Sport

Articol exploziv Daniel Șendre. “Ro-mâ-ni-a. Ro-mâ-ni-a” Cum ar fi fost cu tricolorii la Mondial

06.07.2018 | 11:33
Articol exploziv Daniel Sendre Romania Romania Cum ar fi fost cu tricolorii la Mondial

Nu trăiești cu emoții Campionatul Mondial din Rusia? Îți dorești ca și naționala noastră să fi fost acolo? Te invit să îți aduci aminte cum ar fi fost!

Atmosfera de dinainte

E tot ce ai fi văzut, în stânga, în dreapta, la televizor, pe Internet și în ziare. “Să fie cu noroc! Drum bun, băieți! Tricolorii au decolat astăzi spre Soci, orașul care va fi gazda noastră pe parcursul meciurilor din grupe”

Pe rețelele de socializare, la fel. “Mândru că sunt român.” Tricolorul la profil. Agitație, entuziasm și speranță. Așteptări cât casa! Check in-uri pe Otopeni și selfie-uri peste selfie-uri din Rusia …

România fierbe din ce în ce mai tare pe măsură ce ziua Z se apropie. Emisiuni dedicate. Transmisiuni speciale. Breaking news-uri. Invitați în studiouri. Dumitru Pelican își face cruce pe Realitatea. Mesaje transmise băieților la Soci. Sentimentul acela de unitate. Emoție. Zi liberă la serviciu. Titluri peste titluri. Optimism.

“Ai noștri debutează azi la Mondial, să le ținem pumnii” – “Hai România” – “Dați totul pentru noi” – “Urcați-i pe garduri” – “Împreună suntem fotbal” – “Eu sunt 12” – “Făceți-ne mândri de voi” Etc.

Mașini întârziate gonind spre case. Terasele pline. Străzi din ce în ce mai pustii. Batistuța tricoloră a lui Rareș Bogdan stă băț la buzunar. Toate televizoare aprinse pe TVR.

Și începe transmisiunea …

“Bună ziua, doamnelor și domnilor, bună ziua românilor de acasă! Știm că este un clișeu, dar acesta este meciul unei generații, iar ai noștri sunt conștienți de acest lucru. Am vorbit azi cu ei și toți, fără excepție, poate puțin Deac, ne-au transmis că simt căldura venită din țară, care îi obligă și mai tare. Am învins în trecut Argentina, am făcut instrucție cu Columbia lui Valderama, de ce să nu batem și Panama azi!? De aici pornim în ceea ce sperăm să fie o seară magică pentru România …

Iată formula cu care Contra va începe astăzi partida! Selecționerul poartă o vestă elegantă peste cămașa albă. La masa presei nu mai vrea nimeni nimic. În poartă …

Senzațională atmosfera creată de suporterii români, care au umplut peluza din dreapta cabinei comentatorilor! Sunt steaguri tricolore, fulare și chiar bannere, iar zgomotul venit dinspre ei e asurzitor. Iată că nici regizorului transmisiunii nu i-a scăpat asta. Întreg stadionul a erupt la intrarea celor două echipe pe teren, nădăjduim că ne auziți prin vacarmul acesta de nedescris. Emoționantă imaginea cu copilul plângând pe umerii tatălui. Suporterii panamezi cântă și ei, să sperăm că echipa lor nu va rezista presiunii. Ne pregătim să ascultăm imnurile celor două țări. Tricolorii îl așteaptă înlănțuiți, cu capetele sus și privirea înainte. Mihai Stoichiță privește din fața băncii spre cer. Imnul a început, e o nebunie aici, absolut toți românii …

“… din somnuuul cel de moaaarteee / În caaare un nume de Traiaaan …”

Comentez de atâția ani, dar rar mi-a fost dat să trăiesc așa ceva, bravo, bravo români! Băieții și-au ocupat locurile în dispozitiv, partida stă să înceapă.

