Interviu

“Este un sezon ratat, în iarnă tragem linie! Am avut discuţii cu Reghecampf”

Arpad Paszkany vorbeşte rar, dar cînd o face spune lucrurilor pe nume. Într-un interviu eveniment, patronul CFR-ului dă cărţile pe faţă în cazul echipei sale, dar şi în privinţa fotbalului...
04.10.2013 | 19:18
Este un sezon ratat in iarna tragem linie Am avut discutii cu Reghecampf

Arpad Paszkany vorbeşte rar, dar cînd o face spune lucrurilor pe nume. Într-un interviu eveniment, patronul CFR-ului dă cărţile pe faţă în cazul echipei sale, dar şi în privinţa fotbalului românesc. El recunoaşte, în premieră pentru FANATIK, că în acest an CFR nu mai are ca obiectiv cîştigarea campionatului, ba, mai mult, urmează schimbări din iarnă la echipă. „Sînt jucători de care ne-am bucura dacă am scăpa”, recunoaşte patronul, care are şi un mesaj pentru Mircea Sandu: „Gică Popescu ar aduce o schimbare în fotbalul românesc”.

„Finanţatorii trebuie să apară în presă de două ori pe an”

Sînt trei luni de cînd nu aţi mai ieşit în presă cu declaraţii. Sînteţi dezamăgit de echipă, de situaţia din clasament. Ce s-a întîmplat?

– Am acceptat interviul pentru FANATIK cu mare plăcere. Aşa este: sînt trei luni, ultima dată cînd am vorbit a fost după terminarea campionatului.

De ce această tăcere?

– Din respect faţă de presă, care nu m-a tratat cu acelaşi respect, eu vorbesc doar după terminarea meciurilor de pe teren propriu. În această perioadă nu am asistat la nici un meci de pe teren propriu al CFR-ului, pentru că am fost plecat din ţară. Cineva trebuie să se ocupe şi de motorul unei echipe de fotbal, adică de partea economică. Probabil din această cauză se justifică şi absenţa mea de pe micile ecrane. Oricum, jucătorii trebuie să vorbească pe teren şi antrenorii la conferinţe, mult mai puţin preşedinţii trebuie să apară în presă, iar finanţatorii de două ori pe an…

Sînteţi dezamăgit de ce se întîmplă cu echipa?

– Niciodată nu am fost laş, şi cînd am avut rezultate negative nu m-am ascuns de presă, deci nici acum nu mă ascund. Sîntem toţi împreună la bine şi la greu, aici mă refer la conducere şi jucători. Nu pot să spun că nu am o dezamăgire legată de rezultate, e fireşte să am. Eu, care nu le am cu pariurile, dacă cineva ar fi făcut o profeţie la început de campionat, şi mi-ar fi spus că după nouă etape CFR va avea 10 puncte cred că riscam o sumă importantă împotriva unei asemenea profeţii.

 „Miracol e să cîştigăm 90 la sută din meciuri, iar restul să fie remize”

Probabil pariaţi toată averea…

– Nu chiar tot, dar o sumă importantă probabil că da. Din păcate vorbim de un sezon ratat din punct de vedere al trofeelor, pentru că aşa cum merge echipa ar fi utopic să povestim despre cîştigarea unui nou titlu. Apoi, din Cupă am fost eliminaţi, aşa că e un sezon în care trebuie să ne gîndim serios la reconstruirea conceptului CFR pentru următorii ani.

Este un sezon ratat pentru CFR, deja?

– A trecut 25 la sută din acest campionat şi, din păcate, evoluţia echipei nu lasă loc de prea multe speranţe de titlu. Mai avem mult de reconstruit.

Nici într-un miracol nu credeţi?

– Miracolul e să cîştigăm 90 la sută din meciuri şi restul să le terminăm la egalitate.

 „Circulă o glumă: Sir Alex Ferguson s-a retras din cauza noastră!”

Ce s-a întîmplat ? Acum un an echipa juca şi o făcea bine în Liga Campionilor, iar acum…

– Noi am cîştigat într-un timp foarte scurt trei titluri, trei Cupe, două Supercupe şi am avut trei participări în grupele Ligii. Chiar dacă am reuşit un record pentru România – 10 puncte – un număr foarte mare de puncte pentru orice echipă din Liga Campionilor, tot nu am reuşit să ne calificăm. Din alte grupe s-au calificat echipe cu 7 puncte, iar noi cu 10  nu am mers mai departe.

