News

Farfuriile și articolele de plastic de unică folosință vor fi interzise, din 2021! Lista produselor scoase de pe piață

28.03.2019 | 11:34
Farfuriile si articolele de plastic de unica folosinta vor fi interzise din 2021 Lista produselor scoase de pe piata

Parlamentul European a decis ca farfuriile și articolele de plastic de unică folosință să fie interzise începând cu anul 2021. Directiva a fost adoptată cu o largă majoritate, primind 560 de voturi “pentru” și doar 63 de voturi “împotrivă” și abțineri. Noua lege se va aplica pe tot teritoriul UE.

Lista de articole de plastic de unică folosință ce vor fi interzise

Directiva interzice, printre altele, pungile de plastic, paharele, farfuriile, tacâmurile de unică folosință. Nu se vor mai putea comercializa și folosi nici măcar celebrele paie din plastic pentru băuturi. PET-urile nu intră sub incidența aceste legi. Statele UE vor trebui, însă, să colecteze 90% dintre aceste recipiente și să le recicleze, până în 2029.

Decizia oficialilor europeni vine în contextul în care problema poluării cu plastic este din ce în ce mai gravă pe teritoriul Uniunii Europene. Reprezentanții Comisiei Europene spun că peste 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Materialul se descompune extrem de greu, așa că se aglomerează în mări și pe plaje, afectând grav viața marină.

Articolele de plastic de unică folosință, responsabile de poluarea marină

Comisia Europeană propune reciclare masivă pentru plasticul de unică folosință

Comisia Europeană își propune ca până în anul 2030, aproape toate ambalajele de plastic de pe piața europeană să fie reciclate. De asemenea, se dorește reducerea la minimum a articolelor de plastic de unică folosință și a utilizării intenționate a microplasticului.

“Am adoptat cea mai ambițioasă legislație împotriva plasticului de unică folosință. Votul de azi pavează drumul către o directivă importantă și ambițioasă. Aceasta este esențială pentru a proteja mediul marin și pentru a reduce costurile atribuite poluării cu plastic din Europa, estimate la 22 de miliarde de euro”, spunea europarlamentarul Frederique Ries la momentul votării inițiativei în PE, conform europarl.europa.eu.

Totodată, statele membre UE vor trebui să se asigure că firmele din industria tutunului vor reduce deșeurile produselor de tabac, mai ales filtrele de țigări cu plastic. Până în anul 2025, acestea ar trebui să fie reduse cu până 50%, iar până în 2030, cu 80%.