Arsenal

Pe FANATIK ai cele mai tari stiri si informatii la minut, program si rezultate Arsenal Londra. Vezi meciul ONLINE Arsenal LIVE VIDEO in timp real

Înființată de muncitorii de la Arsenalul regal

Arsenal este un club de tradiţie al fotbalului englez, din nordul Londrei, fondat în 1886 de către lucrătorii de la Arsenalul regal. Deşi este unul dintre cele mai vechi cluburi din Regat nu a reuşit să câştige nici un trofeu până în anul 1930. De atunci şi până astăzi cei supranumiţi tunarii au pus în vittrina clubului nu mai puţin  de 43 de trofee pe plan intern: 13 titluri, 13 Cupe ale Angliei (record), 2 Cupe ale Ligii şi 15 Community Shield. În Europa au o Cupă a Oraşelor-Târguri, prima denumire a Cupei UEFA, devenită acum Europa League şi o Cupa Cupelor. Au jucat o finală de Champions League, pierdută în faţa Barcelonei.

Scandalul George Graham

Doi antrenori au făcut istorie la clubul londonez de-a lungul timpului, obţinând performanţe notabile. George Graham, care fusese jucător al clubului, a revenit în 1986, de această dată în calitate de antrenor. Arsenal a câştigat de două ori campionatul, de două ori Cupa Ligii, Cupa Angliei şi Cupa Cupelor, dar multe dintre meritele lui George Graham s-au dus ca urmare a scandalului de mită în care a fost implicat, dovedindu-se că a primit bani de la agentul de jucători Rune Hauge, pentru transferul unor fotbalişti ajunşi la Arsenal.

Era Arsene Wenger

Din 1996 până în 2018 a urmat era Arsene Wenger, antrenorul francez care a revoluţionat şi sistemul de joc şi a adus doi fotbalişti exponenţiali pentru istoria tunarilor: Patrick Vieira la mijloc şi Thierry Henry în atac. Până în 2005 trofeele au curs pentru Arsenal: 5 titluri, 4 Cupe ale Angliei, 4 Community Shields şi Cupa Cupelor. În 2004 a câştigat campionatul fără nici un eşec şi jucătorii au primit porecla The Invincibles. Practic între mai 2003 şi octombrie 2004 ei nu au pierdut nici unul dintre cele 49 de meciuri jucate!

Dar din 2005 brusc drumul spre trofee a fost închis şi de atunci Arsenal nu a mai câştigat absolut nimic, iar Arsene Wenger a devenit persona non grata, fanii cerându-i insistent să plece. Din 1996 Arsenal a părăsit vevhea arenă Highbury, unde a jucat timp de 93 de ani, pentru noul stadion, Emirates.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT