News

Asaltul asupra Congresului Braziliei. Cum s-a ajuns la revolta susținătorilor lui Jair Bolsonaro

Mii de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul țării, Curtea Supremă și palatul prezidențial.
09.01.2023 | 13:46
Asaltul asupra Congresului Braziliei Cum sa ajuns la revolta sustinatorilor lui Jair Bolsonaro
Președintele Lula da Silva l-a acuzat pe Bolsonaro că este responsabil pentru violențele din capitală Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Purtând tricouri în culorile galben și verde aprins ale steagului Braziliei, aceștia au vandalizat clădirile care găzduiesc principalele instituții democratice ale țării.

Cum s-a ajuns la revolta susținătorilor lui Jair Bolsonaro

Alegerile prezidențiale din octombrie 2022 l-au opus pe președinte de extremă dreapta în funcție, Jair Bolsonaro, și pe rivalul său de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva, mai cunoscut sub numele de Lula.

ADVERTISEMENT

În urma unei campanii acerbe, Lula, care a fost președinte între ianuarie 2003 și decembrie 2010, l-a învins pe Bolsonaro cu o diferență strânsă în turul doi de scrutin din 30 octombrie.

Lula a declarat că asaltul a fost “fără precedent” și i-a catalogat pe cei care l-au organizat drept “fasciști fanatici”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el l-a acuzat pe Bolsonaro că a încurajat acțiunile revoltaților prin intermediul rețelelor de socializare. “Toată lumea știe că există diverse discursuri ale fostului președinte care încurajează acest lucru“, a spus el, relatează BBC.

O țară profund divizată

Brazilia este o țară profund divizată, iar luarea cu asalt a Congresului său este un semn dramatic despre cât de departe sunt dispuși să meargă unii brazilieni pentru a ataca instituțiile democratice despre care spun că nu îi mai reprezintă.

ADVERTISEMENT

Nu este vorba doar de stânga împotriva dreptei, ci și de cei care refuză să accepte rezultatul unor alegeri democratice atunci când acestea sunt împotriva voinței lor, descărcându-și furia pe simbolurile democrației braziliene.

Cei care au luat parte la revolte se află la capătul extrem al spectrului, dar sunt mult mai mulți oponenți ai lui Lula care au răspândit informații false despre acesta și au alimentat astfel focul care a dus la evenimentele de duminică.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre susținătorii lui Jair Bolsonaro l-au văzut pe acesta ca pe un “salvator” despre care spun că a apărat valorile care le sunt dragi, pe care le-au enumerat ca fiind “Dumnezeu, patria, familia”.

Aceștia și-au pus speranța în Bolsonaro ca fiind cel care îl va învinge pe Lula, pe care îl consideră o amenințare la adresa acestor valori, crezând zvonurile false potrivit cărora candidatul de stânga ar închide bisericile odată ales.

Acești alegători au fost convinși că Lula va pierde și nu au acceptat liniștiți victoria acestuia.

Unii au campat în fața cazărmilor militare, implorându-i pe militari să îl împiedice să devină președinte, chiar dacă acest lucru ar însemna o lovitură de stat militară. Cu toate acestea, armata nu a acționat, iar Lula a depus jurământul așa cum era prevăzut.

Mutarea lui Lula în palatul prezidențial i-a făcut pe unii susținători ai lui Bolsonaro să clacheze

Revoltele din capitala Brasilia au loc la doar o săptămână după ce Lula a fost învestit în funcție.

Bolsonaro, care a refuzat să își recunoască înfrângerea, nu a participat la ceremonie, zburând în schimb în Statele Unite.

Furia celor care și-au pus toate speranțele în victoria lui Bolsonaro în fața lui Lula nu a făcut decât să crească. Să-l vadă pe Lula preluând funcția și mutându-se în palatul prezidențial a fost prea mult pentru cei care îl etichetează în mod obișnuit drept o “amenințare comunistă pentru Brazilia”.

Simțindu-se dezamăgiți de armată, aceștia au decis să ia problema în propriile mâini, invadând instituțiile despre care consideră că nu numai că nu îi reprezintă, dar sunt, în ochii lor, o amenințare directă la ceea ce le este drag.

Retorica divizivă a lui Jair Bolsonaro și punerea sub semnul întrebării a validității sistemului electoral brazilian au contribuit în mare parte la furia afișată duminică în Brazilia.

Bolsonaro a pus la îndoială fiabilitatea sistemului electoral

Bolsonaro a pus mult timp la îndoială fiabilitatea sistemelor electorale din Brazilia – fără dovezi – și a refuzat să recunoască fără echivoc când a pierdut în octombrie în fața președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, care a preluat funcția la 1 ianuarie.

Cu toate acestea, înainte de a pleca în Florida în ultimele zile ale președinției sale, dl Bolsonaro le-a cerut susținătorilor săi să evite violența și le-a sugerat să meargă mai departe. “Trăim într-o democrație sau nu trăim”, a spus el într-o declarație înregistrată. “Nimeni nu vrea o aventură.”

Duminică seară, fostul președinte a criticat protestele, afirmând pe Twitter că demonstrațiile pașnice fac parte din democrație, dar “distrugerile și invaziile clădirilor publice, precum cele care au avut loc astăzi”, nu. De asemenea, el a contrazis comentariile președintelui Lula potrivit cărora Bolsonaro ar avea o anumită responsabilitate pentru revolte, spunând că acele acuzații sunt “fără dovezi”.

Dar mulți brazilieni cred în mod eronat că alegerile au fost “furate”, chiar dacă o contestație depusă de partidul lui Bolsonaro a fost respinsă de tribunalul electoral.

În urma revoltelor, Jair Bolsonaro s-a postat pe Twitter pentru a respinge acuzația lansată de Lula, potrivit căreia ar fi ținut mai multe discursuri în care a încurajat tulburările din Brasilia. El a declarat că “jafurile și invaziile de clădiri publice, așa cum au avut loc astăzi”, sunt în afara legii.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
”Cea mai curajoasă”: ce a făcut o rusoaică, după moartea lui Aleksei Navalnîi
”Cea mai curajoasă”: ce a făcut o rusoaică, după moartea lui Aleksei Navalnîi
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul...
Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep...
Decizia luată de cei de la firma Quantum Nutrition, după ce Simona Halep le-a cerut daune de 10 milioane de dolari
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de...
O tânără care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii câştigă 100.000 de lire pe an. Călătoreşte în toată lumea
Un jucător la Loto a pierdut 36 de milioane de dolari pentru că...
Un jucător la Loto a pierdut 36 de milioane de dolari pentru că nu și-a validat la timp biletul câștigător
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba...
Povestea familiei care a construit o casă modernă din baloți de paie: „Soba ajută la încălzirea întregii locuințe” FOTO
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Care sunt cele mai norocoase zodii săptămâna aceasta. Au parte numai de bucurii...
Care sunt cele mai norocoase zodii săptămâna aceasta. Au parte numai de bucurii în această perioadă
A plecat din PSD. Ce lovitură pentru Ciolacu
A plecat din PSD. Ce lovitură pentru Ciolacu
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat...
Florin Ristei a ajuns la spital, după separarea de Naomi. Despărțirea l-a măcinat până a fost dus la urgențe. ''Era să moară, acum și-a revenit''
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E...
Anunțul făcut de Florin Călinescu a stârnit multe reacții. Revine în politică: „E un partid nou”
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi...
Zodiile care au parte de un miracol în martie 2024. Ei sunt nativi care vor trăi o primăvară ca-n filme