News

Arși de vii în Grecia, în goana după o viață mai bună. Cum au ajuns 18 sirieni să fie mistuiți de flăcări în cel mai mare incendiu de vegetație din Europa

Au fugit pentru o viață mai bună și au pierit în flăcări. 18 sirieni, prinși între poliția greacă și un incendiu de vegetație
03.10.2023 | 13:30
Arsi de vii in Grecia in goana dupa o viata mai buna Cum au ajuns 18 sirieni sa fie mistuiti de flacari in cel mai mare incendiu de vegetatie din Europa
Basel al-Ahmad este singurul identificat oficial din grupul de 18 migranți uciși de incendiul devastator din Grecia Sursa foto: The New York Times, Reuters, AP / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În august, un grup de 18 solicitanți de azil sirieni care au trecut în Europa s-au trezit prinși între poliția greacă și un incendiu de vegetație. “Focul a ajuns la noi”, a spus unul dintre bărbați într-o înregistrare video trimisă familiei sale. “Toate pădurile din stânga noastră ard, iar focul este în spatele nostru”, a spus un altul într-un mesaj vocal. Apoi mesajele s-au oprit.

18 sirieni, mistuiți de flăcări în Grecia

În timp ce traversau terenul dificil și împădurit din nord-estul Greciei, cei 18 solicitanți de azil au fost puși în fața unei dileme chinuitoare: să urmeze traseul mai sigur, prin sate și pe autostrăzi, riscând să ajungă în mâinile autorităților grecești, sau să călătorească prin pădurile și câmpurile devastate de cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat în Europa. Au optat pentru păduri.

ADVERTISEMENT

Pe 21 august, în jurul orei 21.00, grupul de solicitanți de azil a ars de viu în cel mai mare incendiu de vegetație înregistrat în Europa. Trupurile lor, carbonizate și imposibil de recunoscut, au fost descoperite a doua zi.

Autoritățile grecești au presupus că victimele erau migranți, deoarece nimeni nu căuta persoane dispărute la nivel local. Și, timp de mai bine de o lună, identitatea lor și circumstanțele morții lor au rămas un mister.

ADVERTISEMENT

În decursul mai multor săptămâni de reportaj, The New York Times a reușit să pună cap la cap detalii necunoscute până atunci despre călătoria grupului în ultimele ore de viață. Reportajul arată că cel puțin 12 dintre ei fuseseră deja capturați o dată de către polițiștii de frontieră greci și întorși în Turcia.

Decizia lor de a risca incendiul a fost menită să evite cu orice preț recapturarea. Ei fugeau din Siria, devastată de război, în căutarea a ceea ce sperau să fie o viață mai bună în Europa. În schimb, au murit pe un versant stâncos din Grecia, unde criza climatică care alimentează incendiile feroce de vegetație s-a ciocnit cu criza migranților.

ADVERTISEMENT

Doar un singur cadavru a fost identificat în mod concludent prin teste ADN, deoarece majoritatea rudelor apropiate ale celorlalți trăiesc în Siria și nu pot călători pentru a efectua teste similare. Dar interviurile cu oficiali greci, lucrători umanitari, mai mult de 20 de rude ale victimelor și cu traficantul care i-a pus pe traseu au furnizat numeroase dovezi cu privire la identitatea celorlalți.

Publicația americană a examinat, de asemenea, mesaje vocale, videoclipuri, date de localizare și imagini trimise membrilor familiei. Cel puțin cinci dintre victime erau copii sau adolescenți, a reieșit în urma anchetei. De asemenea, la jumătatea lunii septembrie, un corespondent al Times i-a însoțit pe fratele și pe cei patru verișori ai primei victime care a fost identificată la locul unde a pierit.

ADVERTISEMENT

Între poliție și incendiu

Videoclipurile și mesajele vocale trimise rudelor au dezvăluit teroarea crescândă a grupului în timp ce încerca să scape de foc. În timp ce flăcările urcau dealurile și se ajungeau cu viteză în spatele lor, bărbații și băieții alergau printre copaci și pe o potecă stâncoasă.

Trei dintre ei s-au adăpostit în interiorul unei mici colibe de cioban dezafectate, crezând probabil că cei patru pereți de beton îi vor proteja. La 60 de metri mai încolo, pe un versant, se înghesuiau nouă persoane, printre care cel puțin doi copii. Au murit acolo împreună. Un alt bărbat a reușit să ajungă cel mai departe, în josul unui deal, dar nici el nu a fost suficient de rapid.

Anunțul morții lor a declanșat panica la aproape 1.000 de kilometri depărtare, în Siria, unde pentru membrii familiilor a început o așteptare anevoioasă. Ei au împărtășit actualizări pe un chat de grup și au reconstituit mișcările celor dragi prin videoclipuri și mesaje. Chiar și astăzi, tatăl unuia dintre băieții despre care se presupune că a murit în incendiu încă mai are speranțe. “Inima mea îmi spune că este în viață”, a spus el.

Când Basel al-Ahmad și fratele său mai mare, Qusai, creșteau în afara orașului Alep, Siria, Basel era cel mai jucăuș și răutăcios, potrivit unuia dintre verii lor mai mici, conducând gașca de băieți în competiții epice de aruncat cu pietre. Dar la 15 ani, inspirat de seriozitatea lui Qusai, Basel a suferit o transformare.

Și-a terminat masteratul în inginerie cu cea mai bună notă din clasă la Universitatea din Alep, a declarat fratele său, și și-a petrecut ultimele câteva luni ajutând la eforturile de recuperare după cutremurul catastrofal din Turcia și nord-vestul Siriei. Dar a simțit că singura modalitate de a-și construi o viață era să se alăture fratelui și verilor săi în Norvegia, unde toți au primit statutul de refugiat în ultimul deceniu.

De zeci de ani, oamenii care fug de conflicte și de sărăcie extremă au traversat terenul aspru din Evros, inclusiv periculosul râu Evros, în căutarea unei noi vieți în Europa. Este una dintre cele mai vechi și mai aglomerate rute de migranți de pe continent, Grecia fiind prima oprire – și pentru unii, ultima.

Basel, în vârstă de 28 de ani, a plecat din Siria în Turcia, iar la 11 august, cu ajutorul unui traficant, a trecut granița în Grecia împreună cu alte 11 persoane. Însă, trei zile mai târziu, grupul a fost reținut de polițiștii de frontieră și trimis înapoi în Turcia, potrivit mesajelor WhatsApp trimise de Basel fratelui lui.

Grecia, ostilă față de migranți

Nu a fost un eveniment neobișnuit. Grecia are acum un record ca fiind una dintre cele mai ostile țări europene față de migranți. În ultimii ani, autoritățile au luat măsuri drastice împotriva solicitanților de azil la granițe, recurgând adesea la violență și la deportări extrajudiciare, potrivit rapoartelor de presă, grupurilor pentru drepturile omului și constatărilor interne ale agenției de frontieră a UE.

Reputația Greciei s-a adâncit în iunie, când nu mai puțin de 650 de migranți s-au înecat în largul coastelor sale într-unul dintre cele mai grave naufragii din Mediterana din ultimul deceniu. Dovezile sugerează că paza de coastă greacă ar fi putut ajuta la salvarea lor, dar nu a făcut-o. Autoritățile au declarat că investighează circumstanțele.

Legislația națională, internațională și a Uniunii Europene impune Greciei să ofere tuturor o șansă echitabilă de a solicita azil, iar deportările să se facă numai după un proces echitabil. Autoritățile grecești spun că aplică o politică “dură, dar corectă” și neagă că fac ceva greșit.

La o a doua încercare cu același grup, Basel a trecut granița în Grecia pe 17 august, cu două zile înainte ca incendiul să izbucnească în pădurea pe care încerca să o traverseze. Mesajele către fratele său arată că Basel și grupul său, pentru a nu fi văzuți de poliție și de armată, au fost nevoiți să continue să alerge pe cărări împădurite și să spere că focul a rămas în urma lor.

La 20 august, Basel i-a trimis un mesaj vocal lui Qusai: un șofer ar fi trebuit să ia grupul dintr-un loc din afara satului Avas, dar focul făcea ravagii în apropiere. A doua zi, la ora 16.00, Basel i-a trimis lui Qusai o înregistrare video cu un elicopter care arunca apă asupra incendiului, foarte aproape de grup.

O altă înregistrare video, trimisă la ora 20:12, arăta o parte a grupului, inclusiv cel puțin cinci minori, îndepărtându-se în grabă de coloanele de fum. “Focul a ajuns la noi!”, i-a spus un bărbat unei rude. “Nu mai putem vedea lumina zilei.”

Ultima locație cunoscută a grupului a fost în apropiere de Avas. Basel a fost ultima dată online pe WhatsApp pe 21 august, la ora 20:18. În interviuri, mai mulți locuitori din zonă au declarat că incendiul a cuprins zona între orele 20:00 și 21:00.

Rudele, disperate după răspunsuri

A doua zi, autoritățile grecești au anunțat cele 18 decese, declanșând panica în rândul familiilor. Qusai a început o căutare metodică a fratelui său mai mic. A început pe Facebook, pe o pagină care se concentrează pe persoanele care traversează din Turcia spre nordul Greciei.

Qusai, acum în vârstă de 31 de ani și care lucrează ca inginer în Norvegia, vroia să creadă că fratele său este în viață, poate că se ascunde sau se află în detenție în Grecia sau Turcia. Mama sa l-a sunat neîncetat de acasă pentru a cere vești.

Câteva zile mai târziu, Qusai a primit numerele de telefon ale altor rude care aveau membri de familie care călătoreau cu Basel de la contrabandistul care organizase călătoria. El a creat un grup WhatsApp unde au făcut schimb de vești care sperau să sugereze că cei dragi lor sunt încă în viață.

De exemplu, rudele au văzut online că, în timpul incendiilor, locuitorii deveniți justițiari au reținut solicitanții de azil, susținând că sunt piromani. Într-un caz, trei justițiari au reținut 13 sirieni și pakistanezi care tocmai trecuseră în Grecia și încercau să scape de flăcări, i-au închis într-o rulotă fără ferestre și au transmis în direct întregul episod pe Facebook. Migranții au fost eliberați rapid și solicită azil.

Unele rude au fost atât de disperate încât au sperat că cei dragi lor s-ar putea afla printre cei reținuți de justițiari. De asemenea, l-au presat pentru informații pe traficantul care a organizat călătoria lui Basel, un sirian stabilit în Turcia care poartă numele de Abu Ali al-Hamwi.

Contrabandiștii țin familiile la curent cu evoluția călătoriei, deoarece sunt plătiți doar atunci când migranții ajung la o destinație convenită. Unii postează actualizări optimiste pe rețelele de socializare pentru a-și face publicitate serviciilor lor și suprimă veștile proaste.

Grupul de 18, le-a spus traficantul familiilor, conținea grupul de 12 sirieni al lui Basel, plus alți șase pe care îi întâlniseră pe drum în Grecia. Mesajele și videoclipurile trimise de unii dintre ei rudelor confirmă acest lucru. Contrabandistul le-a spus familiilor că avea informații că toți au fost reținuți într-o tabără din Grecia. Solicitanții de azil și familiile lor plătiseră 5.000 de euro de persoană pe care contrabandistul îi putea încasa doar atunci când grupul ajungea în Serbia.

Într-un interviu telefonic, al-Hamwi a încercat să își apere reputația și a declarat că autoritățile grecești au arestat trei șoferi pe care i-a trimis să salveze grupul. El a spus că i-a sfătuit pe solicitanții de azil să se predea autorităților în loc să rămână în păduri.

În grupul lui Basel, un bărbat lucra pentru traficantul de migranți în Turcia ca ghid. Un altul era un văr îndepărtat al lui Basel care lucra în Turcia ca muncitor în construcții, unul dintre cei 3,5 milioane de sirieni primiți de Turcia de la începutul războiului, în 2011, care acum sunt din ce în ce mai puțin doriți acolo.

O singură victimă, identificată cu certitudine

Doi dintre cei mai tineri membri ai grupului, Mahmoud al-Dawoud, în vârstă de 15 ani, și Ali al-Dawoud, în vârstă de 13 ani, erau verișori. Aceștia fugiseră din Siria în Turcia împreună cu familiile lor în 2016, a declarat Ahmad, tatăl lui Ali, și se înregistraseră imediat pentru relocare, singura cale oficială de obținere a azilului în Uniunea Europeană.

Șapte ani mai târziu, ei încă se chinuiau în Turcia, unde, a spus Ahmad, opinia publică s-a întors împotriva sirienilor. Familiile au decis că verii ar fi mai în siguranță în Europa. Cei doi băieți pot fi văzuți în videoclipuri ale grupului din Basel. Cu toate acestea, Ahmad nu crede că sunt morți. “Poate că se află într-un orfelinat, pentru că sunt copii, sau într-o închisoare”, a spus el.

Qusai a călătorit în Grecia și a trimis o mostră de ADN autorităților pe 27 august. Deoarece avea un pașaport norvegian, el a putut călători liber în Europa. La celălalt capăt al procesului de identificare se afla Pavlos Pavlidis, singurul medic legist dintr-o mare parte a nord-estului Greciei. În ultimele două decenii, treaba lui a fost să facă autopsiile solicitanților de azil morți și să încerce să le găsească rudele.

“Pentru mine, este o chestiune de datorie”, a declarat el într-un interviu. “Trebuie să fac tot ce pot pentru a reda toate cadavrele celor dragi, astfel încât să poată fi înmormântate, indiferent cine sunt.”

Pe 6 septembrie, la 10 zile după ce a trimis ADN-ul, Qusai a primit un telefon. Proba sa a arătat definitiv că era fratele uneia dintre victime. Basel era mort. Restul grupului său era, cel mai probabil, mort și el.

Vestea a produs disperare pe grupul WhatsApp. Unii au contestat tehnologia ADN. Trebuie să vedem cadavrele, au spus ei, chiar dacă sunt de nerecunoscut. Alții i-au trimis mesaje private lui Qusai. Cum putem trimite ADN-ul?

Tot ce mai rămăsese de făcut era ca Qusai să facă călătoria de care se temea. Flancat de patru verișori, a zburat pentru a se întâlni cu doctorul Pavlidis și a identifica cadavrul. Și a făcut aranjamentele pentru ca fratele său să fie trimis în Alep la mama lor, pentru o înmormântare corespunzătoare.

Pentru 3.200 de euro, o firmă de pompe funebre musulmană a fost de acord să transporte cadavrul prin Turcia până la granița siriană. Acolo, rămășițele lui Basel au fost predate unor firme de pompe funebre siriene care le-au dus la un loc de înmormântare în afara orașului Alep. La 13 septembrie, mama lor și alte rude l-au înmormântat.

ADVERTISEMENT
"Cântă despre poziţii sexuale, le arată şi cum se face". Balul bobocilor la un liceu de top din Craiova: dedicaţii pe manele. Reacţia directorului
Lovitură de proporții! Au bătut palma cu Kylian Mbappe:
Lovitură de proporții! Au bătut palma cu Kylian Mbappe: "Toate părțile și-au dat OK-ul!"
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc...
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc cu privații“ FOTO
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
UNGARIA cutremură Europa! Ce vrea să facă Viktor Orban. Decizie istorică
UNGARIA cutremură Europa! Ce vrea să facă Viktor Orban. Decizie istorică
Nici Țiriac n-o mai poate ajuta pe Simona Halep! „Condamnare la moarte”
Nici Țiriac n-o mai poate ajuta pe Simona Halep! „Condamnare la moarte”
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu...
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu Alin Oprea
Vedeta A RĂBUFNIT pe Internet, după ce a fost criticată că și-a făcut...
Vedeta A RĂBUFNIT pe Internet, după ce a fost criticată că și-a făcut iubit după DIVORȚ: 'Oameni frustrați! Nu-mi plătesc ei...'
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5,...
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5, Iohannis pe 9
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina...
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina sau Transfăgărășan!
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română