Fotbal international

Foto. Povestea primului român care a jucat în Derby della Capitale, Roma-Lazio

AS Roma - Lazio se joacă sâmbătă, de la ora 19:00, în etapa a 13-a din Serie A. De-a lungul timpului, în tricoul lazialilor au evoluat doi români: Radu Ştefan, cel mai vechi jucător din lotul lui Simone Inzaghi, şi Norberto Hofling.
18.11.2017 | 15:00

Numele de Norberto Hofling este unul aproape necunoscut pentru iubitorii fotbalului românesc. Povestea fotbalistică a jucătorului român a început la Cernăuţi, oraş în care s-a născut pe 20 iunie 1924. Localitatea se afla în urmă cu 94 de ani pe teritoriul României Mari şi era cunoscut în acea perioadă ca având o puternică comunitate evreiască, peste 30% dintre locuitorii oraşului fiind evrei la începutul secolului al XX-lea.

Imediat după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, Norberto Hofling a început să strălucească la Dinamo Cernăuţi şi a ajuns la Ciocanul Bucureşti. Comuniştii veneau la putere, iar lucrurile se schimbau în fotbalul românesc. Echipele de tradiţie din perioada interbelică dispăreau, în locul acestora făcându-şi loc cluburile departamentale. La finalul sezonului 1947-48, Hofling părăsea România şi se muta în Ungaria, la MTK Budapesta.

Debut în faţa a 5.000 de oameni

În Ungaria, Hofling a făcut furori şi a reuşit să-şi etaleze calităţile de marcator. 23 de goluri în 24 de meciuri stătea scris în cartea de vizită a atacantului român. Cifrele îi dădeau dreptul să viseze, iar situaţia politică din Ungaria începea să semene enorm cu cea din România. Ianuarie 1949 îl găseşte în curtea lui Lazio Roma, unde se antrenează timp de o lună. Pe 3 februarie, Norberto Hofling debuta în tricoul biancocelestilor, într-un meci împotriva echipei de juniori a clubului din capitala Italiei. 5.000 de suporteri au văzut debutul fotbalistului român, acesta reuşind să-şi treacă numele pe lista marcatorilor cu un gol în victoria lui Lazio, scor 9-0. VEZI IMAGINI SUS ÎN GALERIA FOTO.

În returul sezonului 1948-49, Norberto Hofling joacă zece meciuri şi marchează un singur gol, tocmai în poarta lui Torino, campioana Italiei din acel an. Explozia atacantului român vine în meciurile amicale din vara lui 1949. Cinci goluri în nouă meciuri amicale au fost îndeajuns să-i aducă lui Hofling postul de titular în ofensiva echipei antrenate de Mario Sperone. 

A ratat două meciuri AS Roma – Lazio

Decizia tehnicianului italian a fost răsplătită imediat. Norberto Hofling face un sezon foarte bun, fiind printre cei mai constanţi jucători ai echipei. Cele 13 goluri marcate în 29 de meciuri l-au făcut să fie cel mai bun marcator al lui Lazio în sezonul 1949-50. Atacantul român a ratat ambele partide contra lui AS Roma din acea stagiune din Serie A. 

Înainte de sezonul 1950-51, Hofling a încântat din nou în meciurile amicale. Statutul de cel mai bun marcator al echipei a fost onorat cu şapte goluri în patru meciuri amicale. Mario Sperone l-a păstrat în primul “11” şi în noul sezon, iar atacantul român nu l-a dezamăgit pe antrenorul lazialilor. 11 goluri în 33 de meciuri a reuşit Hofling în ultimul său sezon la Lazio. Chiar dacă era unul dintre jucătorii de bază ai echipei, atacantul român a plecat după ce la echipă a ajuns Sukru Gulesin de la Beşiktaş. Lazio a învins-o de două ori pe AS Roma în sezonul 1950-51, de fiecare dată, Hofling nereuşind să se lipească de gol.

Antrenor în Belgia, Olanda şi Italia

De la Lazio, Hofling a ajuns la Pro Patria. În cei patru ani petrecuţi la formaţia lombardă, atacantul român nu s-a mai ridicat la performanţele avute la Lazio. Chiar şi în aceste condiţii, compatriotul nostru a marcat un gol în poarta fostei sale echipe. La 31 de ani, Norberto Hofling a ajuns la L.R. Vicenza, de unde s-a şi retras după un sezon, în 1956.

După cariera de fotbalist din Italia, Norberto Hofling s-a mutat în Belgia, unde a început să antreneze. Pe rând, românul le-a pregătit pe Club Brugge, Feyenoord, RWD Molenbeek, Anderlecht, Oostende, Gent şi Pro Patria. Singura performanţă majoră obţinută a fost câştigarea Cupei Belgiei în sezonul 1967-68, când o antrena pe Anderlecht. Pe 18 aprilie 2005, la 80 de ani, Norberto Hofling s-a stins din viaţă la Bruges.

72 de meciuri a jucat Norberto Hofling la Lazio

25 de goluri a marcat în tricoul biancocelestilor