Purtând tricouri în culorile galben și verde aprins ale steagului Braziliei, aceștia au vandalizat clădirile care găzduiesc principalele instituții democratice ale țării.
Alegerile prezidențiale din octombrie 2022 l-au opus pe președinte de extremă dreapta în funcție, Jair Bolsonaro, și pe rivalul său de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva, mai cunoscut sub numele de Lula.
În urma unei campanii acerbe, Lula, care a fost președinte între ianuarie 2003 și decembrie 2010, l-a învins pe Bolsonaro cu o diferență strânsă în turul doi de scrutin din 30 octombrie.
Lula a declarat că asaltul a fost “fără precedent” și i-a catalogat pe cei care l-au organizat drept “fasciști fanatici”.
De asemenea, el l-a acuzat pe Bolsonaro că a încurajat acțiunile revoltaților prin intermediul rețelelor de socializare. “Toată lumea știe că există diverse discursuri ale fostului președinte care încurajează acest lucru“, a spus el, relatează BBC.
Brazilia este o țară profund divizată, iar luarea cu asalt a Congresului său este un semn dramatic despre cât de departe sunt dispuși să meargă unii brazilieni pentru a ataca instituțiile democratice despre care spun că nu îi mai reprezintă.
Nu este vorba doar de stânga împotriva dreptei, ci și de cei care refuză să accepte rezultatul unor alegeri democratice atunci când acestea sunt împotriva voinței lor, descărcându-și furia pe simbolurile democrației braziliene.
Cei care au luat parte la revolte se află la capătul extrem al spectrului, dar sunt mult mai mulți oponenți ai lui Lula care au răspândit informații false despre acesta și au alimentat astfel focul care a dus la evenimentele de duminică.
Mulți dintre susținătorii lui Jair Bolsonaro l-au văzut pe acesta ca pe un “salvator” despre care spun că a apărat valorile care le sunt dragi, pe care le-au enumerat ca fiind “Dumnezeu, patria, familia”.
Aceștia și-au pus speranța în Bolsonaro ca fiind cel care îl va învinge pe Lula, pe care îl consideră o amenințare la adresa acestor valori, crezând zvonurile false potrivit cărora candidatul de stânga ar închide bisericile odată ales.
Acești alegători au fost convinși că Lula va pierde și nu au acceptat liniștiți victoria acestuia.
Unii au campat în fața cazărmilor militare, implorându-i pe militari să îl împiedice să devină președinte, chiar dacă acest lucru ar însemna o lovitură de stat militară. Cu toate acestea, armata nu a acționat, iar Lula a depus jurământul așa cum era prevăzut.
Revoltele din capitala Brasilia au loc la doar o săptămână după ce Lula a fost învestit în funcție.
Bolsonaro, care a refuzat să își recunoască înfrângerea, nu a participat la ceremonie, zburând în schimb în Statele Unite.
Furia celor care și-au pus toate speranțele în victoria lui Bolsonaro în fața lui Lula nu a făcut decât să crească. Să-l vadă pe Lula preluând funcția și mutându-se în palatul prezidențial a fost prea mult pentru cei care îl etichetează în mod obișnuit drept o “amenințare comunistă pentru Brazilia”.
Simțindu-se dezamăgiți de armată, aceștia au decis să ia problema în propriile mâini, invadând instituțiile despre care consideră că nu numai că nu îi reprezintă, dar sunt, în ochii lor, o amenințare directă la ceea ce le este drag.
Retorica divizivă a lui Jair Bolsonaro și punerea sub semnul întrebării a validității sistemului electoral brazilian au contribuit în mare parte la furia afișată duminică în Brazilia.
Bolsonaro a pus mult timp la îndoială fiabilitatea sistemelor electorale din Brazilia – fără dovezi – și a refuzat să recunoască fără echivoc când a pierdut în octombrie în fața președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, care a preluat funcția la 1 ianuarie.
Cu toate acestea, înainte de a pleca în Florida în ultimele zile ale președinției sale, dl Bolsonaro le-a cerut susținătorilor săi să evite violența și le-a sugerat să meargă mai departe. “Trăim într-o democrație sau nu trăim”, a spus el într-o declarație înregistrată. “Nimeni nu vrea o aventură.”
Duminică seară, fostul președinte a criticat protestele, afirmând pe Twitter că demonstrațiile pașnice fac parte din democrație, dar “distrugerile și invaziile clădirilor publice, precum cele care au avut loc astăzi”, nu. De asemenea, el a contrazis comentariile președintelui Lula potrivit cărora Bolsonaro ar avea o anumită responsabilitate pentru revolte, spunând că acele acuzații sunt “fără dovezi”.
Dar mulți brazilieni cred în mod eronat că alegerile au fost “furate”, chiar dacă o contestație depusă de partidul lui Bolsonaro a fost respinsă de tribunalul electoral.
În urma revoltelor, Jair Bolsonaro s-a postat pe Twitter pentru a respinge acuzația lansată de Lula, potrivit căreia ar fi ținut mai multe discursuri în care a încurajat tulburările din Brasilia. El a declarat că “jafurile și invaziile de clădiri publice, așa cum au avut loc astăzi”, sunt în afara legii.