Paradoxal, acest lucru s-a întîmplat după 1-0 cu Manchester United, chiar pe „Old Trafford”…

– În Anglia circulă o glumă. În istoria existenţei lui Manchester United, niciodată echipa nu a pierdut pe teren propriu împotriva unei echipe din Europa Centrală şi de Est. Niciodată! După meciul nostru, la cîteva săptămîni şi-a anunţat retragerea Sir Alex Ferguson. Şi aici vine gluma, că se spune că atunci cînd a trăit-o şi pe-asta, Ferguson a zis că e de-ajuns! Revenind la lucruri serioase, în sînul echipei s-a instaurat o foarte mare dezamăgire după decembrie 2012. Eu cred că acea echipă, cu care am reuşit 10 puncte în Liga Campionilor, a stors ce a avut mai bun în ea. Toţi, ca echipă, au arătat că ăsta e plafonul. Ori acest plafon nu a fost suficient pentru echipă să continue în primăvara Ligii Campionilor. Nu a fost suficient nici ca jucătorii să primească oferte de la cluburi importante, dintr-un fotbal cu un nivel mai înalt.

 „Felgueiras a fost cel mai ghinionist. Îl urmărea United”

Adică nu au venit deloc oferte pentru jucători, chiar dacă echipa s-a descurcat în Ligă?

– Practic au plecat doar doi jucători, dintre care Bastos s-a dus în Arabia Saudită, iar Sougou a fost singurul care s-a dus în fotbalul francez (n.r. – Marseille). Alte oferte concrete pentru jucători nu am mai avut. În lot s-a instaurat astfel o foarte mare dezamăgire. Ei şi-au spus: „Dacă nici acum nu sună telefonul, să vină ofertă pentru mine, atunci cînd?!”

Totuşi, s-a vehiculat şi un transfer important: Felgueiras la Manchester. Ce a fost adevăr?

– A fost în atenţia lui Manchester United după meciurile din Liga Campionilor. Eu cred că a fost cel mai ghinionist dintre jucătorii noştri, pentru că Manchester a fost foarte aproape să facă ofertă, dar De Gea a început să apere şi să apere bine, iar cu retragerea lui Ferguson interesul a scăzut. El a fost monitorizat de Manchester şase sau şapte etape, iar doi reprezentanţi veneau să-l urmească…

 „Mureşan nu pleacă! Grigoraş? Discutăm la iarnă…”

Ce urmează totuşi la CFR?

– Ne-am propus să reconstruim echipa. În sensul să aducem jucători. Jucători fără trofee, cu foame de rezultate, cu dorinţă foarte mare de a ajunge în Liga Campionilor. Dar, după cum se ştie, cînd ai un contract cu un jucător nu poţi să-l dai afară. Pe unii am reuşit să-i împrumutăm la alte echipe, iar acum, după cum simt, cei noi ar trebui să cîştige următorul titlu şi pentru cei vechi. După părerea mea trebuie o perioadă mai îndelungată să avem iar performanţă.

De cît timp este nevoie?

– Abia de anul viitor ne gîndim la o echipă mai puternică a CFR-ului, care să se bată la titlu.

Se tot vorbeşte de o plecare a lui Grigoraş. La fel, şi de Iuliu Mureşan s-a spus că e la un pas de demitere…

– Acest proiect CFR a început cu Iuliu Mureşan, cu prietenul meu, Iuliu Mureşan. Cît sînt la CFR, nu se pune problema să plece. E un subiect închis. La fel, Grigoraş poate să stea liniştit. Ştiu că de fiecare dată cînd am zis asta, au urmat schimbări (n.r. – rîde). Cîtă vreme Grigoraş poartă emblema clubului, atunci sîntem împreună. Grigoraş are doar cîteva meciuri la echipă, nu el a făcut lotul. Cînd aduci un antrenor pe parcursul campionatului, ce poţi să ceri? Dacă aduc alt antrenor, ce garanţii am?! Cu Grigoraş tragem linie în iarnă. Eu sper să fie cel mai tare din oraş, din regiune… şi în partea secundă a campionatului. Eu sînt încrezător că ne revenim, nu poate să meargă, dă-o dracului de treabă, chiar atît de prost!

 „Nici dacă jucăm cu Bayern nu tolerez să n-avem ocazii”

Aţi înjurat! Asta spune multe despre starea de spirit. Sînteţi tensionat de ratările echipei?

– M-am uitat şi la meciul din Cupă, cu FC Braşov… În fotbal mai ai nevoie şi de o doză de noroc. Am avut în primele minute patru ocazii clare de gol, iar la prima acţiune a Braşovului am luat gol, după o fază care, dacă o încercăm la antrenament de o mie de ori, tot nu ajungi să dai gol. Apoi săracul Rada şi-a marcat în propria poartă. Cînd a dat iar cu capul, dar la poarta Braşovlui, a fost bară!

Totuşi, supărarea cea mai mare a venit cu U Cluj?

– M-a durut acel meci ca exprimare pe teren. Niciodată de cînd jucăm cu „U” Cluj, nu cred că „U” Cluj a avut o echipă mai slab cotată… Jumătate din ei nici măcar nu erau jucători profesionişti cu o săptămînă înainte. Ok, am făcut un egal, dar dacă portarul lor era erou şi îşi salva echipa, atunci înţelegeam, dar în momentul în care 94 de minute nu avem nici o ocazie de gol?! Nici dacă jucam cu Bayern sau Manchester nu era de tolerat acest lucru. Pe mine asta m-a deranjat. În plus, erau alte aşteptări după o pauză de trei săptămîni. Apoi, ok, au fost cîteva conflicte între antrenor şi jucători, dar au fost rezolvate…  Mă refer la domnul Rednic, în locul căruia am adus un nou antrenor, şi rezultatul a fost…!

 „Măcelăria CFR e încă deschisă pentru unii”

Sînt jucători sub nivelul CFR-ului?

– Poate că pe unii i-am văzut mai buni decît sînt. Unii care au venit de la echipe mai modeste. Au avut salarii mai mici, au fost mult mai dornici de afirmare, au pus mai mult suflet ca să ajungă la o echipă cu palmares, care îţi oferă condiţii, iar ajunşi apoi la noi parcă au intrat într-o pensie activă: participăm, dar nu ne băgăm.

Se spune că sînt jucători care nu vor să fugă de la „măcelăria” CFR, pentru că sînt mulţi bani…

– Aşa este, sînt mulţi jucători de care am fi fericiţi dacă am scăpa, dar încă măcelăria e deschisă pentru ei.

Şi de Cadu se spune că „toacă” antrenori… Şi nu mai e jucătorul care face diferenţa…

– Toată lumea şi-l aminteşte pe Cadu de-acum cîţiva ani, ori în sport uzura este rapidă. Noi nu am reuşit să aducem în jurul lui jucători mai tineri, care să fie clona lui Cadu de-acum şapte ani. Un jucător cu caracteristicile lui poate să joace pînă la o vîrstă înaintată, dar să aibă lîngă el un suport, mai ales fizic, corespunzător. Un Baresi, un Maldini, au jucat pînă la o vîrstă înaintată, dar lîngă ei erau jucători pe care îi coordonau, ei erau creierul, iar alţii munceau. Cadu este un jucător reprezentativ. Noi nu am reuşit, şi este vina noastră, să aducem un alt Cadu.

Sînteţi de partea lui Cadu?

– În momentul în care eşti reprezentativ pentru o echipă, normal că se vorbeşte de tine, nu de Costea, care a venit acum. Dacă era Trică la echipă, se vorbea de el… Eu îl susţin pe Cadu. Este reprezentativ, dar şi el ştie că doar jocul lui îl menţine pe teren. O spun şi public, nu am impus vreunui antrenor jucători! Nici Cadu, nimeni, niciodată! Nimeni nu are locul bătut în cuie.

 „Reghecampf este interesant ca antrenor”

S-a spus că aţi fost interesat de Reghecampf…

– Nu cred că vreun antrenor care joacă Liga Campionilor renunţă la acest lucru. Au fost nişte discuţii de la distanţă, nişte tatonări. Eu nu m-am întîlnit cu Reghecampf. Este interesant ca antrenor, cu toată echipa lui tehnică, cu care conduce Steaua.

Simţiţi frustrare cînd vedeţi că se discută doar de Steaua?

– E normal să vorbeşti de cei mai buni, nu de cei mai slabi. Eu mă uit la mine la echipă şi nu producem rezultate. Cine are, jos pălăria!

Merită să cîştige campionatul?

– Steaua este marea favorită la titlu. Dintre cluburile cu pretenţii, Steaua are toate atuurile. Mie mi se pare că ar fi ilogic să cîştige altă echipă. Lotul Stelei a ajuns la maturitate, joacă împreună de vreo trei ani, s-au format automatisme foarte aproape de perfecţiune şi încă există dorinţa jucătorilor de a se orienta către campionate puternice, de-afară. De şapte ani, Steaua nu cîştigase nimic, abia acum a luat un titlu, iar emoţia este la maxim.

E posibil să traverseze situaţia CFR-ului. Un rezultat prost să ducă la o cădere?

– Oameni sîntem cu toţi, orice eşec te marchează. Şi te marchează şi mai mult cînd simţi în interiorul tău că nu mai ai potenţial de creştere. Există acest pericol în cazul Stelei.

 „Trebuie buget de 35 milioane euro pentru primăvara Ligii”

Vă gîndiţi să luaţi şi un alt om de afaceri acţionar la CFR Cluj?

– Şi acum am parteneri la CFR, nu sînt singur. Foarte sincer, tot greul l-am dus eu. Am făcut un audit şi relevă că din totalul veniturilor realizate de CFR, 94 milioane de euro au fost injectaţi de mine, ca persoană, sau de firmele mele. Bani, cu tot, au fost investiţi 180 de milioane în zece ani. Asta înseamnă, stadion, echipament, cantonamente, jucători, tot.

Şi pentru un obiectiv îndrăzneţ, calificare în primăvara Ligii Campionilor, de cîţi bani e nevoie la CFR?

– Dacă noi am avea un buget de 35 sau 38 de milioane pe an, pentru că acum avem 12-14 milioane, în cinci ani acest lucru ar fi posibil. Dacă am avea cu 25 de milioane de euro mai mult pe an, în trei ani mergem în primăvara Ligii Campionilor şi într-un sezon reuşim chiar performanţa celor de la Galatasaray, să intrăm în primele opt echipe.

 „Gică Popescu poate să dinamizeze fotbalul românesc”

Este Gică Popescu o soluţie potrivită la preşedinţia FRF?

– N-am o părere despre Gică Popescu, pentru că nu-l cunosc. Din ce ştiu, e un om care are succes şi în mediul economic. Cred că poate dinamiza fotbalul românesc.

Apropo de FRF, ce lucruri v-au deranjat în ultima vreme?

– În nici o ţară nu există un campionat distorsionat ca şi calendar, ca la noi, numai ca naţionala să aibă mai mult timp de pregătire. Aşa ceva este o lipsă de respect faţă de competiţia ta. A fost incredibil să văd acest lucru. Sîntem unici în lume cu aceste întreruperi. Spania, Germania, Franţa, care au cîştigat Mondiale sau Europene nu au întrerupt sezonul cîte trei săptămîni de două-trei ori pe an…

E nevoie şi de o schimbare a sistemului competiţional?

– Fotbalul nostru, ca valoare, trebuie să se reformeze într-un sistem regulat, cu play-off şi play-out, cu 14 echipe. Pentru că toate echipele ar avea mai multe meciuri şi mult mai importante. Ar fi numai derby-uri. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar un meci Viitorul – Timişoara, la play-out, s-ar disputa cu un stadion pe jumătate plin, nu ca acum cînd vin la meci doar prietenele fotbaliştilor. Cu un sistem play-off şi play-out, campionatul nostru ar fi interesant şi pentru televizare externă. Publicitatea pe stadion, pe tricouri ar creşte semificativ. Logica e simplă: aş face şi o Serie B de o singură serie. În toate campionatele este doar o singură serie, vorbim de Italia sau Spania. În orice activitate trebuie să guverneze normalitatea şi logica, asta este singura soluţie care să salveze fotbalul românesc din această cădere.