Fotbal intern

Așa arată anonimatul! Dinamo cheltuiește cu organizarea meciurilor de două ori mai puțin decât FCSB, dar are aceeași pagubă după ce se scad încasările din bilete | GRAFIC

13.02.2020 | 21:00
Asa arata anonimatul Dinamo cheltuieste cu organizarea meciurilor de doua ori mai putin decat FCSB dar are aceeasi paguba dupa ce se scad incasarile din bilete  GRAFIC
ADVERTISEMENT

FCSB și Dinamo raportează, împreună, un deficit de peste 12,6 milioane de euro, în perioada 2013-2018, din raportul cheltuieli cu organizarea meciurilor și încasări din bilete și abonamente. Strategiile și anvergura celor două formații sunt total diferite, dar în final deznodământul este aproximativ același: pierderi masive.


  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 2,05 este cota pentru ”2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

În intervalul măsurat, după ce se scade „matchday expenses”(categorie în care intră cheltuielile cu organizarea partidelor, deplasările și cantonamentele) din încasările de pe urma biletelor (abonamentele aproape că nu au existat), FC FCSB are o pagubă de 6.500.603 euro în cei 6 ani măsurați. Dinamo are pierderi un pic mai mici, de 6.132.864 euro.

Diferența este că FC FCSB are aceste pierderi după 6 ani petrecuți în prim-planul fotbalului românesc, cu zeci de meciuri în cupele europene și numeroase deplasări în străinătate, în timp ce Dinamo a jucat aproape exclusiv în competițiile interne, adesea strângând cureaua.

ADVERTISEMENT

Încasările depind decisiv de ce li se oferă fanilor. FCSB a avut venituri mari cât a avut performanțe și vedete. La Dinamo, gândirea măruntă a șefilor a îndepărtat suporterii

Cu o sumă totală de 8.721.287 de euro cheltuiți în 6 ani pentru organizarea meciurilor, deplasări, cantonamente și alte detalii legate de condițiile echipei, Dinamo arată ca un pigmeu pe lângă adversara FC FCSB, pe care o va întâlni duminică, de la ora 20.00, în etapa a 25-a din Liga 1. Gruparea patronată de Gigi Becali a cheltuit, în același interval măsurat (2013-2018), de peste două ori mai mult cu logistica de mai sus: 17.793.934 de euro.

În același interval, Dinamo a încasat doar echivalentul a 2.588.423 de euro din bilete și abonamente. Lipsa cronică de performanțe, comportamentul mărunt al conducerii, care și-a umilit adesea fanii vânzându-și jucătorii importanți pe sume mici chiar și către rivala FC FCSB, organizarea meciurilor pe stadionul Dinamo, cu scopul de a reduce costurile chiar dacă astfel erau prejudiciați fanii – toate au dus la o rețetă, din bilete, foarte mică.

ADVERTISEMENT

FC FCSB a încasat, în perioada 2013-2018, o sumă incomparabil mai mare, sw 11.293.331 euro. Apogeul a fost atins în 2013, când echipa a jucat în primăvara Europa League cu Ajax și Chelsea, apoi, în toamnă, în grupele Europa League.

O sumă-record de 4.414.956 de euro (aproape dublu decât a încasat Dinamo în toți cei 6 ani!) arată că potențialul de a face fotbalul profitabil există și în România, dar cluburile noastre nu sunt capabile să-l exploateze. Oamenii vor în continuare să vină la meciuri, dar cu condiția să merite banii.

ADVERTISEMENT

În anii următori, FC FCSB n-a mai repetat isprava din 2013, chiar dacă au mai fost momente în care rețeta din bilete a fost mare. În decembrie 2014 s-a pierdut brandul Steaua, Gigi Becali a vândut toți jucătorii importanți care bătuseră Ajax. Formația a mai jucat și după aceea de câteva ori în grupele Europa League, dar nu mai avea vedete autentice și microbiștii au simțit că lipsește potențialul de performanță. Aceste detalii au dus FC FCSB, în final, la deficitul prezentat mai sus.

La Dinamo s-au făcut economii din ce în ce mai drastice. Cheltuielile FC FCSB au variat în funcție de traseul în cupele europene

Fanatik a socotit intervalul de mai sus pornind de la anul 2013 ca bornă în care Ionuț Negoiță a preluat comanda la Dinamo și anul 2018 – ca fiind ultimul pentru care există date oficiale (2019 abia s-a încheiat).

La situația de mai sus, altădată de neconceput, s-a ajuns din mai multe motive.

  1. Ionuț Negoiță, noul patron al “roș-albilor”, a făcut o prioritate din obiectivul tăierii costurilor. S-au făcut multe sacrificii pentru a economisi câțiva bănuți în plus. Majoritatea meciurilor se joacă pe stadionul Dinamo pentru că și costurile cu organizarea sunt mai mici. Se face rabat la calitate în favoarea unor prețuri reduse oricând e posibil. Au fost situații în care echipa a mers cu trenul pentru a nu se mai folosi avionul charter, dar și când s-a compus un meniu, la masă, mai auster.
    Aceste lucruri nu s-au întâmplat la FC FCSB, deși și aici a existat o preocupare pentru tăierea costurilor.
  2. FC FCSB a jucat an de an măcar în preliminariile cupelor europene. De aici și costurile superioare. Cerințele UEFA pentru organizarea unui meci internațional sunt mult mai mari.
  3. Același motiv, al participării în competițiile europene, a dus la mai multe deplasări pe distanțe lungi, care impun folosirea curselor charter. FCSB are condiții deosebite în cantonamente și “trage” la hoteluri de calitate.

După cum se poate observa din graficul defalcat pe ani prezentat alăturat, în cazul celor de la Dinamo, lucrurile sunt destul de simple. Tendința generală este de reducere a costurilor. Excepție face anul 2017, când Dinamo a jucat în turul III preliminar al Europa League cu spaniolii de la Atheltic Bilbao.

La FC FCSB, evoluția costurilor cu organizarea partidelor, cantonamentele și deplasările este mai sinuoasă și depinde de mai multe detalii. Pe lângă “amănuntul”că echipa a disputat numeroase meciuri în cupele europene, mai contează și că FC FCSB nu a avut un stadion propriu. Cu unele excepții (câteva meciuri disputate, ocazional, la Pitești, Giurgiu și Cluj), gruparea patronată de Gigi Becali și-a disputat întâlnirile de acasă – inclusiv cele din campionat – pe Arena Națională. În unele cazuri, s-a închiriat toată arena (incusiv inelele 2 și 3 ale tribunelor), ceea ce a mărit, de asemenea, costurile.

În general, însă, costurile au variat în funcție de traseul avut de FC FCSB în cupele europene. Inclusiv țările din care au provenit adversarele și distanța de orașele acestora au contribuit la creșterea sau scăderea costurilor pentru FC FCSB. Un meci în Macedonia, cu Vardar Skopje, nu necesită aceleași cheltuieli cu altul în Anglia, la Londra, cu Chelsea.

ADVERTISEMENT