
30.08.2022 | 12:36
Armele modificate din arsenalul Ucrainei Ingeniozitatea inginereasca a ucrainenilor secretul unora dintre succesele armatei
Oficialii americani recunosc ingeniozitatea inginerească a armatei ucrainene Foto: Planet Labs, The New York Times, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la scufundarea Moscovei, nava amiral a Rusiei la Marea Neagră, în aprilie și până la atacul asupra unei baze aeriene ruse din Crimeea din această lună, trupele ucrainene au folosit arme americane și alte arme în moduri puțin așteptate, spun experții și oficialii Departamentului Apărării.

Armele modificate din arsenalul Ucrainei

Prin montarea de rachete pe camioane, de exemplu, forțele ucrainene le-au mutat mai repede în poziție de tragere. Punând sisteme de rachete pe bărci cu motor, ei și-au sporit capacitatea de război naval.

ADVERTISEMENT

Și spre uimirea experților în arme, Ucraina a continuat să distrugă ținte rusești cu mai lentele drone de atac Bayraktar, fabricate în Turcia, și cu aparate de zbor ieftine din plastic, modificate pentru a arunca grenade și alte muniții.

„Oamenii folosesc metafora MacGyver-uite”, a declarat Frederick B. Hodges, un fost comandant de top al armatei americane în Europa, într-o referire la serialul TV din anii 1980 în care personajul principal folosește instrumente simple și improvizații pentru a ieși din situații dificile, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

După șase luni de război, numărul morților de ambele părți este mare: în timp ce oficialii americani estimează că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, armata ucraineană a declarat că pierde între 100 și 200 de soldați pe zi. Chiar și așa, ingeniozitatea inginerească a ucrainenilor se află în contrast puternic cu natura lentă, laborioasă și doctrinară a avansului rus.

În atacul contra navei Moskva, de exemplu, ucrainenii și-au dezvoltat propria rachetă antinavă, numită Neptune, pe care au bazat-o pe proiectul unei vechi rachete antinavă sovietice, dar cu rază de acțiune și electronică substanțial îmbunătățite.

ADVERTISEMENT

Se pare că au montat rachetele Neptune pe unul sau mai multe camioane, potrivit unui înalt oficial american, și le-au mutat în raza de acțiune a navei, care se afla la aproximativ 75 de mile de Odesa.

Sistemul de rachete Neptune, testat cu succes împotriva navei Moskva

Lovirea navei Moskva a fost, în esență, proba conceptului lui Neptune; a fost prima dată când noua armă ucraineană a fost folosită într-un război real și a doborât nava amiral a Rusiei în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

„Cu Moskva, au improvizat un sistem anti-navă foarte eficient pe care l-au pus pe platforma unui camion pentru a-l face mobil și a-l muta”, a declarat generalul Hodges, care acum este consilier principal la Human Rights First.

Trupele ucrainene s-au descurcat atât de bine cu dronele Bayraktar, încât directorul executiv al companiei, Haluk Bayraktar, a lăudat capacitatea lor de a „stoarce cât mai mult posibil din aceste sisteme”, într-un interviu recent acordat unui program de știri ucrainean.

Oficialii militari americani rămân nedumeriți de ce sistemele de apărare aeriană pe mai multe straturi ale Rusiei nu au fost mai eficiente în oprirea dronelor, care nu au sisteme de autoapărare, sunt ușor de observat de radar și au o viteză de croazieră de doar aproximativ 129 de kilometri pe oră.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat că forțele ucrainene au pus rachete anti-radiații HARM furnizate de americani pe avioanele de luptă MiG-29 proiectate de sovietici – lucru pe care nicio forță aeriană nu a făcut-o vreodată.

Racheta americană HARM, concepută pentru a căuta și distruge radarul rusesc de apărare aeriană, nu este de obicei compatibilă cu MiG-29 sau cu celelalte avioane de luptă din arsenalul Ucrainei.

Ucraina a reușit să modifice senzorii de țintire pentru a le permite piloților să tragă cu racheta americană din aeronava lor din epoca sovietică. „L-au integrat cu succes”, a declarat un înalt oficial reporterilor în timpul unei conferințe la Pentagon. El a vorbit cu condiția anonimatului conform regulilor administrației Biden.

Oficialii spun că rachetele pot viza sistemele rusești de apărare aeriană la o distanță de până la 150 de kilometri.

Ingeniozitatea ucraineană, la lucru în Crimeea

Ingeniozitatea ucrainenilor este acum pusă la lucru în Crimeea. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat peninsula Mării Negre, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, printr-o serie de atacuri.

În lovitura asupra bazei aeriene ruse, forțele ucrainene au distrus opt avioane de luptă. Câteva zile mai târziu, luptători ucraineni clandestini care operau în spatele liniilor inamice au lovit mai multe locuri din teritoriul ocupat pe care Rusia le credea că sunt sigure, inclusiv depozite de muniții și linii de aprovizionare.

Apoi, exploziile au lovit un aerodrom militar din afara Sevastopolului, cel mai mare oraș din Crimeea care găzduiește Flota Rusiei de la Marea Neagră. Rusia a susținut că exploziile au fost sunetul unui foc antiaerian de succes.

„Ucrainenii sunt capabili să-și exploateze cunoștințele în zonă”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND Corporation.

Această exploatare își are rădăcinile în istoria Ucrainei ca inimă a industriei de apărare a fostei Uniuni Sovietice.

Timp de decenii, Ucraina a fost locul în care Uniunea Sovietică – și apoi Rusia – au dezvoltat turbine pentru nave de război, tancuri și chiar avioane, cum ar fi Antonov An-124, care este unul dintre cele mai mari avioane de marfă din lume și este folosit de Rusia pentru transportul de arme în Ucraina.

Comandanții militari americani care au lucrat cu trupele ucrainene spun că ucrainenii sunt întotdeauna gata să improvizeze.

Generalul Hodges a spus că a observat „la nivel tactic cât de deștepți erau ucrainenii” atunci când a lucrat cu ei în 2013 și 2014. El a spus că adaptarea rachetelor HARM furnizate de americani pentru a funcționa pe MiG-uri a demonstrat profunzimea cunoștințelor tehnologice militare din Ucraina.

„Nu puteți pur și simplu să puneți orice fel de rachetă pe orice tip de avion – există o mulțime de avionică și alte aspecte ale zborului și aeronavelor de înaltă performanță care sunt implicate aici”, a spus el. „Și ei au reușit.”

Tactici militare tot mai agresive

Atacurile din Crimeea subliniază tacticile militare din ce în ce mai agresive ale Ucrainei, întrucât guvernul de la Kiev s-a bazat pe forțele speciale și pe luptători partizani locali pentru a lovi adânc în spatele frontului, a perturba liniile de aprovizionare rusești și a contracara avantajele Rusiei în materie de arme și echipamente.

Oficialii americani spun că Statele Unite au furnizat informații detaliate pentru a ajuta forțele Ucrainei să atace ținte rusești pe tot parcursul războiului. Dar Ucraina a efectuat primele lovituri recente în Crimeea – o serie de explozii pe aerodromul militar Saki pe 9 august – fără a anunța în prealabil americanii și alți aliați occidentali, au spus oficialii.

Într-adevăr, un oficial american a informat ulterior asupra atacurilor a spus că comandourile ucrainene și luptătorii partizani au folosit o gamă improvizată de arme, explozibili și tactici în atacuri.

Acea primă lovitură asupra aerodromului a distrus o mare parte din depozitele de energie și muniție ale celui de-al 43-lea regiment de aviație navală al Flotei Mării Negre. De asemenea, a fost intenționată să aibă un impact psihologic asupra forțelor ruse din Crimeea, a spus oficialul american.

Într-o postare Telegram după lovitura de la Saki, Andriy Tsaplienko, un jurnalist militar ucrainean, a declarat că pagubele sugerează că un lansator de rachete grele montat pe un camion, numit Grim sau Sapsan, a fost folosit în atac. Acest sistem a fost dezvoltat de Yuzhmash, un producător aerospațial ucrainean deținut de stat.

Kremlinul a respins însă posibilitatea ca un sistem de rachete balistice fabricat din Ucraina să aibă vreo legătură cu asta.

„Activitățile din Peninsula Crimeea marchează probabil o nouă fază a războiului, cu ucrainenii intrând la ofensivă cu o campanie de război neregulată menită să împingă Rusia dintr-o zonă despre care erau siguri că este sigură”, a spus Mick Mulroy, fost oficial al Pentagonului și ofiţer CIA.

ADVERTISEMENT