News

Armenia și Azerbaidjan, în prag de război. Comunitățile internaționale iau atitudine după ce 39 de persoane au fost ucise într-o singură zi

28.09.2020 | 16:22
Armenia si Azerbaidjan in prag de razboi Comunitatile internationale iau atitudine dupa ce 39 de persoane au fost ucise intro singura zi
ADVERTISEMENT

Reaprinderea conflictului militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii Nagorno-Karabakh s-a soldat cu moartea a cel puțin 32 de militari separatiști, au transmis surse din cadrul Ministerului armean al Apărării, citate de AFP. De asemenea, cinci civili azeri şi doi civili armeni au murit în urma bombardamentelor, potrivit bilanțurilor anunțate de autorități.

În timp ce ambele state se acuză reciproc de începerea agresiunii, comunitățile internaționale vor ca disputa să fie tranșată pe cale pașnică. Cea mai vehementă poziție în acest sens a venit din partea Statelor Unite ale Americii, care le-a cerut „să înceteze de urgență ostilitățile” în regiunea pentru care se luptă de mai bine de 40 de ani.

ADVERTISEMENT

Folosiți mijloace de comunicare directă pentru a împiedica orice escaladare şi a evita orice fapte sau vorbe inutile, care ar alimenta tensiunile pe teren”, se arată în comunicatul transmis de diplomația americană.

Comunitățile internaționale se implică în conflictul militar din Nagorno-Karabakh și vor ca disputa să se tranșeze pe cale pașnică

Un mesaj similar a fost transmis, duminică, și de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, care a îndemnat Azerbaidjanul şi forţele separatiste din Nagorno Karabakh, susţinute de Armenia, „să înceteze imediat luptele”.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta solicită oficialilor celor două state „să angajeze o dezescaladare a tensiunilor şi să revină de îndată la negocieri semnificative”. Într-un comunicat transmis târziu în noapte de Ministerul Apărării de la Ankara, Turcia a militat la rândul său pentru încetarea ostilităților și a dat asigurări că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în „lupta pentru protejarea integrității teritoriale”.

Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune.

ADVERTISEMENT

Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune. Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”, a transmis și președintele Recep Erdogan.

Între timp, Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea montană situată în Caucazul de Sud. „Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris premierul Nikol Pashinyan pe contul personal de Facebook.

ADVERTISEMENT

Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe Twitter şeful executivului armean. „Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (n.r. – Nagorno-Karabakh).

Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a comunicat și Ministerul de Externe armean.

Nagorno-Karabakh ( Karabahul de Munte) este o regiune înfiinţată de sovietici în 1923, când o bună parte din teritoriul populat cu armeni a fost alipit RSS Azerbaidjan. Scopul principal al acestei decizii era înlăturarea ideii de unitate şi naţionalitate.

ADVERTISEMENT
Tags: