Premier League

Arsene Wenger, 22 de ani de istorie la Arsenal în 10 momente! Ce lasă în urmă pe “Emirates”. Video

20.04.2018 | 23:58
Arsene Wenger 22 de ani de istorie la Arsenal in 10 momente Ce lasa in urma pe Emirates Video
Arsene Wenger, 22 de ani la Arsenal

Arsene Wenger a anunţat că o va părăsi pe Arsenal la finalul sezonului. După 22 de ani, antrenorul francez a decis să plece de la echipa unde a scris istorie, o perioadă marcată de lumini şi umbre, la fel ca în cazul oricărui alt tehnician. Puţini sunt fanii “tunarilor” care credeau că Wenger va reuşi să schimbe atât de mult faţa clubului din capitala Angliei.

Pe 22 septembrie 1996, Arsene Wenger era anunţat drept noul antrenor al lui Arsenal. Decizia era una şocantă, în condiţiile în care francezul o pregătise anterior pe Nagoya Grampus Eight, formaţie din prima ligă din Japonia. Nimeni nu-l cunoştea pe “profesor”, aşa cum l-au poreclit noii săi elevi, iar conducerea clubului a luat decizia să scoată o casetă video în care noul antrenor era prezentat. “Prima oară m-am gândit la asta, ce ştie acest francez despre fotbal? Purta ochelari şi părea să semene mai mult cu un profesor. Nu are cum să fie mai bun ca George Graham. Măcar vorbeşte limba engleză bine?”, şi-a reamintit Tony Adams, căpitanul echipei, peste ani.

Arsene Wenger, event în al doilea sezon

Gloria pentru Arsene Wenger a venit la un an după ce a preluat-o pe Arsenal. Într-o perioadă în care Manchester United domina prima ligă din Anglia. Tehnicianul francez i-a adus la echipă, printre alţii, pe Marc Overmars sau Emmanuel Petit. Cantonamentul premergător sezonului a fost efectuat în Austria, unde jucătorii au fost puşi la treabă de “profesorul” Wenger. După un eşec surprinzător în faţa lui PAOK Salonic, “tunarii” fiind eliminaţi din Cupa UEFA, Arsenal şi-a revenit în Anglia. La finalul sezonului, Arsene Wenger ridica deasupra capului două trofee, campionatul şi Cupa Angliei. Manchester United, maşinăria lui Alex Ferguson, era obligată să-şi vadă hegemonia oprită.

“Invincibilii” lui Wenger

Sezonul 2003-04 nu va fi niciodată uitat de fanii lui Arsenal. Cu Arsene Wenger la timonă, “tunarii” câştigau din nou campionatul după o stagiune de vis. Londonezii nu cunoşteau înfrângerea în Premier League şi titlul poposea pe “Highbury” cu “invincibilii” pe teren. Era pentru a treia oară când o formaţie din Anglia triumfa în prima ligă fără să fie învinsă. Arsene Wenger a făcut ca Arsenal să nu cunoscă înfrângerea timp de 49 de meciuri, record în Anglia.

La un pas să câştige Liga Campionilor

Cele mai frumoase nopţi în cupele europene au fost trăite de fanii lui Arsenal în sezonul 2005-06. Arsene Wenger i-a dus pe “tunarii” până în finala Ligii Campionilor, după un parcurs în care londonezii nu au cunoscut înfrângere. Real Madrid, Juventus şi Villarreal au fost eliminate de Arsenal, însă în finala de la Paris, jucătorii antrenaţi de Arsene Wenger au dat peste Barcelona lui Ronaldinho. Sol Campbell a deschis scorul în minutul 37, însă speranţele londonezilor au fost spulberate în ultimul sfert de oră al finalei. Samuel Eto’o şi Juliano Belletti au marcat golurile victoriei pentru catalani, care bifau al doilea succes în cea mai galonată competiţie europeană.

Wenger, ochi la jucătorii tineri

Arsene Wenger a fost considerat mereu un antrenor care le dă şanse tinerilor de la academie. De-a lungul timpului, antrenorul francez a adus la echipă o serie de fotbalişti la vârste fragede. Patrick Vieira, Nicolas Anelka, Kolo Toure, Gael Clichy, Cesc Fabregas, Robin van Persie, Nicklas Bendtner sau Denilson au ajuns în curtea lui Arsenal. Imediat după ce şi-a anunţat retragerea, mai mulţi foşti sau actuali jucători au reacţionat când au aflat vestea – VEZI DETALII AICI.