Min 1 – Tricolorii se năpustesc cu toate liniile peste adversari, care resping baloanele cu greu. Contra le face semn să rămână toți în careul lor mic.

Min 15 – Central-americanii au rezistat până acum, dar ai noștri nu slăbesc deloc ritmul. Mingea ajunge pe dreapta, la Budescu, care intră în centru, de unde îi trimite lui Chipciu. Acesta preia larg și centrează total aiurea …

Min 38 – Se dau bătălii crâncene la mijlocul terenului, unde Stanciu strălucește, ca de obicei. Cred că este cel mai faultat jucător de pe teren, am senzația că panamezii au făcut din el o țintă, sper să mă înșel. Cicăldău, Nedelcu, Budescu, Chipciu, Chipciu, du-te, du-te, du-te, Chipciu, Chipciiiiuuuu, șuuuut și mingea se prelinge în brațele portarului. Jucăm extraordinar!

Min 42 – Balonul pe partea stângă acum, la Băluță, Băluță pasează înapoi la Chiricheș, Hoban apare în zonă liberă, Grigore îi ia locul. Joacă la Deac, Deac deviază, joacă la Ciolacu, Ciolacu îl redublează pe Stanciu, Stanciu joacă în adâncime pentru Băluță, care creează superioritate numerică și centrează pentru Tătărușanu care vine pe element surpriză. Budescu intră pe exterior, dă mai departe la un-doi, crează din nou superioritate și se transformă în al treilea atacant. Ionuț Chirilă aplaudă. Adversarii recuperează și declanșează un contra-atac … alunecare ratată de Chiricheș … cursa continuă … incredibil! Sud-americanii deschid scorul la prima lor fază de atac. Total aiurea! Hai, băieți, hai, că se poate, lucrurile nu vor rămâne așa! Reacția românilor din tribune este impresionantă, se strigă: “Ro-mâ-ni-a. Ro-mâ-ni-a”. Suntem convinși că același lucru îl faceți și dumneavoastră acasă. Tricolorii au nevoie de asta! Priviți bucățile de pânză, Galațiul este aici, Timișoara, Vaslui …

Min 42 – Ai noștri nu acuză deloc șocul primirii golului, atacăm în valuri. Budescu pasează la Deac, Chipciu cere o sticlă de apă pe partea dreaptă, pare că se sufocă …

Min 74 – E incredibil, parcă balonul nu vrea să intre în poartă, este pentru a doua oară când mingea șutată de Dodel trece la 7-8 metri, razant, de bara transversală.

Min 84 – Fază periculoasă în careul nostru. Central-americanii se pregătesc să execute lovitura de la colț. Bălașa se luptă efectiv corp la corp cu puternicul lor vârf de atac, care în timpul liber este bucătar. Arbitrul îl avertizează să înceteze. Deac îi face semn lui Chipciu să rămână pe lung, Ganea îi ia fața adversarului în fața careului, se bate scurt și … neverosimil, 2-0. Total aiurea!

Min 89 – Reluăm atacurile. Nu, nu, NU!, domule arbitru, acolo n-a fost nimic! Contra verifică dacă are să dea restul. Lovitura libera este periculos de aproape de poartă, Tătărușanu strigă la coechipieri: “Build the wall, Build the wall”, Chiricheș ocupă centrul lui, mda! … Se pare că nu este ziua noastră.

Min 93 – Arbitrul se uită la ceas … sperăm să fluiere odată … ai noștri sunt din nou sub presiune … și gata, vine fluierul izbăvitor. Trebuie să uităm repede acest 3-0 năucitor … ne auzim marți, când sperăm ca tricolorii să facă un meci mai bun împotriva Senegalului. Am luptat ca niciodată, dar din păcate am făsâit lucrurile ca-ntotdeauna, pe final, cam din minutul 10, încolo. Nu este nimic pierdut însă, la revedere!

Să auzim numai de la excepțional în sus!

Tags: