News

Arşii din Colectiv, scrisoare copleşitoare: “Nu ne vom vindeca niciodată. Este umilitor să fim nevoiţi să cerşim”

13.10.2020 | 18:02
Arsii din Colectiv scrisoare coplesitoare Nu ne vom vindeca niciodata Este umilitor sa fim nevoiti sa cersim
ADVERTISEMENT

În urmă cu 5 ani, un incendiu a mistuit clubul Colectiv din Capitală. 65 de tineri au murit în urma acestei tragedii, unii în acea noapte, alţii în chinuri groaznice în lunile următoare pe paturile de spital din ţară sau străinătate.

Mulţi dintre cei care au supravieţuit incendiului au suportat în ultimii ani zeci de intervenţii chirurgicale, tratamente costisitoare şi grele. Statul roman a promis că îi va ajuta să se vindece, dar i-a dat uitării.

ADVERTISEMENT

Mai mulţi arşi din Colectiv cer printr-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Sănătății Nelu Tătaru să se aprobe legea care să le asigure tratament pe viaţă pentru rănile provocate în incendiu.

Arşii din Colectiv, plimbaţi din uşa-n uşă doar cu promisiuni

Arşii din Colectiv duc o luptă dură pentru a putea într-o zi să aibă atât cât se poate o viaţă normală. Şi-au pierdut mâinile, picioarele, alţii au fost desfiguraţi pentru totdeauna. Au stat în ultimii cinci ani prin spitale suportând chinuri greu de imaginat. Cei care au scăpat cu viaţă din club spun că infecțiile nosocomiale contractate în spitalele românești le-au agravat semnificativ prognosticul pe termen lung deoarece, din cauza lor, rănile lor s-au vindecat cu întârziere și defectuos.

ADVERTISEMENT

În urmă cu un an au cerut ajutor pentru ca toate tratamentele şi intervenţiile suportate de ei după acea tragedie să fie suportate financiar de statul român pentru toată viaţa şi au primit doar promisiuni.

“A urmat o suită de întâlniri între o parte dintre răniți și autoritățile statului român. Pe rând, am discutat cu doamna ministru Sorina Pintea, apoi cu cabinetului domnului ministru Victor Costache. Ni s-a promis că rugămintea noastră de a fi ajutați în continuare de Ministerul Sănătății, prin prelungirea pe perioadă nelimitată a articolului 1 al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.56/2015, va găsi rezolvare. Din păcate, făgăduielile autorităților au rămas neonorate, deși doamna Viorica Dăncilă, prim-ministru în acel moment, a afirmat public că susține solicitarea noastră și că aceasta se va concretiza”, spun tinerii supravieţuitori în scrisoarea adresată oficialilor.

ADVERTISEMENT

Legea votată în Senat, blocată de Camera Deputaţilor

După mai multe discuţii, a fost inițiat în Senat un demers al cărui scop este modificarea prin lege a ordonanței care le conferă sprijin financiar supravieţuitorilor din Colectiv până la finele acestui an, astfel încât aceasta să nu mai fie limitată temporal și să capete statut permanent.

“Textul a fost redactat cu respect față de rugămințile noastre și a fost votat în unanimitate în Senat(…) Menționăm că detalierile și clarificările au legătură cu feluritele impedimente și interpretări viciate făcute textului inițial al OUG-ului, din cauza cărora ni s-a îngrădit, de-a lungul anilor, accesul la tratament. Fiecare clarificare a fost gândită pentru a preveni o interpretare răuvoitoare care ne-ar fi pus opreliști în accesarea tratamentelor, cum, din păcate, s-a mai întâmplat în trecut.

ADVERTISEMENT

Demersul însă s-a blocat. În data de 10 iulie 2020, Camera Deputaților a primit un punct de vedere de la Guvern care constă în schimbarea conținutul articolului 1 al ordonanței într-un mod care face din nou posibile impedimente și interpretări viciate”, se plâng răniţii din Colectiv.

Arşii din Colectiv: “Nu ne vom vindeca niciodată”

Ce nu ştiu ei este că atunci când se vorbeşte de arsura severă nu există vindecare, așa cum se poate citi în actele lor medicale. Arsura este o boală cronică, pe viață.

“Nu ne vom vindeca niciodată, și deci sprijinul nu se poate acorda „până la vindecare”. Așadar, formulări corecte, care respectă specificitățile patologiei arsurii și ale cicatricii rezultate de pe urma acesteia, sunt următoarele: „pe durata întregii vieți”, „pe viață”,„pe perioadă nelimitată”, „permanent”.

Formularea „până la vindecare” va duce la interpretări răuvoitoare care ar putea ajunge până la revocarea dreptului la tratament. Avem motive să credem că se intenționează politizarea acestui demers și obținerea de capital de imagine, printr-un joc de cuvinte echivoc care va permite oricând anularea sprijinului permanent.

Modificările propuse de Guvern sugerează că putem să beneficiem de tratament medical doar în regim de spitalizare și în unități sanitare, ceea ce ne va îngrădi accesul la tratamente ambulatorii și la terapeuți specializați care, în străinătate, lucrează deseori independent, plătind unităților sanitare spațiul cabinetelor. Sistemul sanitar românesc nu este un etalon universal și o astfel de ordonanță trebuie să țină cont de particularitățile situației celor cărora îi este adresată“, mai scriu supravieţuitorii în scrisoarea adresată premierului, ministrul Sănătăţii şi Parlamentului.

Supravieţuitorii din Colectiv, vulnerabili în faţa virusului SARS-CoV-2

Tinerii care au suferit arsuri în Colectiv şi aveau programate pentru acest an numeroase intervenţii au avut probleme din cauta coronavirusului. Accesul la tratamente le-a fost îngreunat pe parcursul acestui an din pricina pandemiei, care i-a obligat sa întrerupă călătoriile la tratament si să amâne unele operații, pentru a evita o eventuală expunere la SARS-CoV-2.

“Organismul unui mare ars – în special în cazurile de patologie pulmonară și respiratorie în faza critică – rămâne vulnerabil la infecții de orice natură pe perioada întregii vieți, ceea ce ar putea rezulta în includerea noastră în categoriile de risc, alături de alți suferinzi de boli cronice. Practic, anul 2020 – oficial ultimul în care mai beneficiem de sprijin – a fost, și pentru noi, unul ratat din punct de vedere terapeutic. Vrem să credem că punctul de vedere al Guvernului vine dintr-o necunoaștere a realității nevoilor noastre medicale, și nu din rea-voință”, completează tinerii în scrisoare.

Pentru cei care privesc din exterior toată această dramă poate să fie greu de înţeles prin ce au trecut în ultimii ani acei copii. Să te lupţi să trăieşti bazându-te pe un sistem bolnav şi sărac, să cerşeşti ajutor când în realitate este dreptul tău să primeşti sprijin este strigător la cer.

“În curând se împlinesc 5 ani de la incendiul din Colectiv. Pentru dumneavoastră, acești cinci ani nu au fost altceva decât un carusel politic. Pentru noi, au constat într-un maraton chirurgical care a avut consecințe asupra sănătății noastre. Avem nevoie de o rezolvare permanentă a problemei sprijinului pentru tratamentele noastre pentru a ne putea întoarce la o viață normală. Este umilitor să fim nevoiți să cerșim, anual, o prelungire limitată care ne condamnă la stres și la boală.

Sperăm că solicitarea noastră de a beneficia de tratament pe viață va găsi, în sfârșit, o rezolvare favorabilă, definitivă și neinterpretabilă”, se arată în finalul scrisorii semnate de 15 supravieţuitori, printre care Andrei Găluț (solistul trupei Goodbye to Gravity) şi Alexandra Furnea, jurnalista care a suferit răni grave în incendiu.

ADVERTISEMENT