Arsenal, faţă nouă în era Wenger

Cel mai mare plus din perioada petrecută de Arsene Wenger la Arsenal a fost readucerea echipei în top. Până în 1996, Manchester United domina cu autoritate campionatul, în timp ce Liverpool spera să dea lovitura în fiecare an. 29 de trofee obţinuseră “tunarii” în momentul în care antrenorul francez a poposit pe “Highbury”. După 22 de ani, palmaresul clubului s-a îmbogăţit cu 17 trofee, iar Arsenal a devenit formaţia cu cele mai multe Cupe ale Angliei câştigate în istoria de 147 de ani a competiţiei.

Controverse cu Alex Ferguson şi Mourinho

De-a lungul anilor, Arsene Wenger a reuşit să intre în mai multe controverse cu diveriţi antrenori din Premier League. Cele mai cunoscute rivalităţi le-a avut cu Sir Alex Ferguson şi Jose Mourinho. La începutul carierei în Anglia, antrenorul francez a avut mai multe contre cu cel mai longeviv tehnician din istoria lui Manchester United. “Au fost momente foarte fierbinţi, în care ne priveam cu ură, însă acum sunt foarte încântat când îl întâlnesc”, a povestit Wenger. Episoadele cu Jose Mourinho, de dată recentă, sunt mult mai cunoscute, cei doi fiind la un pas să se bată în timpul unui Chelsea – Arsenal. “Este un specialist în înfrângeri”, a fost unul dintre atacurile antrenorului portughez.

Nouă ani de secetă

Cu toate că este antrenorul care a adus cele mai multe trofee în istoria lui Arsenal, Arsene Wenger a avut şi o perioadă lungă de secetă. Între 2005 şi 2014, tehnicianul francez nu a reuşit să aducă nicio cupă în vitrină clubului, însă chiar şi în aceste condiţii, fanii echipei i-au fost alături. Pauza de trofee a fost compensată cu prezenţa constantă în grupele Ligii Campionilor, ceea ce însemna venituri financiare importante pentru londonezi.

Bayern Munchen, coşmar pentru Arsene Wenger

Şapte sezoane la rând, Arsenal nu a reuşit să treacă de optimile de finală din Liga Campionilor. Din sezonul 2010-11 şi până în stagiunea trecută, “tunarii” au fost eliminaţi de Barcelona, Bayern Munchen sau AS Monaco. Mai mult decât atât, campioana Germaniei i-a administrat lui Arsenal cele mai dure înfrângeri în Liga Campionilor, în sezonul trecut, când bavarezii i-au eliminat pe “tunari” cu un scor general de 10-2. În plus, nemţii i-au scos pe londonezi din competiţie în trei ocazii diferite.

Ţepele luate de Wenger

Chiar dacă mereu a avut ochi buni la transferuri, Arsene Wenger, ca orice alt antrenor, a reuşit să bifeze câteva gafe notabile. Fanii lui Arsenal nu vor uita niciodată cum Kim Kallstrom, Francis Jeffers, Kaba Diawara, Sebastien Squillaci, Jose Antonio Reyes, Park Chu-Young sau Gervinho au îmbrăcat tricoul “tunarilor” de-a lungul anilor.

“Wenger out”, răzbunarea fanilor

Ultimii ani de domnie la Arsenal au fost dificili pentru Arsene Wenger. Chiar dacă “tunarii” au câştigat Cupa sau Supercupa Angliei, fanii de pe “Emirates” l-au contestat la aproape fiecare meci pe antrenorul francez. Campania “Wenger out”, pornită de câţiva suporteri ai echipei, a făcut furori rapid, iar banere cu acest mesaj au fost văzute pe toate stadioanele din Anglia atunci când Arsenal juca. Cu toate acestea, după ce şi-a anunţat plecarea de la echipă, reţelele de socializare au fost împânzite cu mesaje în care fanii îi mulţumeau lui Arsene Wenger pentru perioada petrecută la echipă.