News

Așa arată o celulă infectată cu noul coronavirus. Fotografia publicată de Institutul Naţional francez de Sănătate

26.04.2020 | 19:30
Asa arata o celula infectata cu noul coronavirus Fotografia publicata de Institutul National francez de Sanatate
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală a publicat o fotografie prin care arată o celulă infectată cu noul coronavirus, realizată cu un microscop electronic.

Cum arată o celulă infectată cu noul coronavirus

Specialiștii de la Institutul Naţional francez de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) au publicat o imagine ce arată o celulă infectată cu noul coronavirus, fotografie realizată cu ajutorul unui microscop electronic, informează Adevărul.

ADVERTISEMENT

Instantaneul surprinde o mulțime de virusuri SARS Cov-2 (noul coronavirus) în timp ce atacă o celulă respiratorie umană.

Pentru ca virusul și structurile pe care le induce să poată fi distinse mai bine, interiorul celulei a fost colorat cu albastru. Astfel, virusurile au forma unor cercuri mici și roșii, conturate perfect, de unde și numele de corona (coroană).

ADVERTISEMENT

Acestea se formează în compartimente celulare, reprezentate în fotografie de pungile galbene.

Modalitatea prin care virusul infectează noi celule

”În mod normal, aceste vezicule permit exprimarea proteinelor celulare şi transportul lor în interiorul sau în afara celulei”, afirmă directorul de Cercetare de la Inserm, Manuel Rosa-Calatrava.

”Numai că aici virusul a deturnat aceste compartimente celulare pentru a se replica. Ele au devenit fabrici de virus”, a mai precizat specialistul.

ADVERTISEMENT

În momentul în care sunt pline de virusuri, veziculele migrează către suprafaţa celulei, pentru a căuta o nouă gazdă.

”Particulele virale sunt excretate, apoi, şi se duc să infecteze alte celule respiratorii”, a explicat cercetătorul, care a particopat la realizarea imaginii.

ADVERTISEMENT

Celula prezentată în fotografie a fost cultivată în laborator de către cerecetătorii de la Inserm, CNRS şi Universitatea Claude-Bernard Lyon 1.

”Este vorba despre un model foarte fiziologic şi unic în lume care reproduce în mod foarte fin organizarea ţesuturilor funcţionale ale celulelor epiteliale ale plămânilor noştri”, spune Manuel Rosa-Calatrava.

Prin intermediul acestui model, oamenii de știință au ocazia de a testa în laborator un număr mare de molecule antivirale.

Un bilanț realizat de AFP pe baza surselor oficiale, pandemia de coronavirus a dus la moartea de peste 200.000 de oameni, în timp ce au fost confirmate peste 2,86 milioane de infecții COVID-19, diagnosticate în 193 de țări și teritorii.

ADVERTISEMENT