Life

Foto. Povestea neștiută a casei din Sinaia în care a murit Arsenie Boca. ”Sfântul Ardealului” și-a trăit aici ultimii 12 ani de viață

Părintele Arsenie Boca, cunoscut drept Sfântul Ardealului, și-a dat sufletul departe de Mănăstirea Prislop, acolo unde a fost înhumat, ultimele clipe de viață fiind trăite la Sinaia.
11.02.2022 | 11:42
Arsenie Boca a murit în casa pe care a construit-o, cu mâinile lui, în Sinaia Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

La marginea stațiunii Sinaia, pe o străduță care se termină în pădurea deasă de brazi, o casă ca o fortăreață, înconjurată de garduri înalte, este locul în care Părintele Arsenie Boca și-a dat ultima suflare.

Moartea ”Sfântului Ardealului” avea loc pe 28 noiembrie 1989, cu mai puțin de o lună mai devreme decât cea a cuplului Ceaușescu, prigonitorii lui, cei cărora, de altfel, le-a și prezis că vor sfârși înaintea Crăciunului din acel an.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca și-a petrecut ultimele clipe la Sinaia

Chiar dacă numele lui Arsenie Boca este indisolubil legat de Mănăstirea Prislop, acolo unde a și fost înhumat într-un final, locul în care a murit a fost Sinaia. Într-o casă care, la acea vreme, era bine ascunsă în pădurea deasă de brazi și la care era greu de ajuns, Sfântul Ardealului și-a petrecut ultimii 12 de viață, înconjurat de maicile pe care le adusese după sine de la Prislop.

Casa, înconjurată de garduri înalte, este și acum un loc al liniștii. Nicio mișcare nu tulbură curtea în care Arsenie Boca își petrecea ultimii ani ai vieții, iar fortăreața care este îngrijită de maici nu primește niciun vizitator.

ADVERTISEMENT

Casa construită de Arsenie Boca, dar și chiliile din preajmă, sunt acum imposibil de vizitat, iar admiratorii Părintelui Boca, cei care îl văd ca fiind un adevărat sfânt, au posibilitatea să admire locul doar din spatele gardului.

La fel se întâmpla, de altfel, și înaintea decesului Părintelui Arsenie Boca, acesta refuzând să primească vizitatori la Sinaia, momentele în care slujea, împărtășea sau îi consilia pe cei care îl respectau ca duhovnic fiind doar la Prislop sau la biserica din Drăgănescu, din județul Giurgiu.

ADVERTISEMENT
arsenie Boca
Casa în care a murit Arsenie Boca, la SInaia, este înconjurată de un gard ca de fortăreață Foto: Fanatik

Cum a ajuns Arsenie Boca la Sinaia, la marginea pădurii?

Urmărit de Securitate încă din anii `50, Arsenie Boca, la fel ca și unele dintre măicuțele de la Prislop, au fost victimele represiunii comuniste, iar la acea vreme le-a fost impus domiciliul forțat la București pentru a fi supravegheați mai ușor de organele de urmărire.

Într-unul dintre puținele momente în care i s-a permis să părăsească Bucureștiul, în peregrinările sale, Părintele Arsenie Boca a ajuns la Sinaia. Iar acolo îl descoperea pe arhitectul care construia, pentru el și pentru familia lui, o casă de vacanță, departe de agitația mundană.

ADVERTISEMENT

Doar că, la acea vreme, arhitectul suferea de o boală incurabilă și, din acest motiv, a renunțat să continue lucrările la casa situată în mijlocul pădurii. Iar Arsenie Boca, cu ajutorul măicuțelor de la Prislop, a strâns suma necesară de bani pentru a cumpăra proprietatea.

A finalizat lucrările începute de arhitectul bolnav și, în anii petrecuți departe de oameni, alături doar de cele 12 măicuțe de la Prislop care se refugiaseră alături de el pentru a scăpa de prigoana Securității, construiește și o altă casă, după proiectele întocmite chiar de el.

Casa Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca a cumpărat o proprietate din Sinaia și a construit acolo case și chilii pentru el și câteva măicuțe, cu toții trăind în recluziune Foto: Fanatik

Arsenie Boca, viață de pusnic la Sinaia

În cei 12 ani petrecuți la Sinaia, Arsenie Boca a fost un adevărat pusnic, trăind într-o recluziune strictă. Nu primea pe nimeni, iar preocupările sale au fost dedicate exclusiv iubirii de Dumnezeu. Acolo, în casa din Sinaia, Sfântul Ardealului petrecea ore întregi cufundat în rugăciune.

Tot acolo, Părintele Arsenie Boca își făcea însemnările care, după moartea Sfântului Ardealului, au fost editate și publicate în cărțile Îngerul cu cădelniță de aur sau Omul îmbrăcat în haine de in. Tot la Sinaia, Arsenie Boca își lăsa darul picturii să se manifeste, el realizând icoanele care împodobesc catapeteasma de la Mănăstirea Prislop și de la biserica Drăgănescu din Giurgiu.

Chilia în care și-a petrecut timpul Arsenie Boca, interzisă complet la vedere, arată și acum la fel ca în momentul în care sufletul Sfântului Ardealului s-a ridicat la Ceruri. Nimic nu a fost mișcat din loc, nimic nu a fost înlocuit, măicuțele refuzând categoric să transforme casa de pe strada Pusnicului din Sinaia într-o atracție turistică cum este Mănăstirea de la Prislop, locul în care a fost înhumat.

Controversele din jurul morții lui Arsenie Boca

Părintele Petru Vamvulescu, unul dintre ucenicii Părintelui Arsenie Boca, vorbea despre moartea duhovnicului în cartea scrisă de el, Viaţa lui Arsenie Boca, fapte inedite. Acesta susține că decesul Sfântului Ardealului a fost cauzat de caznele la care a fost supus de Securitatea comunistă.

“El nu a murit numai din cauză că a fost iradiat, în toamna anului 1989. Vreau să fac o noua descoperire de care am fost înştiinţat: văzând că Părintele Arsenie s-a ridicat din moarte (şi-a revenit după iradiere, cel puţin parţial, conform spuselor preotului Vamvulescu, n. red.), i-au dat ultima lovitură fatală (Securitatea comunistă, n. red.). A fost dus în pădurea de brazi de la Sinaia şi răstignit. (…)

După trei zile ni s-a spus că a murit părintele. L-au adus şi era aşa cum era: torturat şi chinuit. Se vedea la degete şi la faţă faptul că a fost torturat. Eu am fost la înmormântare şi am văzut: unghiile de la două degete îi erau pur şi simplu smulse…Toate acestea s-au petrecut pentru că a prezis căderea şi moartea lui Ceauşescu”, spunea Părintele Petru Vamvulescu.

Cu toate acestea, măicuțele care îngrijesc casa din Sinaia și cele care au fost martore la ultimele clipe din viața lui Arsenie Boca neagă că ar fi fost chinuit în ultimele zile petrecute pe acest Pământ.

Arsenie Boca va fi canonizat

Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, este subiectul procesului de canonizare. Duhovnicul, care a suferit numeroase arestări și cazne în beciurile securității comuniste, a fost deja propus de Episcopia Deveni și Hunedoarei pentru a fi sanctificat, oficial.

“Joi, 5 septembrie 2019, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca”, se arata în comunicatul de presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

ADVERTISEMENT
Tags: